Oulun Energian logo

Sähköautoilu yleistyy vauhdilla

Sähköautoilu yleistyy huimaa vauhtia – huomioi nämä asiat, kun suunnittelet sähköauton latauspisteen hankintaa

07.12.2021

Sähköautojen yleistyessä latauspisteen hankinta kotiin tai taloyhtiöön tulee monelle ajankohtaiseksi. Hankinta alkaa sähkösuunnittelijan kartoituksella ja etenee yhteistyössä asiakkaan ja usean palvelutarjoajan kesken.

Täyssähkö- ja hybridiautot yleistyvät Suomessa ja maailmalla. Yhä useampi sähköauton omistaja hankkii sähköauton latauspisteen kotiin tai taloyhtiöön, jolloin autoa voi ladata kätevästi esimerkiksi yöaikaan. Erilaisia vaihtoehtoja ja tarjolla olevia ratkaisuja kannattaa rauhassa vertailla etukäteen.

Latauspisteen hankinta on usein yhteistyötä asiakkaan, sähkösuunnittelijan tai -urakoitsijan ja sähköverkon edustajan kanssa. Työ alkaa sähkösuunnittelijan tekemällä kartoituksella ja sähkösuunnitelmalla, joiden jälkeen pyydetään tarjouspyynnöt sähköurakoitsijoilta. Sähkösuunnittelija auttaa muun muassa sähkökeskuksiin ja sähköauton lataukseen käytettävän sähkön mittaukseen liittyvien kysymysten kanssa. Sähköliittymäasioihin saat tukea omalta sähköverkkoyhtiöltäsi, joka on Oulun kantakaupungissa sekä Kiimingin ja Yli-Iin alueilla Oulun Energia Sähköverkko Oy.

Kartoituksella selvitetään nykyisen laitteiston edellytykset sähköauton latauspisteen asentamiselle

Sähköauton latauspisteen hankinta alkaa usein sähkösuunnittelijan tekemällä kartoituksella, jossa selvitetään kiinteistön nykyisen sähkölaitteiston kapasiteetti ja millaisia latauspisteitä siihen voidaan liittää. Kartoituksessa selviää, mitä mahdollisia muutoksia sähkölaitteistoon joudutaan tekemään. Omakotitalossa latauspisteen toteutus on useimmiten vaivatonta, sillä 1–2 latauspistettä riittää. Taloyhtiössä asuvan kannattaa lähteä liikkeelle olemalla yhteydessä isännöitsijään, joka voi kartoittaa latausmahdollisuuksia koko taloyhtiössä.

Kartoituksia tarjoavat sekä latausasemia myyvät yritykset että sähköalan suunnittelu- ja konsultointiyritykset. Lisäksi useat eri valmistajat tarjoavat erilaisia latauslaitteita. Huomaa, että itse laite ja sen asennus laskutetaan erikseen. Vertaile sähköautojen latauslaitteita ja kilpailuta asennus mahdollisuuksien mukaan. Vaivattominta on hankkia molemmat samalta palveluntarjoajalta.

Sähköverkkoyhtiö tekee muutokset sähköliittymään

Jos omakotitalon alkukartoituksessa on ilmennyt, että sulakekokoa joudutaan kasvattamaan, sähköverkkoyhtiö perii uuden isomman pääsulakekoon ja nykyisen pääsulakekoon liittymismaksujen välisen erotuksen. Taloyhtiöissä voidaan harkita myös uuden liittymän hankintaa, jolloin verkkoyhtiölle maksetaan liittymän pääsulakekoon mukainen liittymismaksu.

Jos olet asiakkaamme ja haluat selvittää nykyisen sähköliittymäsi tehon, liittymän suurentamisen lisäliittymismaksun kustannuksen tai aikataulun, ole yhteydessä tekniseen neuvontaamme.

Valitse latauslaite käyttötarpeen mukaan

Latauslaite kannattaa valita dynaamisella kuormanohjauksella. Dynaaminen kuormanohjaus mittaa kiinteistön tai asunnon sähkönkäyttöä ja säätelee sähköauton lataustehoa niin, etteivät pääsulakkeet pääse palamaan. Jos latausasemia on useampi, ne voivat säätää lataustehoa keskenään sopivaksi. Latauslaitteen teho riippuu käyttötarpeesta: hybridi tarvitsee vähemmän tehoa kuin täyssähköauto.

Kun olet valinnut latauslaitteen asentajan, kerro toiveistasi laitteen sijaintia ja käyttöä ajatellen: tuleeko latauspiste autotallin seinään vai taivasalle pylvääseen? Huomioi, että latauspisteen etäisyys sähköpääkeskuksesta vaikuttaa kaapeloinnin kustannuksiin.

Näin sähköauton latauspisteen hankinta etenee

  1. Jos latauspiste hankitaan esimerkiksi taloyhtiöön, jolloin liittymässä on useampia käyttöpaikkoja, selvitä nykyisen sähköliittymän tehohuippu verkkoyhtiöltäsi. Sähkösuunnittelija tai -konsultti voi myös tehdä tämän puolestasi. Jos asut esimerkiksi omakotitalossa, jossa on yksi käyttöpaikka, näet sen tiedot oman verkkoyhtiösi tai sähkönmyyntiyhtiösi online-järjestelmästä.
  2. Selvitä sähkösuunnittelijan tai -konsultin avulla, millaisia latausvaihtoehtoja sinulla on valittavanasi ja varmista liittymän kustannus ja aikataulu sähköverkkoyhtiöltäsi.
  3. Tilaa uusi sähköliittymä tai liittymän muutos verkkoyhtiöltäsi edellä mainitun selvityksen mukaisesti.
  4. Sähkösuunnittelija tekee sähkösuunnitelman.
  5. Työ kilpailutetaan sähköurakoitsijoiden kesken.
  6. Kun kohteen rakentaminen on riittävän pitkällä, sähköurakoitsija sopii uudesta sähköliittymästä tai liittymän muutoksen käyttöönotosta sähköverkkoyhtiön kanssa.
  7. Valmista! Latauspisteet ovat käytettävissäsi.