Merikosken kalatie
Tunnetuksi ja suosituksi maamerkiksi muodostunut Merikosken kalatie mahdollistaa kalojen nousun merestä voimalaitoksen ohi Oulujoelle. Lohi ja muut vaelluskalat pääsevät etenemään jokisuulta 40 kilometrin matkan Montan voimalaitokselle saakka sekä Oulujoen sivuhaaroihin, Muhosjokeen ja Sanginjokeen. Vuonna 2023 kalatien käyttöönotosta tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta.
Seuraa kalojen nousua livenä kalakamerasta!
Merikosken kalatien vedenalaista liikennettä voi seurata alla olevasta kalakamerasta, joka on nähtävissä myös Oulun Energia -mobiilisovelluksessa. Livekuvan latautumisessa voi kestää hetki yhteydestäsi riippuen.
Kalatie osa kauneinta Oulua
Kalatien portilta kalat nousevat 750 metrin taipaleen, joka on porrastettu 64 portaalla 11 metrin korkeuteen merenpinnasta. Kalatien suunnittelun ja toteutuksen haaste on ollut tämän monivaiheisen reitin viitoittaminen. Reitin kuljettuaan kalat jatkavat Merikosken voimalaitoksen yläaltaaseen ja edelleen kohti latvavesiä. Joesta takaisin merelle kalat pääsevät voimalaitoksen läpi veden mukana. Telemetriatutkimuksen ja muiden havaintojen mukaan kalat selviävät tästä hyvin.
Kalatiessä on kolme osaa. Suuaukko avautuu voimalaitoksen vieressä olevaan vanhaan nippu-uittokanavaan. Keskimmäinen osa on entiseen koskiuomaan ruopattu nousu-ura, ja loppunousun muodostaa Hupisaarten puiston osin puromaiseksi maisemoitu osuus.
Kalatien yläpäässä Lasaretinsaaressa, Patosillan eli Lassinkallionsillan kupeessa sijaitsee tarkkailuhuone, josta avautuu näkymä veden alle akvaarioikkunan kautta. Tila on vuosittain avoinna yleisölle erikseen ilmoitettavina ajankohtina.
Lue lisää kalatiestä ja vaelluskaloista
Merikoski: Kalatie | Fish pass -esite
Lue sähköisestä esitteestä Oulujoen ”punaisen kullan” historiasta, kalatien rakentamisesta ja toiminnasta sekä siitä, miten seuraamme jatkuvasti kalatien läpikulkuliikennettä.
Selvitys vaelluskalojen lisääntymisalueista
Vaelluskalojen lisääntymisalueista on tehty selvitys. Selvityksessä tarkastellaan Oulujoen potentiaalisia vaelluskalojen lisääntymisalueita ja selvitetään kalataloudellisten kunnostusesitysten toteutettavuutta tarkastelukohteissa. Selvitys liittyy laajempaan työhön, jossa tähdätään vaelluskalakantojen ja kalojen luonnonkierron vahvistamiseen Oulujoen vesistössä.
Kalojen vuosi