Oulun Energian logo

Sähköverkot pimenevän päivän aikana.

Älä jää tuskailemaan ison sähkölaskun kanssa yksin – maksujärjestely on fiksua ja säästää viivästyskuluilta

20.09.2022

Ison sähkölaskun yllättäessä ja kiristäessä rahatilannetta tärkeintä on laatia ripeästi uusi maksusuunnitelma. Maksujärjestelystä neuvotteleminen voi kolahtaa kipeästi itsetuntoon, mutta talouden kannalta se on järkiratkaisu. Neuvottelussa ymmärtäväinen maksuneuvonta ottaa huomioon jokaisen asiakkaan kokonaisvelkatilanteen. Lopulta säästöä voi syntyä moninkertaisesti verrattuna sähkölaskun perintä- ja laiminlyöntikuluihin.

Poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla ja sen myötä nopeasti kohonneet sähkön hinnat vetävät kotitalouksia tiukille. Huoli omasta maksukyvystä on lisännyt asiakaspalvelun otettujen yhteydenottojen määrää elokuusta lähtien. Osa neuvottelee maksujoustosta nyt ensimmäistä kertaa elämässään.

“Mikäli verkkopalvelu- eli siirtolaskun maksamiseen liittyy mitä tahansa haasteita tai huolia, tärkein neuvoni on, että ota välittömästi yhteyttä maksuneuvontaan. Haluamme järjestää asiakkaidemme laskutusasiat hyvässä yhteistyössä niin, että ylivelkaantumiselta ja ongelmilta vältytään”, neuvoo Oulun Energia Sähköverkon asiakkuuspäällikkö Janne Kaarlela.

Oulun Energia Sähköverkko Oy:n verkkopalvelulaskujen osalta maksuneuvontaa hoitaa Ropo Capital. Maksuneuvonnasta saa henkilökohtaista apua puhelimitse tai joustavammin verkon Ropo Online -palvelusta, jossa voi tarkistaa verkkopalvelulaskuihin liittyviä tietoja, siirtää eräpäivää, tehdä laskulle maksusuunnitelman tai keskustella asiantuntijan kanssa chatissa.

Sähkönmyyjien lähettämien laskujen osalta tulee kuitenkin olla yhteydessä suoraan kyseenomaisten myyjien omaan maksuneuvontaan. Maksuneuvonnan yhteystiedot löydät laskultasi. Mikäli kuitenkin ajaudut tilanteeseen, että joko sähkö- tai verkkopalvelulaskut jäävät maksamatta, verkkoyhtiö joutuu katkaisemaan sähköt.

“Tässä vaiheessa erääntyneet laskut, viivästys- ja perintäkulut sekä sähköjen katkaisemisesta ja kytkennästä koituneet maksut voivat paisua moninkertaiseksi verrattuna alkuperäisiin laskuihin. Sähköjä emme voi kytkeä takaisin, ennen kuin kaikki edellä mainitut maksut on maksettu. Siksi ennakointi on tärkeää”, Kaarlela huomioi.

Mihin tahoon minun tulee olla yhteydessä, jos tarvitsen maksujärjestelyä?

Tarkista aluksi laskultasi, onko kyseessä sähkölasku, verkkopalvelumaksu, vai näiden yhteislasku. Voit kysyä maksujoustoa sen mukaisesti:

Optimoi omaa energiankäyttöäsi

Laskujen loppusummaa voi helpottaa omilla varautumisvalinnoillaan, kuten punnitsemalla kodin lämmityksen, ilmanvaihdon, ruuan valmistamisen sekä liikkumisen vaihtoehtoja. Hyödyllisiä keinoja ja ohjeita sähkön säästämiseksi löytyy esimerkiksi Oulun Energian nettisivuilta. 

“Tämä on euroopanlaajuisesti haastava tilanne. Kannustan kaikkia arvioimaan omia sähkönkulutustottumuksiaan, mutta erityistä varautumista suosittelen sähkölämmitteisissä kotitalouksissa sekä kodeissa, joissa lämmin käyttövesi tuotetaan lämminvesivaraajalla”, Kaarlela toteaa.

Oulun Energia Sähköverkko ei voi vaikuttaa sähkönmyyntiyhtiöiden hinnoitteluun. Sen sijaan Oulun Energia Sähköverkon sähkön siirtohinnat ovat valtakunnallisesti selvästi keskiarvoa alhaisemmalla tasolla ja hinnoittelun kohtuullisuutta valvoo Energiavirasto.

Lisätietoja verkkopalvelulaskujen maksamiseen liittyviin asioihin: Verkkopalvelulaskuun liittyvät maksuasiat - Ropo Capital

Lue lisää energiakriisistä

Sähköverkon sähkötorneja kuvattuna alaviistosta. Taustalla näkyy pilvetön taivas.

Sähköverkkopalvelut

Tutustu Oulun Energian jakeluverkkoalueeseen sekä palveluihin!

Tutustu palveluihimme!