Oulun Energian logo

Sormi valokatkaisijalla. Energiaa säästetään esimerkiksi pienentämällä valaistusta.
Sormi valkoisella valokatkaisijalla. Energiaa säästetään valaistusta vähentämällä.

Energiaa säästämällä pidetään sähkölasku maltillisena

Suurin osa sähköstä kuluu kodin lämmitysmuodosta riippuen lämmitykseen, joka kattaa jopa 60 prosenttia kulutetusta energiasta. Kaukolämpökohteissa lämmitykseen ja lämpimän veden käyttöön sähköä kuluu vain muutamia watteja, mutta optimoimalla lämmitystä myös kaukolämpölasku pienenee. Maalämpökohteissa asuinpinta-alasta sekä hyötysuhteesta riippuen sähköä kuluu lämmitykseen noin 1/3 kulutetusta lämmitysenergiasta.

Kokosimme tälle sivulle vinkkejä siitä, miten voit vähentää energiankäyttöäsi arjen pienillä teoilla, olipa lämmitysmuotosi sitten sähkö, kaukolämpö tai maalämpö.

Top 9.  Näin onnistut energiansäästämisessä kotona

 1. Energiatehokas saunominen. Sähkösaunan lämmittäminen on yksi kovimmista sähkön kuluttajista. Siksi saunomiseen kannattaa kiinnittää nyt erityistä huomiota. Mieti, voisiko perheenne saunavuoroja keskittää niin, että sauna lämpenee harvemmin ja koko perhe kävisi saunassa samalla lämmöllä? Saunassa kannattaa käydä myös mahdollisimman nopeasti sen lämmettyä, jolloin se ei ole turhaa päällä. Sopiva saunomislämpötila on 60-80 °C.
 2. Nopea ja viileä suihku. Kymmenen minuutin suihku kuluttaa jopa 120 litraa vettä, josta 60 prosenttia on lämmitettyä. Käy siis nopeassa suihkussa ja vältä veden valuttamista saippuoinnin aikana. Voisitko haastaa itsesi käymään kahden minuutin suihkussa? Silloin vettä kuluisi vain noin 30 litraa.
 3. Laske huonelämpötilaa. Asuintilojen lämpötilat kannattaa laskea 18–21 asteeseen. Makuuhuoneessa lämpö voi olla tätäkin alempi. Yhden asteen matalampi sisälämpötila vähentää jopa 5 prosenttia lämmitysenergian tarpeesta. Varastoissa ja autotalleissa riittää 12 astetta. Muista, että vesijohtoja sisältävissä tiloissa on pidettävä peruslämpö yllä, etteivät vesiputket jäädy.
 4. Termostaattien ohjaus. Säädä huonekohtaiset / patterikohtaiset termostaatit samaan asteeseen, etteivät termostaatit riitele keskenään ja näin nosta lämmitystä viileämmässä huoneessa.
 5. Säädä pesutilojen mukavuuslattialämmitys. Säädä mukavuuslattialämmitys kuivattamaan pesutilat suihkun jälkeen noin 23-24 asteeseen ja pienemmälle teholle kun pesutiloja ei käytetä. Huomioi, että termostaattiohjatuissa lattialämmityksessä saattaa ovien auki jättäminen ajaa lattialämmityksen kilpailemaan muun lämmitysjärjestelmän kanssa, joka nostaa sähkölaskua.
 6. Ilmanvaihdon säätäminen. Ilmanvaihdon kautta voi hävitä jopa 1/3 asuintilojen lämmöstä. Säädä ilmanvaihto mahdollisimman pienelle asiantuntijan avustuksella. Ilmanvaihtoa ei voi kuitenkaan sammutetaan kokonaan, sillä siitä voi syntyä kiinteistölle muita ongelmia.
 7. Nopea ja tehokas tuuletus. Sähkölämmitteisissä taloissa nopea ja tehokas tuuletus ilman, että ovia ja ikkunoita pidetään liian kauan auki, on kaikista energiatehokkain vaihtoehto.
 8. Ikkunoiden ja ovien tiivisteiden tarkastaminen. Lämpöä katoaa myös huonosti pitävien tiivisteiden kautta. Tarkista ja tiivistä ikkunat sekä ovet, jotta lämpöhävikkiä ei synny.
 9. Seuraa omaa energiankäyttöäsi. Kun seuraat omaa energiankäyttöäsi, on sinun mahdollista myös paremmin optimoida sitä. Oulun Energian asiakkaana voit seurata omaa energiankäyttöäsi esimerkiksi Oulun Energian uudistuneesta mobiilisovelluksesta. Energiansäästäjän vuosikello auttaa sinua ajoittamaan säästötoimet oikein.

