Oulun Energian logo

Omakotitalon rakentajat Kaisa ja Jari seisovat uuden kodin terassilla yhdessä.
Omakotitalon rakentajat Kaisa ja Jari seisovat uuden kodin terassilla yhdessä. Talo on kaksikerroksinen.

Omakotirakentajat Kaisa ja Jari valitsivat kaukolämmön - Näin projekti eteni suunnittelusta viimeistelytöihin

Kaisa Poikela ja Jari Hannu rakentavat Ritaharjuun toista taloaan. Syyskuussa 2023 valmistuva kaksikerroksinen omakotitalo on suunniteltu tarkkaan perheen aiempien käyttökokemusten pohjalta. Rakennus- ja suunnitteluprosessi on kuusihenkisen perheen yhteinen ponnistus, jossa jokainen on päässyt vaikuttamaan lopputulokseen.

Kivenheiton päästä muuttava perhe on asunut ensimmäisessä kodissaan jo yli kymmenen vuotta. Perheen kasvaessa ja tarpeiden muuttuessa, esimerkiksi etätyön yleistyessä, Kaisa ja Jari havahtuivat vanhan kodin käyneen pieneksi.

Kaisa ja Jari osallistuivat Oulun kaupungin vuokratonttien arvontaan kaksi kertaa, jolla kummallakaan arpaonni ei suosinut. Uuden tontin perhe sai osallistuimalla suljettuun tarjousäänestykseen, jossa arvioidaan tontin korkein hinta. Kaisa ja Jari valmistautuivat äänestykseen insinöörimäisellä tavalla:

"Teimme Excel-listan, johon syötimme alueen edellisten vuosien tonttien lähtöhinnat sekä myyntihinnat. Laskimme aiemmin myytyjen tonttien prosenttimääräisen ja euromääräisen korotuksen. Kaava toimi niin hyvin, että olisimme saaneet useammankin tontin tarjolla olleiden joukosta.”

Upea metsään rajautuva tontti sijaitsee Ritaharjun uudella asuinalueella aivan lähipalveluiden yhteydessä. Tontin perhe sai kevättalvella 2022 ja talon suunnitteluprosessi käynnistyi samaan aikaan.

Kaisa ja Jari tahtoivat persoonallisen ja juuri heidän tarpeisiinsa suunnitellun kodin, joten arkkitehtitoimiston ottaminen mukaan suunnitteluun oli selvää. Kesäkuussa 2022 arkkitehtitoimistoksi valikoitui Saika design.

”Saikan Tiina ja Mikko vierailivat kerran tontilla ja juttelimme parin tunnin ajan. He saivat lyhyellä tapaamisella imettyä kaiken tarpeellisen tiedon. Talo on jo nyt niin valmiissa vaiheessa, että voidaan todeta lopputuloksen olevan juuri sitä, mitä toivoimme.”

Suunnittelun lähtökohtana oli rakentaa toimiva mutta omannäköinen koti kuudelle hengelle. Tontilla on 140 neliön päärakennus sekä 28 neliön saunarakennus, jossa on myös työ/oleskelutila.

Lämmitysjärjestelmiä vertailtiin maalämmön, lämpöpumppujen ja kaukolämmön välillä

Ideoita asumis- ja lämmitysratkaisuista käytiin kartoittamassa viime kesänä Naantalin asuntomessuilla.

”Naantalin asuntomessukohteissa oli käytössä paljon erilaisia lämpöpumppuratkaisuja, jotka aika nopeasti jäivät pois meidän listaltamme, sillä Oulun korkeudella on huomattavasti kylmemmät talvet ja näin ollen lämmitystarve on erilainen”, Kaisa ja Jari huomauttavat.

Haasteen lämmitysjärjestelmän toiminnalle toi myös pihalla sijaitseva saunarakennus, joka on ympärivuotisesti asuttava.

”Pyysimme tarjouksia maalämmöstä, mutta emme oikeastaan edes saaneet järkevää tarjousta, miten saunarakennuksen lämmitys ja lämpimän veden saanti saataisiin toimimaan kustannustehokkaasti”, Kaisa ja Jari toteavat.

Perhe kävi myös pitkiä keskusteluja lähipiiriin kuuluvien energia-alan asiantuntijoiden kanssa. Ja he punnitsivat parhaan lämmitysjärjestelmän valintaa monelta eri kantilta. Lopulta Kaisa ja Jari päätyivät valitsemaan kaukolämmön omakotitaloonsa. Saunamökkiin lämmin käyttövesi ja lattialämmitys tulee ilman erillistä lämminvesivaraajaa, eikä lämmin käyttövesi tule loppumaan kesken.

OELP_Rakentaja_referenssi_1200x628px.jpg
Jarille ja Kaisalle oli tärkeää, että saunamökki on ympärivuotisesti asuttu ja lämmitys tulee saman järjestelmän kautta kuin päärakennukseen.

Paras lämmitysjärjestelmä valittiin käyttömukavuuden ja varmuuden perusteella

”Päädyimme valitsemaan kaukolämmön kotimme lämmitysjärjestelmäksi, sillä totesimme sen olevan edullinen ja toimintavarma pitkällä aikajänteellä”, Jari summaa.

Kaukolämmöstä Kaisalla ja Jarilla on lisäksi jo yli 10 vuoden kokemus, sillä nykyinen omakotitalo lämpenee kaukolämmöllä, jonka kanssa perheellä ei ole ikinä ollut mitään ongelmaa.

