Oulun Energian logo

Sinisiä aurinkopaneeleita kuvattuna ylhäältä päin ja meri näkyy taustalla.

Oulun Energia rakentaa ensimmäisen oman aurinkovoimapuistonsa Raaheen

19.03.2024 / Päivitetty viimeksi 10.08

Oulun Energia rakentaa 5 megawatin aurinkovoimapuiston Raahen Paarmalaan. Investointi on osa yhtiön strategista päämäärää lisätä uusiutuvaa energiaa ja saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Paarmalan aurinkovoimala tuottaa valmistuessaan noin 5 gigawattituntia puhdasta sähköä vuodessa, joka on 5 prosenttia Oulun Energian aurinkoenergialle asettamasta kokonaistavoitteesta vuoteen 2026 mennessä.

Uuden aurinkovoimapuiston rakentamista varten Oulun Energia on ostanut Greenpower Finland Oy:ltä Solarpower Paarmala Oy:n hankeyhtiön 1.3.2024, jolla on jo tarvittavat luvat ja aurinkovoimapuiston rakentamisvalmius Raahen Paarmalassa olevalle kahdeksan hehtaarin tontille.

”Paarmalan aurinkopuistoinvestointi sopii hyvin strategiaamme.  Päätökseen vaikuttivat myönteisesti myös Raahen erinomaiset valmiudet aurinkovoiman hyödyntämiseen, jolloin rakentamisessa voidaan edetä ripeästi”, kertoo Kimmo Nieminen, Oulun Energian aurinko- ja tuulienergiajohtaja.

Oulun Energialle aurinkovoimalan toimittaa Oomi Solar Oy, joka vastaa puiston suunnittelusta, hankinnoista ja rakentamisesta. Aurinkovoimapuisto koostuu noin 7 000 uusimman teknologian kaksipuoleisesta aurinkopaneelista, sekä pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvista telineistä ja inverttereistä.

”Oomi Solarilla on pitkä kokemus aurinkovoimapuistojen avaimet käteen -toimituksista. Aurinkovoimapuistot ovat tehokas ja ympäristöystävällinen ratkaisu kasvavaan sähköntarpeeseen. Lisäksi paikkana Paarmala on myös optimaalinen aurinkovoimapuistolle, koska alue on tasaista peltokäytöstä poistunutta joutomaata”, sanoo Oomi Solarin liiketoimintajohtaja Antti Korkala.

Aurinkovoimapuiston suunnittelu on hyvässä vauhdissa ja rakennustyöt on tarkoitus aloittaa jo tänä keväänä. Puhdasta aurinkosähköä voimala alkaisi tuottamaan arviolta keväällä 2025.

Paarmalan hankkeen lisäksi Oulun Energia on julkistanut joulukuussa 2023 olevansa mukana EPV Energia Oy:n Heininevan aurinkopuistohankkeen ensimmäisessä vaiheessa 20 megawatin osuudella.  Heininevan ja Paarmalan puistot tuottavat valmistuttuaan aurinkosähköä yhteensä noin 26 gigawattituntia vuodessa, joka vastaa arviolta 1300 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta.

Kuva: Oomin aurinkovoimapuisto Oulun Vihreäsaaressa, kuvaaja Petri Koivisto