Oulun Energian logo

Omakotitaloalue Oulussa meren rannalla.

Kaukolämmön hinta kuukaudessa pientaloissa sekä kustannukset alkuinvestoinnista elinkaaren loppuun

13.03.2024

Lämmitysjärjestelmän valintaa tehtäessä päätöksenteon tueksi kannattaa toteuttaa useita laskelmia eri lämmitysjärjestelmien kokonaiskustannuksista. Pientalojen osalta kaukolämmön lisäksi vertaillaan yleensä maalämpöä sekä erilaisia lämpöpumppuja, jotka ovat viimeisimpien vuosien aikana kasvattaneet suosiotaan lämmitysmuotoina.

”Kaukolämmön etu muihin lämmitysmuotoihin verrattuna on sen alhaisissa elinkaarikustannuksissa. Kaukolämmön kustannusten maltillisuuteen vaikuttavat muun muassa tasainen kuluttajahinta, lämmityksen toimintavarmuus sekä matalat huoltokustannukset. Lisäksi liittymismaksu kaukolämpöverkkoon on pieni verrattuna järjestelmän pitkään käyttöikään”, toteaa Oulun Energian lämpöpalveluiden asiakkuuspäällikkö Markku Sutinen.

Oulun Energian ylläpitämä, järkevästi suunniteltu kaukolämpöverkosto sekä uusiutuviin energialähteisiin perustava tuotanto alentavat kaukolämmön hintaa kuukaudessa. Oulussa kaukolämpö onkin yksi Suomen edullisimmista, kun vertaillaan suurten kaupunkien hintoja.

kaukolammon_kokonaishinta_01012024_pientalot.jpg

Kuva: Oulun Energian sijoittuminen kaukolämmön kaupunkivertailuhinnoissa pientalojen osalta 1.1.2024. Kaukolämmön hinta sisältää perusmaksun ja energiamaksun. Lähde: Energiateollisuus ry.

 

”Valtakunnallisessa uutisoinnissa keskitytään lähinnä pääkaupunkiseudun hintatasoon, joka jättää väärän kuvan kaukolämmön hinnasta esimerkiksi täällä Oulussa”, Sutinen huomauttaa.

Maalämmön ja lämpöpumppujen osalta kustannuksia nostavat merkittävästi alkuinvestointiin tarvittava pääoma, laitteiston ylläpito sekä sähkön hinnan muutosten vaikutus lämmityslaskuun. Kaukolämpö on turvassa sähkön hinnan muutoksilta, sillä se tuotetaan täysin paikallisesti eikä se ole suorassa yhteydessä kansainväliseen hinnoitteluun, kuten sähkö esimerkiksi on.

Kaukolämpökohteissa lämmitykseen ja lämpimän veden käyttöön sähköä kuluu vain muutamia watteja pumppujen pyörittämiseen ja automatiikan toimintaan, kun maalämmön osalta sähköä kuluu lämmitykseen noin 1/3 kulutetusta lämmitysenergiasta. Esimerkiksi 18 MWh lämmitysenergiaa kuluttava maalämpökohde tarvitsee noin 6 000 kWh sähköenergiaa toimiakseen.

Markku Sutinen kaukolämpö.jpgKuva: Oulun Energian lämpöpalveluiden asiakkuuspäällikkö Markku Sutinen.

 

”Lämmityksen kokonaishinta kannattaakin testata eri pörssisähkön mediaaneilla, sillä vaikutukset saattavat olla hyvinkin suuria. Viimeisimpien kahden vuoden aikana sähkön hinnan nousu on näkynyt etenkin maalämpö ja sähkölämmitteisissä kohteissa lämmityskustannusten nousuna”, Sutinen summaa.

Esimerkiksi 240 neliön omakotitalossa lämmitysjärjestelmän saneeraus sähkölämmityksestä kaukolämpöön laski sähkön kulutusta kokonaisuudessaan yli neljänneksen.

Kaukolämmön hinta ja kustannukset rakennusvaiheessa

Oulussa kaukolämpö on ollut jo pitkään suosittu lämmitysmuoto omakotitalon osalta ja se onkin saatavilla kattavasti Oulun keskusta sekä taajama-alueille. Kaukolämpöverkkoa rakennetaan kasvavan Oulun mukana ja tällä hetkellä uusia kaukolämpöalueita ovat esimerkiksi Hiukkavaaran ja Jääkärinkankaan pientaloalueet.

