Oulun Energian logo

Pentti Airaksinen, Sledgo -ajoneuvon kyydissä.
Pentti Airaksinen, Sledgo -ajoneuvon kyydissä.

SledGO – uuden ajan kulkuneuvo

Sähköpyörän ja sähköauton välissä on ollut pitkään tilaa uudelle fiksulle innovaatiolle, jolla voi liikkua helposti ja ekologisesti. Oululaisen Pintone Oy:n kehittämä SledGO täyttää kyseisen aukon ja antaa esimakua siitä, miten tulevaisuuden siirtymät, kauppareissut ja työmatkat sujuvat näppärästi.

SledGO on ollut kehittäjänsä Pentti Airaksisen mukaan ideatasolla jo vuosia. Oulun Energian tarjoaman rahoituksen avulla kulkuneuvon prototyypit saatiin viimein valmiiksi, ja nyt vuorossa on pidempiaikaisen rahoituskumppanin etsintä, jotta tuotanto saadaan kunnolla vauhtiin.

"SledGO-hankkeen lähtökohtana oli tehdä sähköinen kulkuväline, joka helpottaa tulevaisuuden kaupunkiliikennettä. Kasvavien asutuskeskusten logistiikkaan kohdistuu haasteita ennemmin tai myöhemmin, eikä joukkoliikenne kulje joka paikkaan. Kun tavoitteena on lisäksi vähentää fossiilisten energianlähteiden käyttöä, niin täyssähköinen SledGO on monella tavalla toivottu ja ajan henkeen sopiva konsepti", kiteyttää Airaksinen.

Vaivatonta matkaa joka säällä

SledGO-tuoteperheelle ei ole suoraa esikuvaa tai kilpailijaa koko maailmassa. Lisäksi harvaa uutta kevytkulkuneuvoa on testattu pohjoisen vaihtelevissa ja kovissa olosuhteissa.

Miljöö-innovaatiotuki, Penrri Airaksinen, SledGo, Oulun EnergiaPentti Airaksinen on SledGon innovoinnin takana.

"Me ollaan koeajettu yhtä prototyyppiä vuoden ympäri. Talvikankaalta Oulun keskustaan ja takaisin joka työpäivä. Satoi tai paistoi. Ja hyvin on proto kulkenut, vaikka joinakin päivinä pakkasta oli yli 30 astetta. Muutenkin täytyy sanoa, että SledGOn ensimmäiset versiot ovat lunastaneet odotukset. Kun kartoitimme ihmisten mielipiteitä ja tarpeita tämän tyyppisen kulkuneuvon osalta, saimme noin 8 000 vastausta, joista yli 6 000 oli erittäin positiivisia", kertoo Airaksinen.

Idea pitää pystyä tuotteistamaan

Airaksisen mukaan yleinen asenneilmapiiri tulee koko ajan myönteisemmäksi erilaisia sähköisiä liikkumisen muotoja kohtaan. Helppoa uusien innovaatioiden kehittäminen ja kaupallistaminen ei kuitenkaan ole.

"Itselläni on pitkä tausta teollisuuden tuotekehityksen, automaation ja robotiikaan parissa, joten tunnen ideoiden tuotteistamisen haasteet. Ja vaikka kyseessä on kaupunkilogistiikkaa parantava ilmastoystävällinen tuote, ei SledGOn saaminen kaupan hyllylle ole itsestään selvyys. Onneksi meillä on tekniset sekä lainsäädännölliset asiat kunnossa ja jopa alihankintaketju valmiina. Eli olemme varmasti pidemmällä kuin moni muu innovaattori oman hankkeensa kanssa. Ja ainahan kannattaa yrittää, jos hallussa on mainio idea", toteaa Airaksinen.

Kohti oululaista sähköautoa

Vaikka SledGO ei ole vielä ehtinyt valloittaa maailmaa, on Airaksisen tiimillä kehitteillä myös aito oululainen sähköauto.

"Tulevaisuuteen on isoja suunnitelmia ja Trafin sekä ministeriön kanssa on jo keskusteltu sähköauton suunnittelusta. Tämä on tässä vaiheessa sellainen omakustanteinen projekti, jonka tarkoituksena on kehittää kaupunkiolosuhteisiin sopiva kevyempi sähköauto. Sellainen, joka nopeus on noin 80–100 km/h. Eli ei haasteta urheiluautoja suorituskyvyssä, vaan pyritään rakentamaan järkihintainen vaihtoehto, jolla on helppoa, edullista ja ekologista liikkua", kertoo Airaksinen.

Miljöö-innovaatiotuki logo. Kuvassa kaupunki kuvattuna sammakkoperspektiivistä.

Innovoidaan maailmasta parempi

Haluatko lisätietoja hankkeiden ja innovaatioiden rahoituksesta? Tutustu Oulun Energian tarjoamaan Miljöö-innovaatiotukeen ja lähetä hakemuksesi!

 

Lue lisää Miljöö-innovaatiotuesta