Oulun Energian logo

Hillityillä sävyillä sisustettu makuuhuone

Järkevää energiankäyttöä

07.05.2020 /Markku Sutinen

Energiaa käytetään tehokkaasti silloin, kun minimoidaan turha energiankäyttö ja saadaan käytetystä energiasta mahdollisimman suuri hyöty. Mihin energiaa sitten kuluu ja mitä se maksaa?

Markku Sutinen katsoo hymyillen kameraan.

Kirjoittaja

Nimi: Markku Sutinen

Titteli: asiakkuuspäällikkö

Markku Sutinen toimii lämpöpalveluiden tuotepäällikkönä. Hänen vastuualueensa on kaukolämmön tuotteet ja palvelut. Kokemusta kaukolämpöalalta Markulle on kertynyt noin 30 vuoden ajalta erilaisista tehtävistä aina asentajasta lähtien. Vapaa-aika kuluu perheen, liikunnan ja kulttuurin parissa. Markun motto on: elämä on rock’n’rollia – ja ehkä vähän oopperaakin.

Jokainen meistä käyttää energiaa. Käytämme energiaa noin 2000–3000 kilokaloria vuorokaudessa pelkästään pysyäksemme hengissä. Sähkötermein ilmaistuna kulutamme vuorokaudessa energiaa noin 2,3–3,5 kWh. Jos tuota energiankulutusta vertaa kodissamme olevien laitteiden kulutukseen, sillä lämmitettäisiin sähkökiuasta noin puoli tuntia. Kahdeksan watin LED-lamppu palaa samalla energiamäärällä noin 360 tuntia.

Mitä enemmän liikumme, sitä enemmän käytämme energiaa. Liikkumiseen käyttämämme energia parantaa kuntoamme sekä lisää virkeyttä ja hyvinvointia. Tätä energian ”tuhlaamista” voimme varmaan hyvällä syyllä kutsua järkeväksi energiankäytöksi.

Koti.jpg

Selvää säästöä pienillä muutoksilla

Missä muualla energiankäyttömme voisi olla järkevää? Kulutamme energiaa asumiseen ja liikkumiseen. Tarvitsemme energiaa lämmittääksemme kotimme ja suihkuveden sekä kulkemalla muun muassa töihin ja harrastuksiin.

Keskikokoisen omakotitalon vuotuinen energiankulutus on noin 25 000 kWh (25 MWh), josta lämmityksen osuus on noin 15 000 kWh. Lämpimään käyttöveteen menee noin 5 000 kWh ja muuhun ns. kotitaloussähköön noin 5 000 kWh. Sähkönkulutukseen tosin vaikuttaa suurelta osin saunan käyttö: onko talossa sähkösauna ja kuinka monesti viikossa saunotaan.

Huonelämpötilojen pudottaminen asteella vähentää lämmitysenergian kulutusta noin 5 prosenttia. Se tarkoittaa, että vuodessa säästetään lämmitysenergiassa noin 750 kWh. Jos asunto lämpiää sähköllä, on vuotuinen säästö noin 100 euroa. Kaukolämmitetyssä talossa säästö on vastaavasti noin 40 euroa.

Kulutamme vettä keskimäärin noin 140 litraa vuorokaudessa henkilöä kohden. Lämpimän käyttöveden osuus on noin 40 prosenttia eli noin 56 litraa. Vuositasolla vastaava luku on noin 51 000 litraa, josta lämpimän veden osuus on noin 20 000 litraa! Käyttöveden järkevämpään käyttöön löytyy hyviä vinkkejä Motivan sivuilta.

Taloissa, joissa on koneellinen ilmanvaihto, kannattaa tuloilman lämpötilaa seurata. Tuloilman lämpötila säädetään yleensä 15–17 asteeseen. Tuloilman lämpötila on helppo mitata: talvella, pakkasten aikaan mitataan tuloilmakanavasta tulevan ilman lämpötila peruslämpömittarilla.

Oman kulutuksen tunteminen auttaa optimoimaan energiankäyttöä

Saunominen on meille suomalaisille tärkeä ja jopa rituaalinen toimenpide. Mitä saunominen sitten maksaa? Asunnoissa, joissa on sähkökiuas, kiukaan teho on yleensä 6 kW, ja jos saunaa pidetään päällä tunnin, tulee saunomisen hinnaksi noin 0,7 euroa. Kolme kertaa viikossa saunottaessa tulee hinnaksi 2,1 euroa ja vuositasolla tällöin noin 110 euroa.

Kissa.jpg

Entäpä sitten liikkuminen? Keskikokoisen bensiiniauton kulutus keskimäärin on noin 7 l/100 km. Yksi bensiinilitra sisältää energiaa noin 9 kWh, joten energiaa kuluu noin 63 kWh sadalle kilometrille. Jos ajamme vuosittain noin 15 000 km, kulutamme bensiiniä 1 050 litraa eli 9 450 kWh. Lähes kaksi kertaa enemmän mitä käytämme esimerkiksi kotitaloussähköön! Voisiko osan matkoista tehdä pyörällä?

Päivä pitenee ja kesä lähestyy vääjäämättä. Energiaa kuluu vähemmän talojen lämmitykseen ja valaistukseen. Jos kesästä tulee helteinen, saattaa energiaa kulua silloin rakennusten jäähdyttämiseen, mutta mukavuudesta kannattanee varmaan maksaakin? Asiakkaamme voivat kätevästi seurata sähkön ja kaukolämmön energiankulutusta Energiatilillä.

Kehotan teitä kaikkia järkevään energiankäyttöön, jos ei muuten niin ainakin pyöräilemään ja ulkoilemaan. Hyvää alkavaa kesää!

Lapsi katsoo ruutua sohvalla.

Kaukolämmöstä enemmän irti

Tarjoamamme kaukolämmön palvelut varmistavat lämmityksesi energia- ja kustannustehokkuuden sekä ympäristöystävällisyyden.

Tutustu kaukolämmön palveluihin