Kaukolämmön hintaa ja kustannuksia laskiessa huomioidaan rakentamisen investoinnit, kuten kaukolämmön liittymismaksu, LVI-suunnittelu, lämmönjakokeskuksen hankinta ja asennus.

Omakotitalojen osalta kaukolämpöliittymän hinta lasketaan kiinteistön koon sekä lämmityssuunnitelmasta saatavan sopimusvesivirran ja liittymisjohdon pituuden mukaan. Liittymismaksu on pientalolle alkaen 2900 euroa, joka sisältää 10 metriä liittymisjohtoa. Lisäjohtometrit tontin rajalta kiinteistön lämmönjakokeskukselle maksavat 60 €/metri.

Kaukolämmön lämmönvaihdin.jpgKuva: Lämmönjakokeskus. 

Oulun Energian tarjoaman avaimet käteen -palvelun osalta lämmönjakokeskus kaukolämpöpuoli kytkettynä maksaa pientaloon keskimäärin 3 800 euroa. Kaukolämpöön liittyminen ja laitteisto asennuksineen maksaa siis pientalojen osalta alkaen 6 700 euroa.

Kaukolämpö hinta kuukaudessa

Lisäksi kaukolämmön elinkaarikustannuksiin kuuluvat kiinteät vuotuiset perusmaksut sekä mahdolliset huolto ja korjauskustannukset. Kaukolämmön sopimusvesivirta, eli perusmaksun peruste, mitoitetaan kiinteistön suurimman lämmöntarpeen mukaan. Oulussa mitoituslämpötilana käytetään -32°C:tta.

Kaukolämmön perusmaksu pientalojen osalta on keskimääräisesti 463,74 €/v. Energiamaksu on 66,61 €/MWh. Asiakkaan keskimääräinen vuosikulutus on 18 MWh (Energiateollisuuden käyttämän tyyppitalon mukaisesti), jolloin keskimääräiseksi hinnaksi muodostuu 92,37 €/MWh. Kaukolämmön hinta kuukaudessa pientalojen osalta on siis noin 140 €/kk.

”Ylipäätään kaukolämmön kustannukset ovat hyvin maltilliset. Kaukolämmön käyttämä tekniikka on kestävää. Ja mikäli tarvetta tulee, vakiomitoitettua varaosia on helppo ja nopeaa saada. Lämmönjakokeskusta ei tarvitse erikseen huoltaa ja laitteen tekninen käyttöikä on noin 25 vuotta”, Sutinen kertaa.

Lue lisää aiheesta:

Motiva lämmitysjärjestelmän valinta
Motiva kaukolämpö
Motiva kaukolämmön hinta

Nelihenkinen perhe leipomassa yhdessä kotinsa keittiössä.

Kaukolämpö omakotitaloon

Luotettava lämmitysjärjestelmä takaa huolettoman asumisen. Omakotitalon lämmitys kaukolämmöllä on turvallinen, toimitusvarma ja kustannustehokas valinta.

Lue lisää ja lataa opas
Ilmakuva aurinkoisesta Oulusta.

Kaukolämpö yrityksille ja asunto-osakeyhtiöille

Kaukolämpö on ympäristöystävällinen, hinnaltaan vakaa ja toimitusvarma valinta kiinteistön lämmitykseen. 

Lue lisää ja lataa opas
Henkilöllä on sylissään läppäri, jonka näytöllä on auki Kaukolämpö vs. maalämpö -opas.

Kaukolämpö vs. maalämpö -opas

Lataa Kaukolämpö vs. maalämpö -oppaamme, jossa tarkastelemme molempien lämmitysmuotojen mahdollisuuksia, saatavuutta sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia. 

Lue lisää ja lataa opas
Oulun Energian lämpöpalveluiden LVI-insinööri Sami Karjalainen suosittelee,  että Lämmönjakohuoneeseen tehdään aika ajoin tarkastuskäynti.

Avaimet käteen -palvelu

Oletko hankkimassa lämmönjakokeskusta uudisrakennukseen, uusimassa vanhaa lämmönjakokeskusta tai vaihtamassa talosi lämmitysmuodon kaukolämpöön? Avaimet käteen -palvelussa saat tarjouksen koko paketista!

Lue lisää palvelusta