Oulun Energian logo

Isoäiti ja lapsi tutkivat kuusta metsässä kesäisessä metsässä.
Isoäiti ja lapsenlapsi tutkivat kuusta kesäisessä metsässä.

Ratkomme ympäristöhaasteita

Merkittävä osuus Suomen kasvihuonepäästöistä on peräisin energiasektorilta. Energiantuotanto myös vaikuttaa enemmän tai vähemmän ympäristöön ja sillä on myös merkittäviä luonnon monimuotoisuutta heikentäviä vaikutuksia. Siksi energia-ala on avainasemassa, kun torjutaan globaaleja ympäristöhaasteita.

Kohti hiilineutraaliutta

Meillä Oulun Energiassa on tavoitteena hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa, että vaikutuksemme ilmaston lämpenemiseen olisi käytännössä neutraali. Saavutamme hiilineutraaliuden seuraamalla hiilineutraaliuspolkuamme.

Biodiversiteettiä edistämässä

Olemme myös luoneet biodiversiteettivision, jossa linjaamme yhtiömme haluavan olla luontopositiivinen vuoteen 2035 mennessä. Luontopositiivisuudella tarkoitetaan sitä, että liiketoiminnan avulla tuotetaan kokonaisuudessaan enemmän biodiversiteettihyötyjä kuin haittoja. Olemme laatineet biodiversiteettitiekartan, jossa kuvataan keskeisiä toimiamme luontopositiivisuuden saavuttamiseksi.   

Parannamme kiertotaloutta

Kiertotalousyhtiömme Syklo edistää konkreettisesti kiertotaloutta eli materiaalien kiertoa yhteiskunnassa. Yhtiön tavoitteena ovat kiertotaloustoiminnan laajamittainen kasvattaminen sekä merkittävä panostaminen uusien innovaatioiden kehittämistyöhön valtakunnallisesti ja kansainvälisesti. Syklo panostaa myös uusien innovaatioiden kehittämiseen, jotta Suomen vielä liian matalaa kiertotalousastetta pystytään parantamaan. Tutustu tarkemmin Syklon toimintaan. 

Keskeisiä avainlukuja tavoitteiden edistymisestä (2023)

Olemme jo saavuttaneet mittavia tuloksia vastuullisuustyössämme. Uusiutuvan energian osuus on noussut tasaisesti ollen vuonna 2023 jo 74 prosenttia. Hiilijalanjälkemme on pienentynyt seitsemässä vuodessa 52 prosenttia ja kaukolämmön ominaispäästötkin ovat kolmessa vuodessa lähes puolittuneet. 

Tuotamme kaukolämpöä monilla eri energianlähteillä. Hyödynnämme kaukolämmön tuotannossa muun muassa metsätalouden sivuvirtoja, kierrätykseen kelpaamatonta jätettä sekä ylijäämälämpöjä. Vuonna 2023 kaukolämmön hiilidioksidin ominaispäästöt putosivat 18 prosenttia. Hiilineutraalin kaukolämpömme suosio kasvoi edelleen. Vuonna 2023 toimitetusta kaukolämmöstä 11 (2022: 8) prosenttia oli alkuperätodennettua Onni-kaukolämpöämme. 

Biodiversiteetin edistämiseksi pelkästään vuonna 2023 muodostimme uusia kosteikkoja 64 hehtaarin edestä ja tuhkalannoitimme turvetuotannosta poistuneita alueita 1000 hehtaaria. 

VV_uusiutuvan_energian_osuus_2023_1250 x 425px_FI.jpg

 

 

 

 

VV_hiilijalanjalki_2023_1250 x 425px_FI.jpg

 

 

VV_kaukolammon_paastot_2023_1250 x 425px_FI.jpg

VV_kosteikot_kalatie_tuhkalannoitus_2023_1250 x 425px_FI.jpg

Lue tarkemmin ympäristötyöstämme

Kaksi nuorta naista juoksee pellolla aurinkoisena päivänä.

Turvesoiden jälkihoito

Turvetuotantokäytöstä poistettaville alueille mietitään uusia käyttötarkoituksia yhdessä maanomistajien kanssa. Metsätalouden rinnalla kiinnostusta herättävät yhä enemmän erilaiset luontoa elvyttävät kosteikkoratkaisut. 

Lue lisää!
Vesi virtaamassa Oulun Energian Merikosken kalatien loppupäässä.

Merikosken kalatie

Merikosken kalatien portilta kalat nousevat 750 metrin taipaleen, joka on porrastettu 64 portaalla 11 metrin korkeuteen merenpinnasta. Kalojen nousu merestä voimalaitoksen ohi jatkuu Oulujoen yläjuoksulle 40 km matkan Montan voimalaitokselle sekä Oulujoen sivuhaaroihin, Muhos- ja Sanginjokeen.

Lue lisää!
Lapsi, jolla on pitkät hiukset ja yllään farkkuhaalarit, katsoo metsässä taivasta kohti.

Hiilineutraalius

Päämääränämme on täyden hiilineutraaliuden saavuttaminen vuonna 2030, jolloin toiminnastamme ei enää aiheudu ilmastoa lämmittäviä hiilidioksidipäästöjä ilmakehään. Saavutamme hiilineutraaliuden seuraamalla hiilineutraaliuspolkuamme.

Lue lisää!
Lähikuva käsistä, jotka koskettavat männyn runkoa.

Vuosi ja vastuullisuus 2023

Tutustu vuoden 2023 raporttiin tästä!