Oulun Energian logo

Yrityskylässä opitaan työelämän taitoja

Yrityskylässä opitaan tulevaisuuden taitoja rennolla ja hauskalla asenteella

27.04.2022

Oulun Energia jatkaa hyväksi koettua yhteistyötä Talous ja Nuoret TAT:n kanssa, joka järjestää ja ylläpitää Yrityskylätoimintaa nuorille. Yrityskylässä koululaiset saavat tärkeää tietoa ja kokemuksia taloudesta, työelämästä ja yrittäjyydestä. Oulun Energian toimitusjohtaja Juha Juntunen kävi tutustumassa Toppilassa sijaitsevaan Alakoulun Yrityskylään, josta löytyy myös pienoisversio Oulun Energiasta.

Pienoiskaupungin käytävillä käy hulina, kun innokkaat lapset hoitavat ammattiinsa kuuluvia tehtäviä. Ennen vierailua he tutustuvat kylän yhteistyöyritysten tarjoamiin ammatteihin, minkä jälkeen niitä haetaan työhakemuksella. Päivän aikana lapset työskentelevät oikeassa ammatissa ja ansaitsevat työstään palkkaa. Yrityskylä-vierailun tarkoituksena on simuloida oikeaa elämää mahdollisimman tarkasti, mutta samalla hauskasti hyödyntämällä esimerkiksi oppimisen pelillistämistä.

Oulun Energian pisteellä koululaiset pääsevät työskentelemään toimitusjohtajan, turvallisuuspäällikön, tuotantojohtajan, kehitysinsinöörin tai verkostosuunnittelijan tehtävissä. Tehtävänimikkeet antavat suuntaa heidän työskentelylleen Yrityskylässä - toimitusjohtaja hoitaa edustustehtäviä, laskujen maksua ja sopimusten tekemistä, kun taas turvallisuuspäällikkö antaa muille yrityksille energianeuvontaa ja laatii kriisisuunnitelmia.

Nuoret pääsevät siis näkemään laajasti Oulun Energian eri työtehtäviä, arvoja ja toimintaa. Oulun Energian pienoisyritys tulee tutuksi myös muille Yrityskylän yrityksille, sillä kaikkien täytyy käydä tekemässä päivän aikana sähkönsiirtosopimus. Tämän lisäksi muut saavat vinkkejä järkevään energiankäyttöön ja voivat osallistua energiavisaan.

Kasvua kokemusten kautta

“Meillä vierailu on todellakin ainutlaatuinen päivä nuorille, koska täällä uusia taitoja pääsee harjoittelemaan käytännössä ja kyseessä saattaa olla vuoden ainut reissu näin pandemia-aikana”, kertoo Yrityskylän Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin kumppanuuspäällikkö Jari Maijanen. Pitkän odotuksen jälkeen päivä aloitetaan usein innokkaasti, mutta hieman jännittyneissä tunnelmissa. Meno rentoutuu ja kiihtyy kuitenkin päivän mittaan – etenkin silloin kun on palkanmaksun aika, sillä taukojen aikana lapset voivat käydä tekemässä ostoksia.

Todenmukainen järjestely saa kiitosta myös Oulun Energian toimitusjohtaja Juha Juntuselta “On todella hienoa, kuinka realistiseksi koko konsepti on rakennettu. Täällä tärkeitä taitoja saa harjoitella luokkahuoneen ulkopuolella, ja vierailun aikana koululaiset saavat rohkaisevaa kokemusta esiintymisestä, yrittäjyyshenkisyydestä ja myynnin taidoista – usein näitä taitoja harjoitellaan liian vähän.”

Yrityskylässä osa nuorista työskentelee johtotehtävissä, jolloin korostetaan vastuuta myös muista omien tehtävien lisäksi. ”Nuoria saattaa välillä jännittää esiintyminen, johtaminen tai kaikista askareista selviäminen, mutta liialle jännitykselle ei kuitenkaan ole syytä sillä virheitä saa meillä tehdä ja niiden kautta tapahtuu oppimista” Jari kannustaa.

Yrityskylätoiminnan on huomattu vaikuttavan positiivisesti myös moniin muihin asioihin. Yrityskylässä käyneet ovat olleet innokkaampia kesätöihin hakemisesta ja uuden oppimisesta verrattuna niihin, jotka eivät ole osallistuneet toimintaan. Lisäksi osallistuneet ovat pitäneet yhdenvertaisuutta ja ilmastonmuutosta tärkeämpinä asioina vierailun jälkeen. ”Olemme ylpeänä mukana toiminnassa, jossa meille tärkeitä arvoja edistetään ja tulevia sukupolvia tuetaan” Juha toteaa.

Mutta kuinka päivä Oulun Energian pisteellä sujui? “Hauskaa on ollut!” hihkaisevat Oulun Energian pisteen toimitusjohtaja ja turvallisuuspäällikkö yhteen ääneen. Tämän jälkeen nuoret esittelevät Juhalle heille annettuja tehtäviä. ”Monenlaista tekemistä on ollut ja täytyisi vielä tehdä, nyt pitäisi maksaa yrityksen laskuja” kuvaa pisteen toimitusjohtaja. ”Teillähän on sitten ihan samanlaisia hommia työpöydällä kuin minullakin, laskujen summat vaan taitavat olla vähän erilaiset” naurahtaa Juha. Pian työtehtävien esittelyn keskeyttää taukokuulutus ja Oulun Energian pisteen turvallisuuspäälliköllä ja toimitusjohtajalla tulee kiire seuraaviin tehtäviin. “Mennään varmaan ostamaan jotain kioskista ja pitäisi pankkiasioitakin hoitaa” toteavat nuoret hymyillen.

Päivän päätteeksi Oulun Energian toimitusjohtajat Emmiina ja Juha poseerasivat yhteiskuvassa.

Nuori ihminen katsoo ulos auton ikkunasta.

Vastuullisuus Oulun Energia -konsernissa

Haluamme toimia suunnannäyttäjänä vastuullisuuden kaikilla kolmella ulottuvuudella; suhteessa ihmisiin, talouteen ja ympäristöön.

Lue lisää vastuullisuudesta