Oulun Energian logo

Kimmo Nieminen hymyilee ja katsoo kameraa.

Aurinko- ja tuulivoiman merkitys kasvaa

04.03.2024

Oulun Energialla on tällä hetkellä käynnissä kolme merkittävää tuuli- ja aurinkovoimahanketta, joiden vuosittainen uusiutuvan energian tuotanto tulee olemaan mittava. Uusiutuvan energian tärkeys nykypäivän ja tulevaisuuden energiantuotannossa onkin kiistaton. Sitä edistää Oulun Energialla aurinko- ja tuulienergiajohtaja Kimmo Nieminen.

Tuuli- ja aurinkovoima ovat olleet suomalaisessa energiapaletissa muutoksessa viimeiset 20 vuotta. Nyt ollaan jälleen uudenlaisen murroksen edessä. Uusiutuvan energian sovittaminen harkitusti osaksi kokonaisvaltaista energiatuotantoa tulee ohjamaan monien energiayhtiöiden, myös Oulun Energian, toimintaa.

”Paljon uutta on sen suhteen rakenteilla. Energian tuottaminen fossiilisilla polttoaineilla ei ole kestävää, mutta siirtyminen täysin fossiilittomaan energiatuotantopalettiin ei tapahdu sormia näpäyttämällä”, Nieminen miettii.

Oulun Energialla rakennetaan tällä hetkellä vastuullista ja tulevaisuuden tarpeisiin vastaavaa energiajärjestelmäkokonaisuutta, johon aurinko- ja tuulivoima kuuluvat oleellisena osana. Tärkeimmät käynnissä olevat hankkeet esitellään tämän jutun lopussa.

Aurinkovoima tehokkaammin käyttöön

Kimmo Niemisen tehtävänä on kasvattaa Oulun Energian aurinko- ja tuuliportfoliota ja hallinnoida uusiutuvan energian hankkeita sekä kumppanuuksia. Hänellä on energia-alalta 16 vuoden kokemus muun muassa St1:lta, Suomen Hyötytuuli Oy:lta, Tuuliwatista ja Power Derivalta. Oulun Energia oli Niemiselle tuttu salkunhoitajan tehtävistä.

”Olen aina pitänyt Oulun Energiaa vastuullisena ja markkinaa hyvin ymmärtävänä monipuolisena yhtiönä, ja ajatus on nyt vain vahvistunut. Tehtävässäni kiinnosti uusiutuvan energian mielenkiintoinen tilanne.”

Aurinkovoima tulisi saada tuulivoiman rinnalle mahdollisimman tehokkaasti, sillä sen osuus energiantuotannossa kasvaa. Tuotantomuotoina aurinko- ja tuulivoima tukevatkin hyvin toisiaan, mikä näkyy molempia yhdistävien hybridihankkeiden kasvussa. Merkittävä panostus tuuli- ja aurinkovoimaan on osa Oulun Energian päämäärää olla täysin hiilineutraali vuonna 2030.

Niemisen mukaan tavoitteena on lisätä tuuli- ja aurinkoenergiaa 1 000 gigawattituntia vuoteen 2030 mennessä. Aurinkoenergiaa taas pyritään hyödyntämään 2026 mennessä 100 gigawattituntia

”Oulun Energia on tehnyt uusiutuvan energian suhteen isoja päätöksiä, esimerkkinä Lestijärven tuulivoimahanke. Tuotantokapasiteettia ja omistusta aurinko- ja tuulivoiman osalta pitää kuitenkin lisätä.”

Haasteisiin vastataan innovoimalla

Uusiutuvaan energiaan liittyy haasteita, Kimmo Nieminen muistuttaa. Välillä tuotantoa tulee todella paljon, jolloin tärkeäksi muodostuu energian varastointi. Oulun Energia onkin osaltaan ratkomassa näitä kysymyksiä hyödynnettävien akkujen ja biopolttoaineiden kehittämisen kautta. Toukokuussa Oulun Energialla aloittanut Nieminen on viihtynyt uudessa työssään hyvin.

”On hienoa olla organisaatiossa, jolla on kanssani samat arvot. Tuntuu, että olen niin sanotusti saapunut kotiin, vaikka olen pääkaupunkiseudulta”, myös Oulun toimistolla aktiivisesti käyvä Nieminen naurahtaa.

Oulun Energian tärkeimmät käynnissä olevat aurinko- ja tuulivoimahankkeet

Oulun Energian suurin aurinkovoimahanke Lapuan Heininevalla

Heininevan aurinkovoimahanke on yhtiömme suurin aurinkoinvestointi. Aurinkovoimahankkeen rakennuttajana toimii EPV Energia ja se rakennetaan entiselle turvetuotantoalueelle. Hanke toteutetaan kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa voimalan koko on noin 70 megawattia, josta Oulun Energian osuus on noin 30 prosenttia eli 20 megawattia. Mahdollisen toisen vaiheen toteutuksen jälkeen aurinkovoimalan kokonaisteho nousee maksimissaan 100 megawattiin.

Aurinkovoimahankkeen esisuunnittelutyöt aloitettiin vuonna 2022. Hankkeen koekäyttö ja käyttöönotto ajoittuvat loppuvuoteen 2025.

Lue lisää Heininevan aurinkovoinahankkeesta tästä.

Oulun Energian ensimmäinen oma aurinkovoimala Raaheen

Paarmalan aurinkovoimala tuottaa valmistuessaan noin 5 gigawattituntia puhdasta sähköä vuodessa, joka on 5 prosenttia Oulun Energian aurinkoenergialle asettamasta kokonaistavoitteesta vuoteen 2026 mennessä.

Aurinkovoimalan suunnittelu on hyvässä vauhdissa ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa keväällä 2024. Puhdasta aurinkosähköä voimala alkaisi tuottamaan arviolta keväällä 2025.

Lue lisää Paarmalan hankkeesta

Lestijärven tuulivoimala

Tuulivoimahankkeessa ovat mukana Oulun Energian lisäksi Kymppivoima ja Kuopion Energia. Tuulivoimalan koko teho on 455,4 megawattia, josta Oulun Energian osuus on 25 prosenttia eli 114 megawattia.

Tuulivoimalan vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 1,3 terawattituntia. Tuulivoimalan arvioitu käyttöönottoajankohta on alkuvuodesta 2025

Lue lisää Lestijärven hankkeesta tästä.