Top 9. Näin onnistut sähkön säästämisessä arjen valinnoilla

 1. Vaihda kotisi valaistus led-lamppuihin ja pidä valoja päällä vain tarpeen mukaan.
 2. Sähkökuormien ohajus ja ajoitus optimoi laitteiden käyttöä. Hyödynnä laitteiden aikaohjaus niihin hetkiin, kun sähköä tuotetaan edullisemmin. Sulje laitteet, kun et käytä niitä.
 3. Pese vain täysiä koneellisia, käytä eco-ohjelmia ja hoida vaatteita niille sopivalla tavalla. Esimerkiksi vaatteiden tuuletuksella voidaan vähentää pesukertoja ja kuivattamalla vaatteet ulkona tai kuivausrummussa säästyy lämmitysenergiaa.
 4. Hyödynnä levyjen ja uunien jälkilämpö ja tee kerralla isompia eriä ruokaa. Muista, että kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää. Käytä ruuanlaitossa aina oikean kokoisia keittolevyjä, jolloin energia siirtyy suoraan levystä kattilaan.
 5. Jos uusit laitteita, kiinnitä huomiota niiden energiatehokkuuteen. Muista että esipesu ei ole suurimmassa osassa tapauksia tarpeellista.
 6. Siirrä huonekalut pois pattereiden edestä, jotta lämpö pääsee siirtymään helposti koko huoneistoon.
 7. Avaa aurinkoisella kelillä verhot ja kaihtimet, jolloin valo lämmittää huoneistoa. Paukkupakkasilla ikkunoiden peittäminen paksuilla verhoilla ym. vähentää ikkunoiden kautta tapahtuvaa lämpöhävikkiä.
 8. Jos voit vaikuttaa kodinkoneiden sijoitteluun, tarkista että kylmälaitteet, kuten jääkaappi ja pakastin ovat riittävän kaukana liedestä ja hellasta.
 9. Tarkista jääkaapin ja pakastimen lämpötila. Älä säädä niitä liian kylmälle. Sulata pakastimeen kertynyt jää pois, se on iso energiasyöppö.

Top 3. Näin onnistut säästämään rahaa arjen pienillä teoilla

 1. Käytä liikkumiseen mahdollisuuksien mukaan julkista liikennettä, yhteiskäyttökulkuneuvoja tai lihasvoimaa. Säästät näin vakuutuksissa ja ajoneuvoveroissa, polttoaineen hinnassa ja parhaassa tapauksessa kuntosi nousee.
 2. Lajittelemalla säästät arvokkaita raaka-aineita ja rahaa. Korjaa, myy tai lahjoita käyttökelpoiset tuotteet eteenpäin.
 3. Vähennä ruokahävikkiä ja suosi kotimaista. Lisäämällä kasviksia ja kasviproteiineja lautaselle säästät niin luontoa kuin kukkaroakin.

Lue myös: Älä jää tuskailemaan ison sähkölaskun kanssa yksin – maksujärjestely on fiksua ja säästää viivästyskuluilta

Oulun Energian mobiilisovellus auki puhelimessa. käyttäjä pitää puhelinta kädessä.

Oulun Energia -mobiilisovellus

Oman energiankulutuksen seuraaminen, Oulun Energian uutisvirta sekä pörssisähkön hinnan tarkastelu – muun muassa nämä ominaisuudet löytyvät Oulun Energian uudistuneesta mobiilisovelluksesta

Lue lisää!