Oulun Energian logo

Juha Juntunen Oulun Energia katsoo pitkälle horisonttiin meren edessä.

Oulun Energia vauhdikkaassa myötätuulessa – Suomen suurin tuulivoimapuisto kolminkertaistaa tuulisähkön tuotannon

28.12.2021

Oulun Energialla puhaltavat hyvät tuulet. Se on lähtenyt osakkaaksi Lestijärvelle rakennettavaan Suomen suurimpaan tuulivoimapuistohankkeeseen. "Tämä on yhtiölle iso askel kohti hiilineutraaliutta", kuvailee toimitusjohtaja Juha Juntunen.

Osakkuus kolminkertaistaa Oulun Energian tuulisähköntuotannon nykyiseen verrattuna: Lestijärveltä Oulun Energialle tuleva sähkömäärä vastaa peräti 70 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5000 KWh/ kotitalous).

"Uskomme, että sähkön tarve kasvaa tulevaisuudessa tuntuvasti. Lisäksi sähkön hinnat ovat sellaisella tasolla, että investointi on kannattava ja tuotto-odotukset ovat erittäin hyvät", sanoo Oulun Energian toimitusjohtaja Juha Juntunen.

Ruotsalaisen pörssiyhtiö OX2:n on määrä alkaa rakentaa tuulivoimapuistoa vuonna 2022. Suunnitelmien mukaan se alkaa tuottaa sähköä vuonna 2025. Sen vuosittainen energiantuotanto vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta.

Tuotannossa iso harppaus ylöspäin

Oulun Energian osuus Lestijärven hankkeesta on 25 prosenttia. Muut osakkaat ovat Kymppivoima Oy ja Kuopion Energia Oy.
"Osakkuus Lestijärven tuulivoimapuistoon on meille iso harppaus. Haluamme, että Oulun Energialla on useita reittejä tuulivoiman hankkimiseen", sanoo Juntunen.

Oulun Energia on viime vuosina kasvattanut päämäärätietoisesti tuulisähkön tuotantoaan. Pyhäjoella sijaitsevan Oltavan tuulivoimapuiston sähkön tuotannosta Oulun Energia ostaa noin kolmanneksen Taaleri Energia Oy:lta. Tuulivoimapuisto on alkanut tuottaa sähköä vuonna 2021. Lisäksi Oulun Energia saa tuulisähköä osuussähkönä EPV Energia Oy:n tuulivoimapuistoista.

Lestijärven tuulivoimapuiston vuotuiseksi sähköntuotannoksi arvioidaan noin 1300 gigawattituntia. Oulun Energian osuus tästä on neljännes eli noin 320 gigawattituntia. Vertailun vuoksi: vuonna 2021 Oulun Energian ostosopimuksen tai osakkuusyhtiön kautta tuottaman tuulisähkön kokonaismäärä oli 180 gigawattituntia. Määrä siis kolminkertaistuu 500 gigawattituntiin.

Satsaus tuulivoimaan tukee Juntusen mielestä keskeisesti yhtiön hiilineutraaliustavoitetta. "Tuulivoima on uusiutuvaa, ja sen lisäksi se on kaikkein kustannustehokkain tapa tuottaa sähköä."

Kaavoitus ja rakennusluvat valmiina

Lestijärven tuulivoimapuiston kaavoitus on valmiina ja rakennusluvat alueelle ovat voimassa. Tuulivoimapuistoon on tulossa 69 korkeudeltaan 240-metristä tuulivoimalaa ja niiden kokonaisteho on noin 420 megawattia. Tästä Oulun Energian osuus on neljännes eli reilut 100 megawattia.

Tiesitkö?

Myös muut Lestijärven tuulivoimapuiston osakkaat ovat paikallisia energiayhtiöitä. Kuopion Energia Oy on Kuopion kaupungin kokonaan omistama energiayhtiö. Kymppivoima Oy:n omistajia ovat paikalliset energiayhtiöt eri puolilla Suomea. Maatuulivoimahankkeisiin keskittyvä OX2 on aikaisemmin toteuttanut Suomeen toistakymmentä tuulivoimapuistoa.

 

Artikkeli on julkaistu alun perin Oulun Energian asiakaslehdessä 3/2021. Teksti Pirkko Koivu, kuva Kati Leinonen.

Työvaatteisiin puettu henkilö auringonlaskussa

Energiantuotanto

Energiantuotantomme perustan muodostavat omat voimalaitoksemme, josta asiakkaamme saavat vastuullisesti tuotettua sähköä ja lähilämpöä.

Lue lisää voimalaitoksistamme!