Oulun Energian logo

Ilmakuva metsästä

Rohkeasti kohti uutta – hiilineutraalia kaukolämpöä oululaisille

05.02.2021 /Kimmo Alatulkkila

Ympäristöystävällisyys on kaikkien huulilla, niin myös meidän. Jatkossa voit valita kaukolämpösi täysin hiilineutraalina.

Oulun Energian lämpö palvelujohtaja Kimmo Alatulkkila.

Kirjoittaja

Nimi: Kimmo Alatulkkila

Titteli: Lämpöpalvelujohtaja

Kimmo Alatulkkila vastaa kaukolämpöverkon ja voimalaitosten kunnossapidosta sekä kaukolämmön jakelusta Oulun alueella. Katse on vahvasti tulevaisuuden energiaratkaisujen kehittämisessä, kuten kaukolämpöverkon mahdollistaman alustatalouden hyödyntämisessä. Tämä unohtamatta lämmönjakelun häiriöttömyyden turvaamista ja varautumista häiriötilanteisiin. Vapaa-aika kuluu perheen ja harrastusten parissa.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaan 10.12.2019 on kirjattu: "Hallitus toimii tavalla, jonka seurauksena Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen. Tämä tehdään nopeuttamalla päästövähennystoimia ja vahvistamalla hiilinieluja.”

Tavoitteet on viestitty selkeästi ja ne ovat myös selkeästi vaikuttaneet valtion omistamien yhtiöiden sekä kuntaomisteisten yritysten ja yhteisöjen tavoitteisiin. Yksityisten ja yritysten tiedostavuus ympäristön tilasta on kasvanut ja vastuullisten valintojen merkitys on tunnistettu. Tavoitteellisuus ja suunta on tärkeintä, mutta on hyvä ymmärtää kokonaiskuva päästövähennystoimien arvioinnissa, ettei syyllistytä osaoptimointiin myöskään ilmastoteoissa.

Oulun Energian polku hiilineutraaliksi

Oulun Energia on ensimmäisten energiayhtiöiden joukossa toteuttanut jo vuosien ajan määrätietoisia askeleita kohti hiilineutraalisuutta. Hiilineutraalisuustavoitetta on tarkastettu ja sen saavuttamista on kiritetty siten, että tavoitteemme on oman energiantuotantomme hiilineutraalisuus jo vuonna 2030. Näin olemme linjassa myös kansallisen tavoitteen kanssa. Muutoksen nopeus ja laaja vaikuttavuus on tarkoittanut mukavuusalueelta poistumista monessakin mielessä, ja sillä on ollut suuria vaikutuksia läpi koko tilaus- ja toimitusketjun aina aliurakoitsijana toimivan pienyrittäjän tasolle asti. Muutos ei ole helppo, mutta se on välttämätön.

Valitsemamme suunta mahdollistaa kaukolämmön avulla tulevaisuuden kaupunkienergiajärjestelmän kehittymisen kohti hiilineutraalisuutta hyvinkin nopeasti. Kaukolämpöjärjestelmä tulee toimimaan kaupunkienergiaratkaisun keskiössä hyödyntäen hukka- ja ylijäämälämmöt erilaisista kohteista. Nykyisiäkin tuotantomenetelmiä tarvitaan, mutta pitkällä aikavälillä polttamalla tehdyn energian määrä tulee laskemaan kaukolämpöverkoissa merkittävästi. Kaukolämpö on itseasiassa erinomainen keino hyödyntää ohjaamattoman sähköntuotantokapasiteetin (aurinko ja tuuli) tuottamaa päästötöntä energiaa lämpöpumppujen avulla. Tuotantokoneiston ja verkoston kykyä joustaa kehitetään jatkuvasti sähkömarkkinoiden hintavaihteluilta suojautumisessa.

Asiakkaanamme voit pian valita hiilineutraalin kaukolämmön

Oulun Energian kaukolämpöasiakkaana voit valita jatkossa lisäarvopalveluna täysin hiilineutraalin kaukolämmön. Hiilineutraali kaukolämpö tuotetaan joko Oulun Energian voimalaitoksissa bioenergialla tai lähellä asiakasta muun muassa teollisuuden ja ruokakauppojen hukka- tai ylijäämälämpöjä hyödyntäen. Hiilineutraalia lämpöenergiaa saadaan myös, kun kaukolämpöverkkoon liitetään lämpöpumppuja, ja näin tulemme tekemään uudessa Karjasillan Kulmassa. Tulevaisuudessa vaikkapa datakeskusten hukkalämmöt voivat olla osa hiilineutraalin lämmön tuotantoa – mahdollisuuksia on monia, ja me etsimme uusia ratkaisuja jatkuvasti.

Hiilineutraalin kaukolämmön alkuperä todennetaan puolueettoman, ulkopuolisen tilintarkastajan toimesta. Sen osuus on meidän verkossamme jo nyt yli 60 % – määrä perustuu käytettyjen energialähteitten vuosittaiseen jakaumaan. Tuomme hiilineutraalin kaukolämmön saataville helmikuun aikana, ja voimme tarjota sitä asiakkaille rajallisesti vain sen verran, kun uusiutuvilla tai niihin rinnastettavilla energialähteillä tuotettua kaukolämpöä on saatavilla.

Hiilineutraalisuutta huoltovarmuutta unohtamatta

Samalla, kun työstämme kädet savessa uutta, vaalimme niitä asioita, jotka tekevät meistä luotettavan kaukolämpöyhtiön asiakkaillemme. Lämpimän arjen turvaaminen on meidän juttumme, ja sen me myös teemme. Toimintamme kulmakivet eli huolettomuus ja varmuus toteutuvat nyt ja tulevaisuudessa – etsimme vain uusia ja entistäkin vastuullisempia keinoja lämmittää kaupunkilaisten kodit. Pakkassäässä on nyt entistäkin mukavampi käpertyä sohvannurkkaan kodissa, jota kaukolämpö lämmittää.

Tuomme hiilineutraalin kaukolämmön asiakkaidemme saataville maaliskuun aikana. Tutustu sillä välin viimeisimpiin hankkeisiimme, jotka osaltaan mahdollistavat hiilineutraalin kaukolämmön.

Iäkäs mies ja nuori lapsi tutkivat lehteä metsässä.

Onni on hiilineutraalia kaukolämpöä

Lämmitämme taloja – emme maapalloa. Tee teko tulevien sukupolvien puolesta ja valitse hiilineutraalisti tuotettu Onni-kaukolämpö!

Lue lisää Onni-kaukolämmöstä