Oulun Energian logo

Valkoinen omakotitalo talvisena päivänä. Talo on lumen peitossa.
Valkoinen omakotitalo. Piha on täynnä lunta.

Lämmitysjärjestelmän vaihto kaukolämpöön laski Alajokien sähkönkulutuksen

Kohonneet sähkön hinnat jouduttivat yli 200 neliöisessä omakotitalossa asuvan Alajoen perheen energiatehokkuusremonttia, jossa sähkölämmityksestä siirryttiin Reilu-kaukolämpöön. Ennen lämmitysjärjestelmän vaihtoa sähkön kulutus käyttösähkön ja lämmityksen osalta oli yli 30 000 kWh vuodessa kymmenen vuoden seurannalla.

Oulun Jäälissä asuva nelihenkinen Alajoen perhe havahtui vuoden 2022 helmikuussa yli kaksinkertaiseen sähkölaskuun.

”Viime vuoden helmikuu oli käänteentekevä kohta. Pörssisähkön piirissä kahden kuukauden sähkölaskuksemme oli 2600 euroa. Aloimme heti kartoittamaan, mitä meidän kannattaisi tehdä, jotta kustannukset saadaan mahdollisimman alas. Sähkölaskumme olisi 30cent/kWh hinnalla laskettuna noin 11 000 euroa vuodessa, joka on kestämätön summa”, Pasi ja Minna huokaavat.

Alajokien-perhe-lammitysjarjestelman-vaihto-1250px.jpgMinna ja Pasi Alajoki toteuttivat lämmitysjärjestelmän vaihdon kesäkuussa 2022.

Nyt kuusi kuukautta kaukolämmön piirissä olleena Alajokien omakotitalon sähkönkulutus on laskenut 5000–6000 kilowattituntiin vuodessa.

Perheen mukaan lämmitysjärjestelmän vaihto oli itsessään nopea ja edullinen prosessi, jonka seurauksena perheen sähkönkulutus on pudonnut neljännekseen aiemmasta.

”Takaisinmaksuaika lämmitysjärjestelmän vaihdolle näillä sähkön hinnoilla on noin kaksi ja puoli vuotta.”

Lämmitysjärjestelmän vaihto Alajokien sähkön kulutus

Alajokien sähkön käytön vertailudata Oomin asiakasportaalista (8.2.2023).

Lämmitysjärjestelmän vaihto oli edessä - tarkan vertailun jälkeen valittiin kaukolämpö

Taloushallinto-alalla toimiva Minna ja rakennusalalla yli 30 vuotta työskennellyt Pasi vertailivat pääasiassa maalämmön ja kaukolämmön ominaisuuksia.

”Päädyimme kaukolämpöön, sillä sen perustamiskustannukset tämän kokoisessa talossa ovat selkeästi edullisemmat kuin maalämmöllä. Lisäksi kaukolämpölaitteiston tilantarve on huomattavasti pienempi, unohtamatta laitteiston käyttöikää kaukolämmön hyväksi.”

Pasin pitkä kokemus rakennusalalta näkyi prosessissa, sillä kaukolämmön tekniset ominaisuudet olivat jo ennestään tuttuja.

”Kaukolämmön lämmönvaihtimet ovat esimerkiksi kehittyneet viime vuosina valtavasti ja kaukolämmön sekä maalämmön ominaisuuksissa ei juurikaan ole eroja.”

Nykyaikaiset lämmönvaihtimet tuottavat kiinteistöön loputtomasti lämmintä käyttövettä, lattialämmityksen kiertoveden sekä pitävät IV-koneen toiminnassa kaikilla keleillä.

Pasi-Alajoki.jpgLämmönjakokeskus vie nykyään vain murto-osan teknisestä tilasta.

