Oulun Energian logo

Nuori lapsi makaa sohvalla ja katselee ylöspäin. Vanhempi istuu vieressä nojatuolilla ja nauraa.

Kaukolämmitetyn omakotitalon vuosikello

19.09.2023

Kaukolämpö on luotettava ja huoleton lämmitysmuoto. Kaukolämpölaitteistot ovat toiminnaltaan varmoja sekä kestoltaan pitkäikäisiä. Laitteiden toiminnan säännöllinen tarkastaminen ja mahdollinen huolto varmistavat, että laitteistot toimivat juuri niin kuin on tarkoituskin ja talo lämpiää toivotulla tavalla.

Ota käyttöösi kaukolämmitetyn omakotitaloasujan muistilista ja suorita tarvittavat tarkastukset lämmityskauden aikana.

Syksyn muistilista

  • Lämmitysverkoston paine
  • Kesäsulkuventtiili
  • Lämmönjakolaitteiston säätökäyrä
  • Termostaattien toimivuus ja lämpötila

Ennen lämmityskauden alkua lämmönjakohuoneen puolella kannattaa käydä tutkailemassa, että kaikki toimii oikein. Lämmitysverkoston paineen tarkastus on työlistalla ensimmäisenä. Mikäli painetta on liian vähän, tulee sitä lisätä hallitusti. Lämmitysverkoston paineen seuranta on tärkeää, sillä äkilliset muutokset voivat kieliä paisuntasäiliön toimintaviasta tai verkostossa piilevästä vuodosta.

Varmista myös, että lämpöjohtopumppu on toiminnassa. Kesäsulkuventtiili tulee avata tai varmistaa, että se on auki. Huolehdi, että lämmönjakolaitteiston säätökäyrä on lämmitystavalle sopiva, perusasetusarvot voi tarkistaa ohjekirjasta.

Tarkista myös, että termostaatit toimivat ja ne on asetettu halutulle lämpötilalle. Pattereiden ilmaus kannattaa myös suorittaa säännöllisesti, etenkin jos patteriverkostosta kuuluu kohinaa tai patterit eivät lämpene. Varmista ennen ilmausta, että lämmitysverkostossa on riittävästi painetta.

Mikäli valmistaudut lämmityskauteen myös tulisijojen avulla huolehdi, että kiinteistösi tulisija on asianmukaisesti nuohottu. Vakituisessa asuintalossa tulisijat nuohotaan vuoden välein, vapaa-ajan asunnolla väli saa olla kolme vuotta.

lammonjakokeskus-1200x628px.jpg

Lämmönjakokeskus.

Talven muistilista

  • Lämmitysverkoston paine
  • Ei vuotoja eikä normaalista poikkeavia ääniä

Lämmityskauden aikana riittää, että lämmönjakohuoneessa käy noin kerran kuukaudessa silmämääräisesti katselemassa, että painetta on tarpeeksi ja kaikki toimii halutulla tavalla. Missään ei tule näkyä vuotoja tai kuulua tavallisesta poikkeavia ääniä. Mikäli niitä kuitenkin havaitsee, otetaan yhteys valtuutettuun asiantuntijaan.

Mikäli kiinteistöä lämmitetään kaukolämmön lisäksi jollain muulla lämmönlähteellä, kuten tulisijoilla, ei kaukolämpöä tarvitse tämän vuoksi sulkea tai asettaa lämmitysarvoja alas. Oikein toimiessaan termostaatit tunnistavat huonelämpötilan ja vähentävät kaukolämmön tuottamaa lämpöä automaattisesti niin, että huoneeseen asetettu oletusarvo säilyy. Kun tulisijan tuottama lämpö hiljalleen laskee, termostaatit ohjaavat vesikierron jälleen auki.

Kevään muistilista

  • Kesäsulkuventtiili
  • Tarvittaessa lämpöjohtopumpun tehon säätäminen

Kevään koittaessa lämmityksen tarve vähenee. Siinä vaiheessa, kun asunnossa pärjää ilman lämmitystä, voidaan tarpeen tullen kaukolämmön syöttö keskeyttää kesäsulkuventtiilin avulla.

Kesäsulkuventtiili sulkee vain kaukolämmön syötön lämmityspiirille, lämpimän käyttöveden saantia kesäsulkuventtiili ei keskeytä. Tarvittaessa lämpöjohtopumpun tehoa voi säätää pienemmälle, mutta pumppua ei kannata kesäajaksi pysäyttää. Mikäli kuitenkin näin toimitaan, pumppua tulisi käyttää päällä säännöllisesti jumiutumisen estämiseksi.

LVI-insinoori-1200x628px.jpg

Asiantuntijana artikkelissa toimi Oulun Energian lämpöpalveluiden LVI-insinööri Sami Karjalainen.

Tiesitkö tästä?

Voit nyt seurata kaukolämmön kulutustasi Oulun Energian uudistuneesta mobiilisovelluksesta.

Oulun Energian lämpöpalveluiden LVI-insinööri Sami Karjalainen suosittelee,  että Lämmönjakohuoneeseen tehdään aika ajoin tarkastuskäynti.

Lämmönjakokeskuksen ohjevideot

Tutustu lämmönjakokeskuksen yleisimpiin huolto- ja ylläpitotoimiin.

Ohjevideoihin tästä!
Koira nuolee lattialla istuvan naisen kasvoja. Naisella on sylissään läppäri.

Optimoi energiankäyttöä kotona

Ota energiansäästön vinkit haltuun arjessasi.

Energiansäästövinkit