Oulun Energian logo

Miljöö innovaatiotuki, Oulun Energia, rahoitus.
Miljöö innovaatiotuki, Oulun Energia, rahoitus.

Brightplus – biotuhkasta ympäristöystävällisiä raaka-aineita

Uusiutuvat raaka-aineet ovat nyt huippuajankohtainen aihe. Brightplus Oy haki ja sai tukea hankkeelle, jonka tavoitteena oli tuoda biotuhka osaksi muovin korvaavia granuleita. Onnistuneen työn ansiosta kehitettiin heti myös kaksi oikeaa tuotetta, biohajoava lemmikkiuurna sekä biotuhkaa sisältävä 3D-filamentti.

Oululainen Brightplus on hyvä esimerkki yrityksestä, jonka innovaatiot muokkaavat maailmaa vastuullisempaan suuntaan. Yritys sai alkunsa jo vuonna 2014, mutta ensimmäinen projekti kesti lähes viisi vuotta.

"Kyllä meillä oli aika poikkeuksellinen alku. Yrityksen starttivaiheen ainoassa hankkeessa kehitettiin uutta biomateriaalia kalaproteiinituotannon sivuvirrasta. Se työ oikeastaan huipentui vasta viime vuonna, ja nyt olemme hakemassa investointirahaa uutta materiaalia tuottavalle pilottitehtaalle", kertoo Brightplus Oy:n perustaja, kemisti ja toimitusjohtaja Milja Hannu-Kuure.

Miljöö innovaatiotuki, Milja Hannu-Kuurre, Brightplus OyBrightplus Oy:n perustaja, kemisti ja toimitusjohtaja Milja Hannu-Kuure.

Hyvästä ideasta voi hyötyä koko maailma

Tällä hetkellä Brightplus tekee monia hankkeita sekä suomalaisten että eurooppalaisten kumppanien kanssa. Oulun Energian tukemassa projektissa keskityttiin biotuhkan käyttöön erilaisten materiaalien osana. Tuen ansiosta biotuhkan käyttöä pystyttiin tutkimaan tarkemmin ja esimerkiksi 3D-tulostuksessa käytettävän filamentin kehityksessä voitiin tehdä laaja-alaisemmin erilaisia sertifiointeja, biohajoavuustestejä ja palotestejä.

"Tuesta oli suuri apu. Muovi on usein vaikeasti korvattava raaka-aine, mutta siksi onkin löydettävä ne kohteet, joissa voidaan hyödyntää vastuullisempia vaihtoehtoja. Nyt tässä työssä päästiin biotuhkan kanssa hyvään vauhtiin ja käyttökohteita löydetään toivottavasti paljon lisää", Kuure toteaa.

Rohkeasti kohti fiksua balanssia

Hannu-Kuuren mukaan nyt eletään aktiivisen ja ilmastoystävällisen innovaatiokulttuurin aikaa. Ihmiset haluavat tehdä kestäviä valintoja, joten yritysten on niitä tarjottava.

"Uskon, että tämä lähellä oleva luonto inspiroi ja vie ajatuksia hyvään suuntaan. Suomessa on paljon yrityksiä, jotka yrittävät luoda uutta vaikuttaakseen ympäristön nykytilaan ja tulevaisuuteen. Mekin tiedostamme, että muovi on hyvä raaka-aine ja jopa pakollinen tietyissä asioissa tai tuotteissa. Tavoite on kuitenkin löytää fiksu balanssi ja korvata fossiilipohjaisia muoveja biomuoveilla mahdollisuuksien mukaan. Pitää vain tehdä ja kokeilla rohkeasti, koska ympäristötalkoot ovat jokaisen yrityksen asia", huomauttaa Kuure.

Miljöö-innovaatiotuki logo. Kuvassa kaupunki kuvattuna sammakkoperspektiivistä.

Innovoidaan maailmasta parempi

Haluatko lisätietoja hankkeiden ja innovaatioiden rahoituksesta? Tutustu Oulun Energian tarjoamaan Miljöö-innovaatiotukeen ja lähetä hakemuksesi!

 

Lue lisää Miljöö-innovaatiotuesta