”Kaukolämpökiinteistössä IV-koneen sulana pysyminen on yksi kaukolämmön merkittävimmistä eduista. Tapauksessamme kolmepiirisestä lämmönvaihtimesta yksi piiri on kytketty IV- koneeseen, jolloin IV- koneelle voidaan ajaa sen lämpöistä vettä kuin se käynnissä pysyäkseen tarvitsee. Kun IV-kone toimii kovista pakkasista huolimatta, huoneilmanlaatu pysyy aina hyvänä minimaalisilla kustannuksilla. Tämä oli asumisviihtyvyyden kannalta meille merkittävä seikka. Sisäyksikkö ei herjaa jäätymisvaaraa, niin kuin se tekee kohteissa, joissa IV- koneessa kiertää sama vesi kuin lattialämmityspiirissä eli niin matala- asteinen vesi ei pidä IV- konetta pakkasilla sulana”, Pasi kertoo.

Lämmitysjärjestelmän vaihto käynnistyi kesäkuussa 2022

Pasi ja Minna pyysivät tarjousta kaukolämmön saneerauksesta Oulun Energialta, josta tarjottiin koko työtä avaimet käteen -pakettina.

”Avaimet käteen -paketti kaukolämmön osalta oli minulle täysin uusi konsepti, vaikka olen pitkään ollut alalla. Laskin moneen otteeseen, tulisiko halvemmaksi kilpailuttaa kaikki vaiheet erikseen. Paketti oli kuitenkin niin järkevästi hinnoiteltu, ettei töitä kannattanut lähteä eriyttämään”, Pasi kertoo.

Tarjouksen edullisuus yllätti Alajoet positiivisesti.

”Mietimme, että voiko tähän oikeasti kuulua kaikki, aina liittymämaksusta alkaen. Päätöstä ei tarvinnut kyllä kauaa miettiä.”

Saneeraustyöt alkoivat kesäkuussa maan ollessa tarpeeksi sula kaivausten aloittamista varten. Nopeaa etenemistä helpotti se, että kaukolämpöverkosto oli jo osassa naapuritaloja ja taloon oli rakentamisen yhteydessä, vuonna 2011 jätetty varaus kaukolämpöön liittymiselle.

”Kaivuutöissä kuunneltiin kaikkia toiveitamme ja projekti saatiin toteutettua nopealla aikataululla. Putket kaivettiin meidän ja naapurimme rajalle ja saimme säilytettyä jopa komeat pensasaitamme. Vedet olivat poikki vain yhden aamupäivän aikana ja alle kahdessa viikossa koko projekti oli valmis. Työ oli kaikkineen todella hyvää”, Minna hymyilee.

Kaukolämmön kehittyminen hiilineutraaliksi tärkeä osa päätöksentekoa

Alajoille oli tärkeää, että valittu lämmitysmuoto on myös mahdollisimman ympäristöystävällistä.

”Oulun Energian kaukolämmön kehittyminen kohti hiilineutraalia tuotantoa takaa mielestämme sen, että kaukolämpö on todella luotettava valinta tulevaisuutta ajatellen, jos mietitään esimerkiksi kiinteistön arvon pitoa ja mahdollista myyntiä tulevaisuudessa.”

”Laanilassa, Oulun Energian biovoimalaitoksella kaukolämpö tuotetaan biopolttoaineella ja kierrätyspolttoaineella, joka laskee hintaa verrattuna raskaasti verotettaviin fossiilisiin polttoaineisiin”, Alajoet summaavat.

Oulun Energian lämpöpalveluiden LVI-insinööri Sami Karjalainen suosittelee,  että Lämmönjakohuoneeseen tehdään aika ajoin tarkastuskäynti.

Avaimet käteen -palvelu

Oletko hankkimassa lämmönjakokeskusta uudisrakennukseen, uusimassa vanhaa lämmönjakokeskusta tai vaihtamassa talosi lämmitysmuodon kaukolämpöön? Avaimet käteen -palvelussa saat tarjouksen koko paketista!

Lue lisää palvelusta