Oulun Energian logo

Omakotitaloalueen rakennustyömaa.
Omakotitaloalueen rakennustyömaa.

Uusi sähköliittymä tontille vaivattomasti ja asiantuntemuksella

"Lähdin liikkeelle siitä perusajatuksesta, että taloon tarvitaan sähkö ja vesi", ​kuvailee tuleva yli-iiläinen Jarmo Timonen aatteitaan, kun tonttikauppa varmistui. Ensimmäistä kertaa talonrakennuspuuhissa oleva Timonen tarttuikin pian tuumasta toimeen ja jätti heinäkuun puolivälissä soittopyynnön Oulun Energia Sähköverkon tekniseen neuvontaan mielessään sähköliittymän hankinta. Jo kahden kuukauden päästä tontilla seisoi uusi, käyttövalmis sähkökaappi.

Jotta sähköliittymä saataisiin tontille helposti ja jouhevasti, kannattaa liittymä hankkia mahdollisimman pian sen jälkeen, kun sähkösuunnittelija on määritellyt sulakekoon. Sulakekoon tietäessään asiakas voi tilata liittymissopimuksen, jonka perusteella sähköliittymää aletaan rakentamaan. Teknisen neuvonnan kehitysinsinööri Mikko Kylli ohjasi Jarmoa tekemään sähköliittymätilauksen Oulun Energian nettisivuilla.

Sähköliittymän rakennus vaatii asiantuntemusta ja yhteistyötä

Sähköliittymätilauslomakkeen perusteella sähköverkon henkilökunta tarkisti tontin sijainnin: onko se kaavoitetulla vai haja-asutusalueella? Koska kyseinen tontti sijaitsi 600 metrin säteellä Oulun Energia Sähköverkko Oy:n muuntamosta, sähköliittymän myyminen hänen tontilleen onnistui. Tontin läheisyydessä sijaitsi jopa kolme muuntamoa. Oulun Energian henkilökunta selvitti, mistä muuntamosta sähkökaapelin vetäminen olisi järkevintä. Tämän selvitystyön jälkeen tekninen neuvonta otti Timoseen yhteyttä sähköliittymän teknisten yksityiskohtien selvittämiseksi.

Timosen näkökulmasta sähköliittymän hankkiminen sujui vaivattomasti parin puhelun soittamisella ja sähköisen lomakkeen täyttämisellä. Tontilla kesän mittaan vieraillessaan hän sattui huomaamaan, että sähköverkon työntekijät edistivät asiaa, kun kaapelikeloja oli eräänä päivänä ilmestynyt tontille. Jonkin ajan kuluttua oli tontille ilmestynyt myös uudenkarhea sähkökaappi.

 

"Oli kaiken kaikkiaan minulle tosi vaivaton prosessi", Timonen kiteyttää.

 

Vaikka asiakkaan näkövinkkelistä katsottuna sähköliittymän hankkiminen onkin vaivaton prosessi, tulee sähköverkon henkilökunnan ottaa huomioon lukuisia seikkoja, kun rakennetaan uusia sähköliittymiä. Verkostosuunnittelija Toni Korpela valottaa muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat liittymänrakennusprojektin suuruuteen ja aikatauluun:

"Sähköliittymän tulee täyttää tietyt tekniset standardit, joiden täyttyminen on meidän vastuullamme. Verkostosuunnittelija ja maastosuunnittelija tekevät yhteistyötä selvittääkseen, miten ja mihin verkkoa rakennetaan."

Ensikertalainenkin hallitsee homman

Muille rakentajille Timonen vinkkaa, että sähköliittymän hankinnan kanssa kannattaa olla hyvissä ajoin liikkeellä. Samoin neuvoo myös kehitysinsinööri Kylli:

"Maanomistajilta ja viranomaisilta lupien hankkiminen voi viedä aikaa kuukausiakin. Sen päälle tulee varata aikaa varsinaiselle sähköverkon ja -liittymän rakentamiselle riippuen siitä, rakennetaanko verkkoa 50 metriä vai 500 metriä."

Vaikka Timosen oma talonrakennusprojekti onkin vielä kesken, haluaa hän kannustaa muita ensirakentajia:

 

"Kyllä muutkin ensikertalaiset rakentavat taloja, vaikka moni asia onkin uusi ja saattaa tuntua hankalalta."

 

Nyt Timonen voi kuitenkin olla varma, että kun sähköjä rakennusprojektin edetessä tontille tarvitaan, valmiudet siihen ovat, ja sähköt saa päälle vain yhdellä ilmoituksella.

Sähköverkon sähkötorneja kuvattuna alaviistosta. Taustalla näkyy pilvetön taivas.

Sähköverkkopalvelut

Tutustu Oulun Energian jakeluverkkoalueeseen sekä palveluihin!

Tutustu palveluihimme!