Oulun Energian logo

Sami Hynynen Merikosken vesivoimalaitoksella. Sami hymyilee kameraan ja pitelee kypärää kädessään.

Insinööriopiskelijan kesätyö Oulun ikonisilla voimalaitoksilla

02.08.2023

Merikosken voimalaitos on paikka, jonne moni ei pääse. Tämä ikoninen voimalaitos on oululaisten keskuudessa tunnettu rakennus, ja sitä voidaan pitää jopa maamerkkinä Toivoniemen ja Tuiran välissä. On kuitenkin yksi tiimi, joka saapuu Merikosken voimalaitokselle joka aamu töihin, Oulun Energian erillistuotanto. Erillistuotannon tiimin työnkuva on värikäs ja laaja. Merikosken voimalaitoksen lisäksi he vastaavat Oulun Energian lukuisista pienemmistä lämpölaitoksista. Vaikka pienemmät lämpölaitokset eivät ole yhtä tunnettuja kuin Toppilan ja Laanilan voimalaitokset, niillä on merkittävä rooli koko Oulun voimantuotannossa. Kesätyö Oulun Energialla mahdollistaa voimantuotantoon monipuolisesti tutustumisen.

Kuluneen kesän Oulun Energian erillistuotannon tiimissä on viettänyt kesäharjoittelija Sami Hynynen. Samin esihenkilö energiainsinööri, Janne Palojärvi kertoo Samin olevan energinen, innokas ja tärkeä lisä erillistuotannon tiimiin.

”Sami on ollut meille tärkeä lisä, kun lomat pyörivät ja erillistuotannon huoltoja tehdään. On myös hienoa tarjota nuorille mahdollisuus nähdä ja oppia energia-alasta ”kentältä käsin”, sillä he ovat uusia tulevaisuuden osaajia”, Palojärvi toteaa.

Miltä erillistuotannon kesä on näyttänyt kesäharjoittelijan silmin ja mitä energia-alan työpaikka on tarjonnut tulevaisuuden osaajalle? Lue Samin kokemuksista Oulun Energialla.

Kerro lyhyesti, kuka olet ja mikä sai sinut hakeutumaan kesätöihin Oulun Energialle?

Olen Hynysen Sami, opiskelen nykyisen maailmantilanteen innoittamana pian toista vuotta energia- ja ympäristötekniikkaa Oulun ammattikorkeakoulussa. Ympäristöön ja luontoon positiivisesti vaikuttaminen ovat elämäni suurimpia tavoitteita, ja olisi käsittämätöntä olla osa ratkaisua tulevien sukupolvien selviytymisessä hiilineutraalin voimantuotannon merkeissä. Tämä on ensimmäinen kesäni energia-alalla, ja heti taloon tullessani tiesin olevani oikeassa paikassa, kun vietimme ensimmäisen viikon Merikosken kalatien käyttöönoton parissa. Uusiutuvan vesivoiman tuotannon lisäksi tutuksi tuli saman tien, kuinka Oulun Energialla minimoidaan luonnonvoimien valjastamisen ympäristövaikutuksia.

Mitä erillistuotannon tiimi tekee ja mikä teidän roolinne on Oulun Energian voimantuotannossa?

 

Erillistuotannon tiimimme koostuu esimiehestämme Janne Palojärvesta ja kolmesta tiiminjäsenestämme Juha Hartikasta, Jonne Pussisesta sekä Kari Töyrästä. Vastuullamme ovat, Merikosken pato ja voimalaitos, joka on palvellut meitä jo 75 vuotta tuottaen jopa 40 MW puhdasta sähköä. Lisäksi Oulun useat pienemmät padot kuten Juurusojan pato kuuluvat vastuualueellemme. Pienemmillä padoilla voimme säännöstellä keskustan ojiin virtaavan veden määrää.

Huolehdimme myös viidestä kevyt-öljyllä toimivasta lämpölaitoksesta, joista tarpeen tullen saadaan tuotettua päätuotannon tukena kaukolämpöä oululaisille. Pienemmät lämpölaitokset ovat monesti elintärkeitä kovilla pakkasilla, kun energiantarve on kova. Kaivopumppaamojen ja siirrinasemien avulla voimme säädellä kaukolämpöverkon painetta sopivaksi, jotta jokaisen asiakkaamme hana toimii kuten pitää.

Kohteisiimme kuuluu myös kuivauspumppaamoja, joilla korkealle nouseva vesi pidetään poissa kansalaisten kellareista. Sanomattakin on varmaan selvää, että työkohteiden määrän ansiosta työnkuvamme on hyvin vaihteleva.

