Oulun Energian logo

Kaukolämpö suojaa sähkön hinnan heilahteluilta.

Kaukolämpö suojaa sähkön hinnan heilahteluilta

21.01.2024

Sähkön ja polttoaineen hinnan kehitys puhuttaa syystäkin pohjoisen viileissä oloissa eläviä suomalaisia. Nousuun vaikuttaa ennen kaikkea epävakaa maailmantilanne sekä fossiilisia polttoaineita raskauttavat päästöoikeusmaksut. Oulun Energian tuottama kaukolämpö sen sijaan kykenee pitämään päänsä reilusti pinnan yläpuolella myös maailman myrskyissä. Kaukolämpö pysyy nyt ja tulevaisuudessa oululaisena lähituotantona.

"Kaukolämpö tuotetaan paikallisesti, joten se on täysin meidän omissa käsissämme", Oulun Energian tuotepäällikkö Markku Sutinen alleviivaa.

Kaukolämpö vs sähkölämmitys - hintaerot näkyvät tuotantotavoissa

Suomi kuuluu Pohjoismaiseen sähkömarkkina-alueeseen, joka on tiiviisti kytköksissä esimerkiksi Saksan sähkömarkkinoihin. Saksassa fossiilisten polttoaineiden osuus sähköntuotannossa on huomattava, mikä vaikuttaa päästöoikeuksien kautta sähkön hintaan myös Suomessa. Lisäksi hintaan vaikuttavat sademäärät varsinkin Ruotsissa ja Norjassa, joissa tuotetaan paljon vesivoimaa. Paikallisesti tuotettuun kaukolämpöön nämä asiat eivät vaikuta.

Heikkivaaka+(9+of+9)_ccexpress.jpegKaukolämmön tuotannossa käytetyistä energianlähteistä yli 90 prosenttia kuljetetaan Ouluun alle sadan kilometrin säteeltä. Kuvassa lähituotettua haketta.

Kaukolämpö ei näin ollen ole myöskään riippuvainen tuonnista, sillä lämmönlähteet sijaitsevat aivan kotikulmilla. Oulun Energian kaukolämpö tuotetaan Laanilan ja Toppilan voimalaitoksissa, jossa energiaa syntyy pääasiassa metsätalouden ja -teollisuuden sivuvirroista ja kierrätyspolttoaineesta. Kyseessä on todellinen lähituote: yli 90 prosenttia energialähteistä tulee sadan kilometrin säteellä Oulusta.

Voidaanko siis sanoa, että kaukolämpö on myös ekologinen vaihtoehto?

"Kyllä ehdottomasti", Markku Sutinen linjaa.

Sutisen mukaan kaukolämmön tuotannossa pystytään tehokkaasti hyödyntämään modernia kiertotaloutta. Tässä Oulun Energia on toiminut todellisena pioneerina. Teollisuuden, esimerkiksi Stora Enson tehtaiden, hukkalämpö tai kauppojen jäädytyslaitteiden lauhdelämpö kierrätetään taloudellisesti ja ympäristöystävällisesti kaukolämpöverkossa. Lisäenergiaa tuovat verkkoon paikoin kytketyt lämpöpumput. Oulun Energian kaukolämpö nojaa tuloksellisesti myös lämmön ja sähkön yhteistuotantoon. Voimalaitoksissa polttoaineesta ei siis tuoteta pelkästään sähköä, vaan prosessin tuottama lämpö napataan talteen.

"Hyötysuhde on tällöin 85 prosenttia, kun pelkästään sähköä tuottamalla se jäisi vain 35-40 prosenttiin", Markku Sutinen havainnollistaa.

Oulun Energian kaukolämpö valtakunnan edullisinta

Kaukolämmön suoma omavaraisuus torjuu siis monia muita energiatuotantoja kurittavia hintapaineita. Esimerkiksi maalämpö mielletään hyvin vakaaksi lämmitysmuodoksi, vaikka maalämpö on riippuvainen suorasta sähköstä ja näin ollen sähkön sen hetkisestä hinnasta.

Oulussa kaukolämmön edut on tiedostettu pääsääntöisesti hyvin, sillä kaukolämpö on edelleen rakentajien kärkivaihtoehtona lämmitysmuotoa pohdittaessa. Monella kuluttajalla saattaa kuitenkin kyteä takaraivossa ajatus kaukolämmöstä tyyriinä vaihtoehtona. Markku Sutinen haluaa korjata tämän mielikuvan.

"Tässä ehkä hämää alueellinen hinnoittelu. Mediassa puhutaan pääkaupunkiseudun tai koko maan keskiarvoista. Oulun kaukolämpö on kuitenkin eri asia kuin esimerkiksi Helsingin kaukolämpö. Todellisuudessa, kun verrataan 13 suurimman kaupungin kaukolämmön hintoja, Oulu on näistä edullisin rivitalojen ja kerrostalojen osalta, ja kolmanneksi edullisin pientalojen osalta", Markku Sutinen kertoo.

Helsingissä hinnoitteluun vaikuttaa edelleen fossiilisten polttoaineiden, kuten hiilen runsas käyttö. Tulevaisuudessa päästöoikeusmaksut eivät Oulun Energian kaukolämmön hintoja juurikaan kohota, sillä esimerkiksi turpeen poltosta ollaan luopumassa asteittain kokonaan. Kaukolämmön osalta se tapahtuu vuonna 2025.

Nelihenkinen perhe leipomassa yhdessä kotinsa keittiössä.

Kaukolämpö omakotitaloon

Luotettava lämmitysjärjestelmä takaa huolettoman asumisen. Omakotitalon lämmitys kaukolämmöllä on turvallinen, toimitusvarma ja kustannustehokas valinta.

Lue lisää ja lataa opas
Ilmakuva aurinkoisesta Oulusta.

Kaukolämpö yrityksille ja asunto-osakeyhtiöille

Kaukolämpö on ympäristöystävällinen, hinnaltaan vakaa ja toimitusvarma valinta kiinteistön lämmitykseen. 

Lue lisää ja lataa opas
Henkilöllä on sylissään läppäri, jonka näytöllä on auki Kaukolämpö vs. maalämpö -opas.

Kaukolämpö vs. maalämpö -opas

Lataa Kaukolämpö vs. maalämpö -oppaamme, jossa tarkastelemme molempien lämmitysmuotojen mahdollisuuksia, saatavuutta sekä niiden vahvuuksia ja heikkouksia. 

Lue lisää ja lataa opas