Oulun Energian logo

Leikki-ikäinen lapsi makaa mahallaan sohvan edessä ja kissa nuuskii lattiaa vieressä.
Leikki-ikäinen lapsi makaa mahallaan sohvan edessä ja kissa nuuskii lattiaa vieressä.

Poistoilmalämpöpumppu

Poistoilmalämpöpumppu kannattaa asentaa hyödyntämään katolta ulkoilmaan poistuva hukkaenergia, kun kerrostalossa on huippuimuri katolla, ja kohteeseen tehdään esimerkiksi kattoremontti. Näin kerrostalo säästää jatkossa kaukolämmön lämmityskustannuksissa ja veden lämmityksessä kohteen muusta energiatehokkuudesta riippuen ­40–70 %. Poistoilmalämpöpumppu on kerrostalon lämmitykseen tuotetun lämmön uudelleen kierrätystä ja kulusäästöä!

Poistoilmalämpöpumppu on muuta lämmitystä tukeva järjestelmä

Kun kerrostalokiinteistöön tai muuhun korkeaan rakennukseen on suunnitteilla saneerausta tai korjausrakentamista, kannattaa poistoilmalämpöpumpun asentamisen mahdollisuus kartoittaa. Jos katolla on huippuimuri, niin alkuvaatimukset on täytetty. Ihannetapauksessa katolla on yksi ilmanvaihdon poistoputki. Tällöin kiinteistöön asennettava poistoilmalämpöpumppu pystyy keräämään ja palauttamaan hyvin kustannustehokkaasti lämmintä ilmaa uudelleen käytettäväksi.

Poistoilmalämpöpumppu toimii päälämmitysjärjestelmän tukena. Useimmiten kohteen lämmitys toteutetaan kaukolämmöllä tai moderneimmissa kohteissa myös maalämmöllä. Kummassakin tapauksessa poistoilmalämpöpumppu on paitsi ympäristöä, myös asumiskustannuksia säästävä tukijärjestelmä. Huippuyhtälö muodostuu maalämpöenergian ja lämmöntalteenoton yhdistelmällä.

Hankesuunnittelu käynnissä? Ole yhteydessä asiantuntijaamme!

Poistoilmalämpöpumpun toimitus

Ihannetapaus on korkea rakennus, katolla yksi poisto, kohteessa ei ole ilmanvaihdon lämmöntalteenottoa ja kohde sijaitsee Oulun alueella. Vaikka kaikki edellä mainitut kriteerit eivät täyttyisikään, ja taloyhtiössä on tulossa saneeraus, kannattaa asiantuntijaamme olla yhteydessä. Jokaisessa tapauksessa teemme ilmaisen esikartoituksen, joten isommat ja pienemmät vaatimukset yksityiskohtineen varmistuvat tuolloin. Hankkeen edetessä LVI-suunnittelusta vastaava toimisto määrittelee muun suunnittelun yhteydessä, miten talteen otettu poistoilma toimitetaan uudelleen hyötykäyttöön: viedäänkö putkisto ulkokautta rakennuksen sisään vai esimerkiksi hissikuilua hyödyntäen.

Kun poistoilmalämpöpumpun asennusprojekti on ajankohtainen, vievät nostotyöt, asennukset ja käyttöönotto kohteesta riippuen normaalisti 7–14 päivää.

Oulun kaukolämpöverkon alueella järjestelmän takaisinmaksuajat vaihtelevat kohteesta riippuen 12–16 vuoden välillä.

Poistoilmalämpöpumpun hyödyt lyhyesti:

  • alentaa kaukolämmön kulutuskustannuksia 40–70 %
  • käyttää jo tuotettua lämpöä uudelleen
  • tuottaa lämpöä vakioteholla lähes ympäri vuoden
  • ympäristöystävällinen
  • lisää esimerkiksi kerrostalon kattoremontin mukanaan tuomaa energiatehokkuutta

Onko kerrostalon saneeraus tulossa ajankohtaiseksi? Ole yhteydessä asiantuntijaamme!

Ota yhteyttä:

Markku Sutinen katsoo hymyillen kameraan.

Markku Sutinen

asiakkuuspäällikkö
0447033415