”Hinta-laatusuhde on ollut koko meidän asiakassuhteemme ajan hyvä. Kaukolämmön ylläpito on ollut vaivatonta, eikä laitteistoon ole tarvinnut tehdä minkäänlaisia remontteja. Meidän tilanteessamme, kun on iso perhe ja vettä käytetään paljon, voisi lämmin vesi loppua nopeasti, mutta näin ei ole koskaan kaukolämmön piirissä käynyt”.

Kaisalle ja Jarille oli lisäksi tärkeää, että lämmitys on mahdollisimman ympäristöystävällistä. Valintaan vaikutti se, että asiakkaiden on mahdollista hankkia Oulun Energian tuottamaa kaukolämpöä jo nyt hiilineutraalisti.

Tulevaisuudessa yhtiön koko tuotanto tulee olemaan täysin hiilineutraalia. Hiilineutraalista tuotannosta esimerkkinä kylmälaitteista syntyvä hukkalämpöjen talteenotto perheen lähikaupassa Ritaharjun S-marketissa, jossa hukkalämmöt syötetään kaukolämpöverkkoon lämmöksi lämpöpumppujärjestelmän avulla. Tällä hukkalämmöllä voidaan lämmittää lähes 200 omakotitaloa vuoden ajan.

Kaukolämmön piirustukset tehtiin yhdessä LVI-suunnittelijan kanssa

Kaisa ja Jari löysivät LVI-suunnittelijan jo hyvissä ajoin, sillä rakennusluvan ehtona on hyväksytyt LVI-suunnitelmat. LVI-suunnittelija suunnitteli kaikki lämmitysjärjestelmän vaatimat toimet, kuten lämmönjakotukkien sijainnit ja putkistojen vedot.

”Pidimme LVI-suunnittelijan kanssa palaverin syyskuussa 2022, tällöin vielä pohdimme maalämmön ja kaukolämmön välillä. Sitten sähkön hinta alkoi kohota nopeasti ja huomasimme kuinka paljon sen nousu vaikuttaa maalämmön hintaan. Tämä oli oikeastaan viimeinen osoitus siitä, että meidän kannattaa valita kaukolämpö.”

Lämmönjakokeskuksen paikkaa suunniteltaessa huomioitiin se, ettei se ole makuhuoneiden välittömässä läheisyydessä, sillä laitteisto pitää pientä ääntä. Lisäksi talon suunnittelun aloitusvaiheessa päätettiin, että tekninen tila tulee mahdollisimman lähelle ulko-ovea, jonne kaikki mahdollinen tekniikka tulee. Tämä helpottaa niin järjestelmien tarkkailua kuin mahdollisia huoltotöitä.

OELP_rakenta_referenssi1_1200x628px.jpgNousukulma odottaa kaukolämpöverkkoon liittämistä tontin etureunassa.

Kaukolämmön nousukulma, josta kaukolämpö virtaa asuntoon asennettiin talon tienpuoleiselle reunalle. Tontin etureuna on kaukolämmön asennuksen näkökulmasta myös kustannustehokkain paikka, sillä lisämetrit kaukolämpöputkea tontin rajalta lämmönjakokeskukselle maksavat aina ylimääräistä.

Sattumalta ratkaisuun ei päädytty, vaan oppia otettiin nykyisestä talosta, jossa tekninen tila sijaitsee aivan talon takanurkassa.

”Vanha sijainti on osoittautunut käytössä todella epäkäytännölliseksi”, Kaisa nauraa. 

error

Näin hankit kaukolämmön omakotitaloon

  1. Valitse kotisi lämmitystapa
  2. Pyydä tarjous
  3. Tilaa kaukolämpöliittymä
  4. Toimita lämpösuunnitelmat meille
  5. Tilaa nousukulma
  6. Tilaa lämmönjakokeskus

Katso ohjeet kohta kohdalta tästä!

Henkilöllä on sylissään läppäri, jonka näytöllä on auki Kaukolämpö vs. maalämpö -opas.

Kaukolämpö vs. maalämpö -opas

Lataa Kaukolämpö vs. maalämpö -oppaamme, jossa tarkastelemme molempien lämmitysmuotojen mahdollisuuksia, saatavuutta sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia. 

Lue lisää ja lataa opas

Miksi kaukolämpö?

Leikki-ikäinen lapsi istuu sohvalla ja piirtää liitutauluun. Kissa kävelee sohvan selkänojalla.

Helppo ja toimintavarma

Kaukolämpö on asiakkaan kannalta turvallinen ja toimitusvarma lämmitystapa. Huoltovarmuus on jopa 99,98 %. Kaukolämpölaitteisto on pitkäikäinen sekä helppo huoltaa.

Kaukolämmön käyttö
Ruskeahiuksinen ihminen ja koira istuvat joen rannalla syksyllä.

Hinnaltaan vakaa

Oulun Energian kaukolämmöntuotanto perustuu pitkälti uusiutuvien energialähteiden käyttöön sekä hukkalämmön hyödyntämiseen, joka pitää kuluttajahinnan maltillisena.

Kaukolämmön hinnasto
Versot kasvavat mullasta. Auringonvalo osuu versoihin.

Ympäristövastuullinen

Kaukolämpö tuotetaan ympäristöystävällisesti ja tehokkaasti Oulun Energian voimalaitoksissa maakunnan omista raaka-aineista. Keskitetty lämmöntuotanto vähentää merkittävästi paikallisia päästöjä ja lisää asumisviihtyvyyttä. 

Kaukolämmön tuotanto