Oulun Energian logo

Oulun Energia mukana Astetta alemmas -energiansäästökampanjassa

29.11.2022 / Päivitetty viimeksi 11.35

Sähkön riittävyys ja hinta huolettavat kuluttajia, kuntia ja yrityksiä ympäri Suomen. Kansalliseen Astetta alemmas -kampanjaan on ilmoittautunut jo satoja yrityksiä ja työyhteisöjä, Oulun Energia -konserni mukaan lukien.

Oulun Energia -konserni on panostanut liiketoimintojensa energiatehokkuuteen sekä toiminnan vastuulliseen kehittämiseen jo pitkään.

”Jokaisessa liiketoiminnossa mietitään tarkkaan, miten ja missä voitaisiin jatkuvasti parantaa energiatehokkuutta ja minimoida hävikkiä”, toteaa Oulun Energian energialiiketoiminnanjohtaja Pertti Vanhala.

Esimerkiksi Oulun Energia Sähköverkko Oy minimoi sähkön häviön syntymistä jatkuvilla sähköverkon kehittämistoimilla. Häviön syntymistä ehkäistään muun muassa käyttämällä pienempihäviöisiä muuntajia ja johtoja kuin aiemmin. Kiertotalousyhtiö Syklossa on taas ajoitettu lajittelulaitoksella tehtävät siivous- ja kunnossapitotoimet suurimpien kulutushuippujen ajalle, jolloin sähköä ei kulu toiminnoissa juuri lainkaan.

”Energiayhtiön tärkein toimi on kuitenkin pitää huolta sähkön tuotantokyvystä. Tämä varmistetaan sillä, että tuotantolaitoksemme ovat hyvässä kunnossa ja pystymme maksimoimaan kantaverkkoon tuotettavan sähkön määrän”, Vanhala summaa.

Oulun Energia -konserni jakaa lisäksi ajankohtaista tietoa ja informaatiota energiansäästöstä, sähkömarkkinoista sekä varautumisesta omilla kanavillaan. Katso lisää: Ajankohtaista sähkömarkkinoista -sivulta.

Energiansäästökampanjan tavoitteena on saada jokainen suomalainen tekemään konkreettisia ja nopeita toimia energian säästämiseksi. Sähkönkulutus on huipussaan yleensä arkiaamuisin ja -iltaisin, kello 8–10 sekä 16–18, ja sähkön käyttöä olisi syytä välttää näinä aikoina omatoimisesti.

Mitä juuri sinä voit tehdä energiansäästämiseksi?

Ensimmäisenä on syytä kiinnittää huomiota eniten sähköä kuluttaviin kohteisiin, kuten kodin sähkötoimiseen mukavuuslattialämmitykseen, sähkösaunaan tai sähkölämmitteisen talon lämmitykseen. Mukavuuslattialämmityksen ei tarvitse tuntua jalkapohjissa kuumalta, vaan vähempikin riittää. Kosteiden tilojen lattialämmityksen on oltava päällä aina käytön aikana, mutta lattialämmitystä voi pienentää käyttöaikojen ulkopuolella, esimerkiksi yöaikaan.

Sähkösaunan käyttökerrat on hyvä miettiä niin, että kaikki talon asukkaat käyvät saunassa samalla lämmityskerralla. Sähkösaunan lämmitys olisi hyvä tehdä valtakunnallisten kulutushuippujen ulkopuolella, ja lauantai onkin yleensä erinomainen saunapäivä.

Huonelämpötilan laskulla on merkittävä vaikutus energiankulutukseen, ja etenkin sähkölämmitteisissä taloissa asiaan kannattaa kiinnittää huomiota. Oleskelutiloissa huonelämpötilaksi riittää 21°C, kun taas makuuhuoneessa lämpötila voi olla pienempikin. Yleisesti ottaen voidaan todeta, että 1°C sisälämpötilan pudottaminen säästää noin 5 % lämmönkulutuksessa. Lisää energiansäästövinkkejä löytyy osoitteesta www.astettaalemmas.fi/saastovinkit.

Suomalaisten sähkönkäyttö vähentynyt

Energiansäästökampanja on otettu hyvin vastaan, ja sähkönkäyttöä on jo saatu vähennettyä valtakunnallisesti. Oulun Energia Sähköverkko Oy:n alueella syys-lokakuussa sähköä säästettiin 8 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Sähkönkäytön vähentämisellä pienennetään riskiä mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Myös sähkön hinta laskee, kun kysyntä pienenee sähkön säästön myötä.

Oulun Energia kannustaakin kaikki toimijat mukaan energiansäästöön ja jakamaan omia sähkönsäästövinkkejä lähipiirille tai esimerkiksi sosiaaliseen mediaan!

 

Astetta alemmas -kampanja on valtakunnallinen ja sitä hallinoi Motiva sekä Energiavirasto.

 

Lue lisää aiheesta