Merikosken kalatie

 

Tunnetuksi ja suosituksi maamerkiksi muodostunut Merikosken kalatie mahdollistaa kalojen nousun merestä voimalaitoksen ohi Oulujoen yläjuoksulle. Lohi ja muut vaelluskalat pääsevät etenemään jokisuulta 40 kilometrin matkan Montan voimalaitokselle saakka sekä Oulujoen sivuhaaroihin, Muhos- ja Sanginjokeen.

Päästäkseen Merikosken voimalaitoksen yläaltaaseen ja edelleen kohti latvavesiä kalan on selvitettävä monta mutkaa ja kynnystä. Sen on löydettävä kalatien portti ja noustava 750 metrin taival, joka on porrastettu 64 portaalla 11 metrin korkeuteen merenpinnasta. Kalatien suunnittelun ja toteutuksen haaste on ollut tämän monivaiheisen reitin viitoittaminen. Joesta takaisin merelle kalat pääsevät voimalaitoksen läpi veden mukana. Telemetriatutkimuksen ja muiden havaintojen mukaan kalat selviävät tästä hyvin. 

Kalatiessä on kolme osaa. Suuaukko avautuu voimalaitoksen vieressä olevaan vanhaan nippu-uittokanavaan. Keskimmäinen osa on entiseen koskiuomaan ruopattu nousu-ura, ja loppunousun muodostaa Hupisaarten puiston osin puromaiseksi maisemoitu osuus. Hupisaarten puolella kulkeva kalatien betoniseinämä on saanut uuden ilmeen toukokuussa 2015, kun Myllytullin koulun 8. luokan oppilaat toteuttivat lohen nousua ja elämää Oulujoessa eri vuodenaikoina esittävän seinämaalauksen. 30 metriä pitkä teos on tiettävästi pisin Oulussa tehty julkinen ja pysyvä seinämaalaus.

Tutustu Merikosken voimalaitokseen

Tutustu Vihreävirta-sähkösopimukseen

Elämyksiä kalojen ystäville

Merikosken kalatie on avoinna toukokuun alusta lokakuun loppupuolelle. Rannalla lohia ei kannata päivystää, vaan vedenalaista liikennettä voi seurata tuona aikana suureen suosioon nousseen nettikameran välityksellä ja se on nähtävillä myös Pohjoista voimaa -mobiilisovelluksessa.

Kalatien yläpäässä Lasaretinsaaressa, Patosillan eli Lassinkallionsillan kupeessa sijaitsee pääasiassa tutkimuskäyttöön rakennettu tarkkailuhuone, josta avautuu näkymä veden alle akvaarioikkunan kautta. Kesällä 2014 kunnostettu tila on avoinna yleisölle erikseen ilmoitettavina ajankohtina.


Tarkkailuhuoneen sijainti kartalla.

Lohen vuosi -seinämaalaus

LiiteKoko
Image icon Kalatien kartta54.36 KB