Oulun Energian logo

Joenvarsi kuvattuna syksyllä.
Joenvarsi kuvattuna syksyllä.

Maakaapelointi metsäpalstalla johti mökin sähköistämiseen

Keväällä 2021 Marja Keväjärvi sai puhelun Oulun Energia Sähköverkko Oy:ltä. Luurin toisessa päässä oli sähköverkkoyhtiön maastosuunnittelija, joka kertoi Keväjärvelle, että hänen omistamansa Kiimingissä sijaitsevan metsäpalstan läpi suunniteltiin rakennettavan maakaapelia.

”Meni sen sulattelussa hetki”, kertoo Marja Keväjärvi ensimmäisistä mietteistään maastosuunnittelija Mikko Pitkäkosken yhteydenoton jälkeen. Marjaa mietityttäneisiin asioihin saatiin kuitenkin selvyys:

 

”Kävimme yhdessä paikan päällä rämpimässä pyynnöstäni. Mikko kuunteli huoliani ja vastaili kysymyksiini maakaapeloinnista kärsivällisesti”, Marja jatkaa.

 

Sähköverkkoyhtiöt maakaapeloivat sähkölinjoja, jotta sähkön toimitusvarmuus olisi entistäkin parempi. Maan alla suojassa oleva sähkökaapeli ei ole ilmajohtojen lailla altis esimerkiksi sään aiheuttamille vaurioille, ja myös vaikkapa myrskyn tekemien tuhojen aiheuttamat vaaratilanteet vähenevät maakaapeloinnin ansiosta. Maastosuunnittelijoiden tehtävä on yhdessä maanomistajien kanssa suunnitella paras mahdollinen reitti kaapelille maasto huomioiden. ”Jokaisessa työmaassa on omat haasteensa, milloin on vesijohtoja, ojia tai jopa kalliota siinä, mihin maakaapeli olisi suunnitteilla kaivaa, mutta aina löydetään joku ratkaisu”, kertoo Mikko Pitkäkoski.

Samalla sähköt myös mökkisaareen

Maakaapelointiprosessin yhteydessä ilmeni, että samalla olisi myös mahdollista vetää sähköt taannoin Marjan isän omistuksesta hänen huomaansa siirtyneelle, Kiiminkijoen saaressa sijaitsevalle mökille. Koska Keväjärven perhe viettää usein aikaa mökillä ja sähköistäminen mahdollistaisi myös talvikäytön, päätti Marja, että saareen vedettäisiin sähköverkko. ”Lapsetkin viihtyvät varmasti paremmin, kun mökillä on sähköt”, hän naurahtaa.

Mikko Pitkäkosken mukaan saareen sähköjohtojen vetäminen ei ole ihan jokapäiväistä hommaa: ”Olen ollut näissä hommissa vuodesta 2013 asti eikä äkkiseltään tule mieleen kuin tämä ja yksi toinen tapaus, jossa olisi saareen vedetty sähköt.” Marjan tuntemus ympäristöstä tuli hyödylliseksi, kun saareen kaavailtiin sähkötolpan paikkaa. Hän tiesi nimittäin kertoa, mihin asti kevättulvat nostavat veden saaressa ja mihin aikaan vesi olisi matalimmillaan, jotta kaivinkone olisi mahdollisimman vaivaton ajaa saareen sähköistyksen vaatimia kaivuutöitä varten. Siispä joenpientareeseen kaivettiin molemmille puolille luiska, jotta kaivinkone pääsi laskeutumaan jokeen ja sitä kautta kulkemaan saareen.

 

”Mielestäni tämä ura näyttää kivalta ja sopii tähän maisemaan”, kehuu Keväjärvi yhdessä pohdittua ratkaisua.

Maastosuunnittelijan työ on yhdistelmä asiantuntemusta ja salapoliisityötä

Kun sähköverkkoa saneerataan, on maastosuunnittelijoiden tehtävä ottaa yhteyttä maanomistajiin, joiden maille maakaapelointia tai muita verkon kunnostustöitä kaavaillaan. ”Toisinaan on melkoista salapoliisityötä selvittää, kuka hallinnoi vaikkapa jakamattomalle kuolinpesälle kuuluvia maita. Tulee aikamoisia sukuselvityksiä tehtyä”, kuvailee Mikko Pitkäkoski tehtävää. Yhteydenottojen tavoitteena on tiedottaa maanomistajia heidän mailleen suunnitelluista töistä ja päätyä yhdessä lopputulokseen, joka sekä palvelee sähköverkkoalueen asiakkaita että sopii maanomistajalle. Sähköverkkoyhtiö huolehtii verkon suunnittelusta ja saneerauksesta sekä maisemoi alueen vastaamaan sen tilaa ennen kunnostustöitä.

Kaiken kaikkiaan Marja Keväjärven kokemus maakaapeloinnista maanomistajana jäi positiiviseksi. Prosessin päätteeksi hän sai mökkisaareensa sähköt, minkä lisäksi hän on tyytyväinen Oulun Energia Sähköverkko Oy:ltä saamaansa, asiantuntevaksi kuvailemaansa palveluun. ”Minulla oli sellainen olo, että minua kuunneltiin, ja että huoleni ja kysymykseni otettiin tosissaan”, hän tiivistää.

Sähköverkon sähkötorneja kuvattuna alaviistosta. Taustalla näkyy pilvetön taivas.

Sähköverkkopalvelut

Tutustu Oulun Energian jakeluverkkoalueeseen sekä palveluihin!

Tutustu palveluihimme!