Oulun Energian logo

Sähköä kannattaa säästää myös kesällä. Sähköauton lataajat.

Sähkön säästäminen kannattaa myös kesällä!

02.05.2023

Vaikka korkeimpien sähkön hintojen kausi näyttää olevan takana, sähkön säästämistä kotona kannattaa jatkaa, sanoo Oulun Energia Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Anna Pasma. Säästäminen auttaa pitämään sähkön hinnat kohtuullisina jatkossakin, koska sähkön markkinahinta määräytyy pitkälti kysynnän ja tarjonnan mukaan.

”Myös sähköverkkoyhtiössä haluamme kannustaa edelleen asiakkaita säästämään sähköä kotona ja ajoittamaan sen käyttöä, sillä näin varmistetaan sähkön riittävyys etenkin ensi talven korkeiden pakkasten aikana. Siirtämällä kulutusta pois sähköverkon ruuhkatunneilta vältytään tilanteilta, joissa sähköntuotanto ja -tuonti eivät riittäisi kattamaan sähkönkulutusta.”

Anna Pasman mielestä ihmisten kannattaa entistä enemmän ajoittaa sähkön käyttöään ja välttää ajankohtia, jolloin sähkö on kalleinta ja kulutus suurinta. Huippukulutuksen aikoja eli kalleimpia ajankohtia ovat yleensä arkipäivät kello 8–10 sekä 16–18.

Oulun Energia Sähköverkko Oy:n alueella on noin 13 000 sähkölämmittäjää. Heillä on kotitalouksista suurin sähkönkulutus ja myös suurin mahdollisuus hyötyä säästämisestä.

Tammikuussa Oulun Energia Sähköverkko Oy avasi uuden maksuttoman palvelun asiakkaille, joilla on aikasähkötariffi. Yleensä nämä asiakkaat ovat sähkölämmittäjiä. Heillä sähkön mittaus perustuu päivä/yö-aikajakoon, jossa halvempi yösähkö on voimassa kello 22–07.

”Nyt asiakkailla on mahdollisuus kytkeä yökuormansa päälle vasta kello 01 yöllä, jolloin he voivat hyötyä aiempaa paremmin pörssisähkön edullisemmista tunneista.”

Anna Pasman mielestä kalliin sähkön aika on ollut opettavaista koko energia-alalle.

”On nähty, miten suuri vaikutus on sillä, että asiasta puhutaan ja ihmisiä kannustetaan säästämään. Tuskin kukaan Suomessa on voinut välttyä tiedolta, miten sähkön käyttöä voi vähentää.”

6 vinkkiä sähkön säästämiseen kotona kesällä!

Sähkön säästäminen kotona kannattaa myös kesällä. Ota tästä kuusi täsmävinkkiä käyttöösi ja optimoi energiankäyttösi.

  1. Ikkunoiden rullaverhoja kannattaa hyödyntää passiivisessa energiansäästössä sekä kesällä että talvella. Kovilla pakkasilla alas lasketut verhot tai sälekaihtimet auttavat pitämään lämmön huoneessa ja kevätauringossa ne kannattaa pitää ylhäällä auttamassa lämmitystä. Helteillä ne auttavat pitämään huoneet viileänä ja vähentävät ilmalämpöpumpun jäähdytystarvetta.
  2. Oulun Energian Energiatili-palvelussa ja mobiilisovelluksessa voit seurata sähkönkäyttöäsi tunneittain. Näet helposti ja konkreettisesti esimerkiksi sähkökiukaan käytön vaikutuksen kulutukseen.

  3. Ennen kesää käy läpi pakastimesi sisältö ja jos säilöt satokauden tuotteita, käytä hyvissä ajoin pois edelliskauden pakasteet. Tyhjennä ja puhdista pakastin odottamaan seuraavaa kautta.

  4. Käytä ilmalämpöpumppua oikein. Kun käytät ilmalämpöpumppua jäähdytykseen, älä aseta tavoitelämpötilaa liian alas, vaan vain riittävälle tasolle. Olipa kesä tai talvi, älä käytä ilmalämpöpumpun automaattiasentoa, jolloin on mahdollista, että se vuoron perään jäähdyttää ja lämmittää.

  5. Helteellä kylmälaitteiden sähkönkulutus kasvaa. Varmista ilman kiertäminen laitteen ympärillä ja siirrä laitteet irti takaseinästä. Älä avaa tiheään kylmälaitteiden ovia ja jätä viileälle ilmalle tilaa kiertää myös jääkaapin ja pakastimen sisällä.

  6. Huonetilat pysyvät viileämpänä, kun vältät käyttämästä sähköuunia ja vähennät muidenkin lämpöä tuottavien sähkölaitteiden käyttöä. Samalla vähenee tarve käyttää koneellista ilmastointilaitetta.

Tutustu laajempiin sähkön säästön vinkkeihin tästä

Oulun Energian mobiilisovellus auki puhelimessa. käyttäjä pitää puhelinta kädessä.

Oulun Energia -mobiilisovellus

Oman energiankulutuksen seuraaminen, Oulun Energian uutisvirta sekä pörssisähkön hinnan tarkastelu – muun muassa nämä ominaisuudet löytyvät Oulun Energian uudistuneesta mobiilisovelluksesta

Lue lisää!