Oulun Energian logo

Sähköverkko ja hiukkavaaran asuinalue kuvattuna ylhäältä.

Mistä sähkön hinta muodostuu?

31.10.2023

Sähkön hinnan ja verkkopalvelumaksun muodostuminen puhututtaa monia. Tässä jutussa kerromme, mistä kaikesta maksat sähkölaskun saadessasi ja mistä hinta kokonaisuudessaan muodostuu.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osuudesta:

  1. Sähkön kulutus eli sähköenergia
  2. Sähkön siirto eli verkkopalvelumaksu
  3. Verot

Sähkönkäyttäjä tekee sähkönmyyntisopimuksen valitsemansa sähkönmyyjän kanssa ennen kuin sähköntoimitus voidaan aloittaa. Sähkönmyyjä toimittaa tiedot uudesta sopimuksesta edelleen paikalliselle sähköverkkoyhtiölle, jonka alueella sähkönkäyttöpaikka sijaitsee. Tämän myötä syntyy automaattisesti myös sähköverkkosopimus sähkönkäyttäjän ja sähköverkkoyhtiön välille. Sähkön verkkopalvelumaksun hinta ei riipu koskaan sähkön myyjästä.

Aiemmin sähköenergia, verkkopalvelu ja verot muodostivat kukin noin kolmanneksen sähkölaskun hinnasta. Vuonna 2022 energian osuus sähkön hinnasta kuitenkin kasvoi.

Miten laskutus tapahtuu?

Oulun Energia Sähköverkon asiakkaana voit saada verkkopalvelulaskun joko omana erillisenä laskuna tai yhdistettynä sähkön myyjän laskuun. Osa sähkön myyjistä voi laskuttaa sähköenergian yhteydessä myös sähköverkkoyhtiön verkkopalvelun osuuden. Vaihtoehtoisesti laskut voivat olla erillisiä. Mikäli molemmat kulut ovat samalla laskulla, verkkopalvelumaksun osuus ja sen toimittajan tiedot on merkitty laskuun erikseen

Sähkön hinnan muodostuminen tammikuussa 2023 kotitalouskäyttäjällä, jonka kulutus n. 5000 kWh vuodessa.

57 % Sähkön kulutus

Sähköenergian käytöstä laskuttaa sähkön myyjä, jonka asiakas voi valita itse. Sähkön myyntiyhtiö saa tiedon asiakkaan kuluttamasta energiasta sähköverkkoyhtiöltä. Sähkön hintaan vaikuttaa moni asia, kuten senhetkinen kysyntä ja tarjonta, sää, lämpö- ja vesitilanne sekä ympäröivät markkinat. Kodin sähköstä suurin osa kuluu lämmitykseen, lämmitysmuodosta riippuen. Energiaa säästämällä voi auttaa pitämään sähkölaskun maltillisena. Sähkön käyttöä kannattaa ajoittaa ja välttää ajankohtia, jolloin sähkö on kalleinta ja kulutus suurinta. Huippukulutuksen aikoja eli kalleimpia ajankohtia ovat yleensä arkipäivät kello 8–10 sekä 16–18.

23 % Verkkopalvelumaksu

Sähkön siirrosta eli verkkopalvelusta vastaa paikallinen sähköverkkoyhtiö. Verkkopalvelulla tarkoitetaan sähkön siirtymistä tuotantolaitokselta sähkönkäyttäjälle, jolloin asiakas saa sähkön kulkutien voimalaitoksilta mittaritaululle ja kulkutien jatkuvan ylläpidon.

Verkkopalvelumaksun eli sähkön siirtymisen hinnan muodostuminen

Verkkopalvelumaksu sisältää:

  1. sähkön perusmaksun (e/kk)
  2. kulutetun energian mukaan määräytyvän siirtomaksun (snt/kWh).

Verkkopalvelun hintaerot yhtiöiden välillä johtuvat asiakasmääristä, sähköverkon rakenteesta ja sijainnista.

Miksi perusmaksu?

Sähkö tarvitsee jatkuvasti toimintakykyisen ja riittävän tehokkaan yhteyden tuotantopaikalta käyttäjille. Sähköverkon rakentaminen on siis merkittävä investointi. Kaikki verkkoalueella asuvat asiakkaat osallistuvat tasapuolisesti sähköverkon ja sen palveluiden ylläpitoon, kunnostamiseen sekä kehittämiseen.

Sähköverkon kustannuksista valtaosa, yli 90 prosenttia, on kiinteitä. Maksaessasi perusmaksua maksat siitä, että sähköverkko on käytössäsi, kun sitä tarvitset. Perusmaksun avulla muun muassa rakennetaan uutta sekä vahvistetaan olemassa olevaa verkkoa. Maksulla katetaan myös asiakaspalvelun, laskutuksen ja sähkön kulutuksen mittauksen toimintoja.

20 % Erilaiset verot

Sähköstä maksetaan sähkövero, joka koostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta. Sähköveron laskutuksesta vastaa verkkopalvelumaksun yhteydessä sähköverkkoyhtiö, joka maksaa verot eteenpäin verottajalle. Lisäksi sähköstä maksetaan arvonlisäveroa, joka koskee sekä sähköenergiaa että verkkopalvelua