Oulun Energian logo

Hiirihaukantie 12 A 28 keittiö
Hiirihaukantie 12 A 28 keittiö

Sähkösopimusvahti on vuokranantajan turva

Oulun Energia Sähköverkko Oy:n uusi Sähkösopimusvahti huolehtii, ettei vuokrattava asunto jää ilman sähköä vuokra-ajan ulkopuolellakaan. Sivakka, yksi Oulun alueen suurimmista vuokranantajista, on ottanut uuden Sähkösopimusvahdin nyt vakituiseen käyttöönsä onnistuneen pilottijakson jälkeen.

Oulun Energia Sähköverkon Sähkösopimusvahti kerää yhteen sähköliittymän omistajan käyttöpaikat, joissa sähkösopimukset ovat päättyneet. Lista kohteista saapuu joka päivä vuokranantajan sähköpostiin. Palvelu itsessään ei estä sähkösopimuksen päättymistä, mutta tietojen perusteella liittymän omistaja voi hoitaa kohteeseen uuden sopimuksen nopeasti, ottamalla yhteyttä valitsemaansa sähkönmyyjään ennen kuin sähköt ehditään katkaista.

”Ilmoitus saapuu neljän aikaan aamulla isännöinnin yhteiseen sähköpostiin, jota aletaan sitten purkamaan isännöinnin assistenttien toimesta. He poimivat nämä osoitteet, jotka ovat ilman sähkösopimusta ja ryhtyvät toimenpiteisiin. Meillä on noin 7200 sähkön käyttöpaikkaa Oulun Energian verkkoalueella, joten ihan päivittäinen tehtävä tämä on”, kertoo Sivakan isännöintipäällikkö Jouni Hautamäki.

Menneinä vuosina sähkömarkkinoilla on ollut voimassa käytäntö, jossa huoneiston sähkösopimus siirtyi suoraan kiinteistön omistajan nimiin vuokralaisen irtisanoessa sähkösopimuksensa. Tämä käytäntö päätettiin aikoinaan sopimusmallien yhdenmukaistamisen ja sähkönmyyjien tasapuolisen kohtelun mahdollistamiseksi. Oulun Energia Sähköverkko sai kuulla muutoksen tuomista haasteista Sivakalta ja lähti itse aktiivisesti tekemään kehittelytyötä asioiden helpottamiseksi. Kehitystyön tuloksena syntyi nyt toiminnassa oleva Sähkösopimusvahti.

”Pilottijakso kesti noin puoli vuotta, jonka aikana päästiin testaamaan tuotetta”, Hautamäki kertoo.

Sähköttömyydestä koituisi mittavat vahingot

Sivakka on yksi Oulun suurimmista vuokranantajista. Kun kyseessä on mittavan kokoluokan toimija, riittää pois muuttavia ja uusia tulijoita jokaiseen kuun vaihteeseen. Jopa isännöitsijöiden on mahdotonta ulkoa luetella, mitkä kohteet ovat pian vailla uutta sähkösopimusta. Jos vuokralaisilta vapautuva asunto jää täysin vaille sähköä ennen uusia asukkaita, koituu katkoajasta Sivakalle monenlaisia ongelmia.

”Vakavimmissa tapauksissa sähkölämmiteisessä huoneistossa vesijohdot jäätyisivät ja aiheuttaisivat merkittävän vesivahinkoriskin”, Hautamäki pohtii.

Sivakan isännöintipäällikkö Jouni Hautamäki on tyytyvänen Sähkösopimusvahdin tuomaan apuun.

Pahimpien skenaarioiden lisäksi sähköttömyys synnyttää myös kalliita viivästyksiä esimerkiksi asunnon remontointiin tai loppusiivoukseen. Myös asunnon esitteleminen on haasteellista, mikäli kohteeseen ei saada edes valoja päälle.

”Vähän vaikeahan se kynälampun valossa esitellä huoneistoa”, Hautamäki naurahtaa.

Kustannustehokkuus auttaa hillitsemään hinnannousun paineita

Sivakka on vuokrannut koteja ja asuntoja Oulun alueella asuville jo 30 vuotta. Aktiivinen asukastoiminta sekä vuokranantajan järjestämät tapahtumat ovat tarjonneet poikkeuksellista yhteisöllisyyttä ja asumisviihtyvyyttä. Nykyisen maailmantilanteen aiheuttamat raaka-aineiden ja energian hinnannousun haasteet luovat paineita myös edullista asumista tarjoavassa yrityksessä. Jouheva toiminta eri yhteistyötahojen kanssa edesauttaa kasvavien kustannusten hallitsemisesta.

”Sähkösopimusvahti on meille tärkeä palvelu. Joka päivä saapuva tieto sähköliittymien virrattomista käyttöpaikoista helpottaa toimintaa huomattavasti”, Jouni Hautamäki sanoo.

Sähköverkon sähkötorneja kuvattuna alaviistosta. Taustalla näkyy pilvetön taivas.

Sähköverkkopalvelut

Tutustu Oulun Energian jakeluverkkoalueeseen sekä palveluihin!

Tutustu palveluihimme!