Mitä eroa on sähkön tuottajalla, myyjällä ja siirtäjällä?
Jos sähkö olisi ostos, jonka tilaat verkkokaupasta kotiisi, sen toimitusketjuun tarvittaisiin monta osaajaa: valmistaja tuottaisi sen, myyjä sopisi kanssasi sähkön hinnasta ja kuljettaja toisi sen perille. Sähkön matka voimalaitoksesta kotipistorasiaan vaatii eri toimijat, joilla jokaisella on oma tärkeä tehtävänsä ja vastuunsa ketjussa. Tässä blogissa avaamme, mitä nämä roolit käytännössä tarkoittavat, ja syyn esimerkiksi sille, miksi Oulun Energia ei myy sähköä itse.
Sähkön tuottaja – sähkö syntyy eri voimalaitoksissa
Sähkön tuottaja on se taho, joka valmistaa sähkön voimalaitoksissa. Oulun Energia toimii sähköntuottajana, eli tuottaa sähköä esimerkiksi Toppilan ja Laanilan voimalaitoksissa sekä Merikosken vesivoimalassa. Sähköä syntyy puusta, turpeesta, kierrätyspolttoaineesta ja bioenergiasta. Ekovoimalaitoksella puolestaan jalostetaan kierrätykseen kelpaamaton jäte, kuten yhdyskuntajäte höyryksi ja kaukolämmöksi teollisuuden tarpeisiin.
Näissä Oulun Energia -konserniin kuuluvista voimalaitoksista sähkö toimitetaan Fingridin hallinnoimaan valtakunnalliseen kantaverkkoon, kuten tekevät kaikki maamme suuret voimalaitokset. Oulun Energian tuottama sähkö myydään markkinoille Nord Pool -sähköpörssin kautta tai kahdenvälisillä sopimuksilla.
Tuottamisen lisäksi Oulun Energia ostaa sähköä markkinoilta ja hankkii sitä omistamalla osuuksia muun muassa vesi- ja tuulivoimasta. Oulun Energian omistaa osuuksia tuulivoimasta muun muassa Metsälän tuulivoimapuistosta Kristiinankaupungissa ja Santavuoren tuulivoimapuistosta Ilmajoella. Lisäksi omistuksessa on 25 prosentin osuus vuonna 2025 valmistuvasta Suomen suurimmasta tuulipuistosta Lestijärvellä.
Sähkön myyjä – sopimus sähkön hinnasta
Sähkönmyyjän kanssa teet sopimuksen, valitset hinnan ja saat sähkölaskun kulutuksesi mukaan. Sähkösopimus tehdään aina siihen erikoistuneen myyjän kanssa, ja voit vapaasti valita sähkönmyyjän. Sähkönmyyntiä hoitavat sähkönmyyntiyhtiöt, kuten esimerkiksi Oomi, joka on Oulun Energian ja muiden energia-alan yhtiöiden perustama yritys.
Usein Oulun Energia tai sähköverkkoyhtiö sekoitetaan sähkönmyyntiyhtiö Oomiin, mikä ei ole ihme, sillä Oulun Energia on yksi Oomin perustajayrityksistä 25 prosentin osuudella. Oomin kymmenen perustajaosakasta yhdisti sähkönmyyntiliiketoimintansa keväällä 2020.
Oulun Energia tai Oulun Energia Sähköverkko Oy eivät ole sähkönmyyjiä, emmekä tee sähkösopimuksia kuluttajien kanssa.
Sähkön siirtäjä – toimittaa sähkön sinulle
Tuotettu ja myyty sähkö täytyy välittää asiakkaan käyttöön. Oulussa, Kiimingissä ja Yli-Iissä sähkön siirrosta eli verkkopalvelusta vastaa Oulun Energia Sähköverkko Oy. Verkkoyhtiön tehtävä on rakentaa ja ylläpitää sähköverkkoa, hoitaa sähköverkon vikatilanteet, mitata kulutusta ja vastata liittymien toimituksesta.
Sähköverkkoyhtiö vastaa verkon toimivuudesta ja sähkön toimituksesta verkkoyhtiön omistamalle sähkömittarille saakka. Kiinteistön sisäinen sähköverkko on puolestaan asiakkaan vastuulla, samoin kuin liittymisjohdon rakentaminen tontin alueelle.
Toimivasta sähköverkosta maksat kiinteän hinnan eli perusmaksun aina, vaikka et käyttäisikään sähköä. Lisäksi maksat verkkopalvelusta kuluttamasi sähkön perusteella.
Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa – se määräytyy aina asuinpaikan mukaan. Sähkön siirto on siis alueellista ja siihen liittyvät perusmaksut sekä kulutukseen perustuvat maksut määräytyvät paikallisen verkkoyhtiön julkisen hinnaston mukaisesti.
Laskun verkkopalvelusta saat kotiisi sähkömyyjän lähettämän yhteislaskun kautta tai erikseen verkkoyhtiön laskun kautta.
Kuka tekee mitä?
YHTIÖ |
ROOLI SÄHKÖMARKKINASSA |
TEHTÄVÄ |
Oulun Energia Oy |
Sähkön tuottaja (eri voimalaitokset | Tuottaa sähkön ja myy sen tukkumarkkinoille |
Esimerkiksi Oomi |
Sähkön myyjä (tekee sähkösopimukset) | Tekee sähkösopimuksen kanssasi ja laskuttaa sähköstä |
Oulun Energia Sähköverkko Oy |
Sähkön siirtäjä (verkkopalvelu) | Tuo sähkön kotiisi, ylläpitää verkkoa ja laskuttaa verkkopalvelusta |
Miksi Oulun Energia ei myy sähköä suoraan kuluttajille?
Usean sähköön liittyvän laskun saaminen saattaa äkkiseltään tuntua erikoiselta, mutta kuluttajalle ja koko sähkömarkkinalle on etua siitä, että sähkön tuotanto, siirto ja myynti toimivat kaikki itsenäisesti. Suomen sähkömarkkinalain mukaan sähköverkkoyhtiöiden eriyttäminen sähkönmyyntiyhtiöistä lisää markkinoiden läpinäkyvyyttä.
Tämän vuoksi Oulun Energia Oy tai Oulun Energia Sähköverkko Oy eivät toimi sähkönmyyjänä vähittäismarkkinoilla tai myy sähköä suoraan kuluttajille.