Oulun Energian logo

Oulun Energia mukana Suomen suurimman tuulipuiston toteuttamisessa

19.11.2021 / Päivitetty viimeksi 09.37

Rakentaminen alkaa heti

Kymppivoiman, Oulun Energian ja Kuopion Energian muodostama yhteenliittymä on uusiutuvan energian yhtiö OX2:n kanssa allekirjoittanut sopimuksen 455,4 megawatin tuulipuiston toteuttamisesta Lestijärvelle. Oulun Energian osuus hankkeesta on 25 prosenttia.

Kyseessä on Suomen suurin tuulivoimahanke. Vuosittainen energiantuotanto tulee olemaan yli 1,3 terawattituntia, mikä vastaa noin kahta prosenttia koko Suomen vuoden 2020 sähköntuotannosta. Valmistuttuaan Lestijärven tuulipuisto tuottaa merkittävän määrän uusiutuvaa energiaa suomalaistalouksiin.

Oulun Energian osuus tuotannosta on neljännes eli noin 320 gigawattituntia. Lestijärveltä Oulun Energialle tuleva sähkömäärä vastaa peräti 70 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5000 KWh/ kotitalous).

Oulun Energian tuulisähkön määrä kolminkertaistuu, kun verrataan tuotantoa kuluvaan vuoteen. Vuonna 2021 Oulun Energian pitkäaikaisten sähkön ostosopimusten ja osakkuusyhtiön kautta hankitun tuulisähkön kokonaismäärä on noin 180 gigawattituntia.

”Uskomme, että sähkön tarve kasvaa tulevaisuudessa tuntuvasti. Tuulivoima on uusiutuvaa, ja sen lisäksi se on kaikkein kustannustehokkain tapa tuottaa sähköä”, toteaa Oulun Energian toimitusjohtaja Juha Juntunen, ”Investointi tuulivoimaan on merkittävä satsaus uusiutuvaan energiaan ja se tukee keskeisesti Oulun Energian hiilineutraalisuustavoitetta.”

Lestijärven tuulipuiston kauppahinta on noin 650 miljoonaa euroa ja se sisältää myös tuulipuiston tuotannollisen hallinnoinnin. Tuulipuistoon rakennetaan yhteensä 69 tuulivoimalaa, joiden enimmäiskorkeus on 240 metriä. Tuulipuiston arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

“Hienoa saada Suomen suurimman hankkeen omistajiksi suomalaisia energiatoimijoita”, toteaa OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen ja jatkaa: ”Tämä on samalla konkreettinen askel kohti vihreää siirtymää energia-alan investoidessa enenevässä määrin uusiutuvaan energiaan.”

OX2 toteuttaa tuulipuiston avaimet käteen -periaatteella. Rakentamisen jälkeen se jää vastaamaan tuulipuiston teknisestä ja taloudellisesta hallinnoinnista. Rakennustyöt ovat käynnistyneet sähkönsiirtoon vaadittavan 400 kilovoltin voimalinjan osalta, joka rakennetaan Lestijärveltä Alajärvelle. Lestijärven tuulipuiston lisäksi OX2:lla on Suomessa rakenteilla 71 tuulivoimalaa ja se vastaa 79:n tuotannossa olevan tuulivoimalan teknisestä ja kaupallisesta hallinnoinnista Suomessa.

 

--------

Konsortio lyhyesti

Konsortion muodostavat kotimaiset energia-alan toimijat Kymppivoima, Oulun Energia ja Kuopion Energia. Näistä Kymppivoiman osuus investoinnista on noin 65 prosenttia, Oulun Energian 25 ja Kuopion Energian kymmenen.

Oulun Energia on perustettu vuonna 1889 ja konsernimme palveluksessa on tänään 240 energia-alan ammattilaista. Liikevaihtomme on 228 miljoonaa euroa. Oulun Energia -konserniin kuuluvat emoyhtiö Oulun Energia Oy:n lisäksi Oulun Energia Sähköverkko Oy, Turveruukki Oy ja Huoltovoima Oy. Yhtiön vankka perusta on energiantuotannossa ja siinä, että lämmöllä ja sähköllä on turvallinen tie ihmisten luo. Rakennamme myös päättäväisesti kestävää tulevaisuutta kiertotaloudesta. Kannamme vastuuta ihmisistä ja ympäristöstämme ja tavoitteenamme on energiantuotantomme hiilineutraalius vuonna 2035.

Kymppivoima on usean kunnallisen sähköyhtiön omistama yhtiö. Sen omistajia ovat muun muassa Kymenlaakso Sähkö Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Savon Voima Oy, Oulun Seudun Sähkö, Iin Energia Oy, KSS Energia Oy, Ounastuotanto Oy, Pohjois-Karjalan Sähkö Oy ja Tornionlaakson Sähkö Oy.

Kuopion Energia -konserni muodostuu emoyhtiö Kuopion Energia Oy:stä ja tytäryhtiö Kuopion Sähköverkko Oy:stä.

OX2 kehittää ja myy tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. Se on ottanut johtavan aseman laajamittaisen maatuulivoiman rakentajana toteutettuaan vuodesta 2004 alkaen noin 2,5 GW tuulivoimaa Suomeen, Ruotsiin, Norjaan ja Puolaan muun muassa Allianzille, Ardianille ja IKEAlle. Vuosina 2014–2020 OX2 toteutti Eurooppaan enemmän maatuulivoimaa kuin mikään muu toimija. Lisäämällä uusiutuvan energian saatavuutta OX2 edistää siirtymistä kohti kestävämpää tulevaisuutta. OX2 toimii Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Liettuassa, Espanjassa, Italiassa ja Romaniassa. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Vuonna 2020 liikevaihto oli 5 201 miljoonaa kruunua ja liikevoitto 416 miljoonaa kruunua. OX2 on listattu Nasdaq First North Premier Growth Market -markkinapaikalle.

Lisätietoja osoitteessa www.ox2.com

 

Tietoja Lestijärven tuulipuistohankkeesta:

  • Tuulivoimalat: 69 tuulivoimalaa, joiden nimellisteho on 6,6 MW, enimmäiskorkeus 240 metriä ja roottorin halkaisija 170 metriä
  • Vuosittainen energiantuotanto: yli 1,3 TWh, mikä vastaa noin 280 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5000 KWh/ kotitalous)
  • Arvioitu käyttöönottoajankohta: alkuvuodesta 2025
  • Keskeiset alihankkijat: Keski-Suomen Betonirakenne (infratyöt), Hitachi Energy, Vaasa (muuntajat), Eltel (voimajohdot)