 

Millaisia tehtäviä olet tehnyt kesän aikana?

 

Olen työn tutuksi tullessa päässyt tekemään tarkastuskierroksia ja hälytyskäyntejä itsenäisesti, mutta arvostan todella ensimmäistä kahta kuukautta, kun kaikki tiimistäni väsymättä kertoivat miten ja miksi kaikki toimii sekä vastasivat valistavasti loputtomiin kysymyksiini. Saan kyllä edelleen vastauksen kysymällä ja tiimiläiseni ovat hyvinkin kiinnostuneita päivän haasteista.

Mielekkäimmät tehtäväni ovat olleen aiemmin mainittu kalatien huolto ja käyttöönotto. Myös lämpölaitosten vuosihuolto on ollut mahtavaa. Esimerkiksi vuosihuollon yhteydessä joitain osia on purettava huoltoa varten, ja omin käsin parantaa elintärkeän teknologian tehokkuutta.

Odotan innolla Merikosken vuosihuollon jatkumista. Alkukesästä oli jännää nähdä valtava luukkuallas tyhjänä ja puhdistaa sihtirautaa ja pohjaa yhdessä työkavereiden kanssa. Saatiin jopa lohta napattua karhutyyliin kaksin käsin. Myös sosiaalisen median sisällön luominen oli minulle uusi, mutta todella mielekäs kokemus, sillä kaikki markkinointitiimistä olivat niin kannustavia ja avuliaita, en olisi uskonut, että nauttisin siitä niin paljon.

sami-hynynen-maisemat-1200x628px.jpg

Merikosken vesivoimalan upeat maisemat ovat olleet vain kirsikkana kakun päällä Samin kesässä.

 

Miten kesä on sujunut ja oletko viihtynyt Oulun Energialla kesätöissä?

 

Tämä kesä on kaikin puolin ylittänyt odotukseni, se alkoi siitä, kun esimieheni Janne teki minulle äärimmäisen helpoksi asettua taloon hoitamalla kaikki aloitukseen liittyvät kamppeet ja kysymykset jo ensimmäisestä tunnista lähtien. Hänen intohimonsa työtänsä kohtaan on tarttuvaa. Lisäksi sain häneltä loistavia vinkkejä opintojani varten, kuten mitä valinnaisia ottaa, jotta selviää ammattilaisena voimantuotannossa. Kaikki jatkui sujuvasti alusta asti, kun työkaverini opettivat minua itse työhön, he luottavaisesti, kärsivällisesti ja viisaasti ohjasivat minut itsenäiseksi osaksi tiimiä. 

Lisään vielä, että tämä on ensimmäinen työpaikka, jossa olen saanut käyttöön E-passin, mahtavaa kun työnantaja tarjoaa lounas- ja hyvinvointietuja. Kyllä aurajuusto-rullakebab tekee terää rankan revisiopäivän aikana.

Minulle luotettiin myös tuliterä valtava paku, jolla kelpaa tehdä kierroksia, kun on ilmastointi, hyvä äänentoisto, neliveto ja automaattivaihteisto alla. Työvälineistä ja varusteista ei koskaan ole pulaa ja kahvi virtaa. Tykkään myös joustavasta työaikasaldosta, kun on jotain hyvää tekemistä niin sitä myös saa tehdä sopimatta siitä erikseen.

Tuntuu, että minulla on jo nyt paljon selkeämpi kuva voimantuotannon koko prosessista ja mitä haluan tehdä urallani voimantuotannossa. Olen äärimmäisen kiitollinen koko tiimilleni ja myös konsernille, koska kaikki ovat antaneet minulle lämpimän vastaanoton ja kohdelleet minua kunnioituksella. Nyt tiedän, että olen siellä missä minun kuuluu olla.

Suosittelen paikkaa kaikille, jotka ymmärtävät energian universaalina valuuttana, ja haluavat sen tuotannosta käytännön kokemuksen pohjan tulevaisuutta varten. Täällä kokemukset ovat äärimmäisen monipuolisia ja innostavia ja vastassa on mahtavia esikuvia.

Mekaanisen kunnossapidon kesätyöntekijät kävelevät Toppilassa.

Innostuitko?

Etsimme tulevaisuuden talentteja jatkuvasti joukkoomme harjoittelujen ja opinnäytetyöpaikkojen kautta. Kesäisin tarjoamme kymmeniä harjoittelupaikkoja eri alojen opiskelijoille ja osaajille. 

Hae meille töihin