Oulun Energian logo

Hiilineutraaleja valintoja

Hiiliviisaita valintoja

26.04.2022

Miten voit toimia arjessasi niin, että hiilidioksidipäästösi vähenevät? Tulevaisuudessa valitset ehkä ruokakauppasi tai asuntosi tällä perusteella.

Oulun Energia toimii sen hyväksi, että kuluttajalla olisi entistä enemmän mahdollisuuksia valita hiilineutraali lämmitys. Näin sanoo kehityspäällikkö Reijo Pantsar Oulun Energialta. Asuinrakennuksille, toimitiloille ja ruokakaupoille on tulevaisuudessa tarjolla uusi rooli energiataloudessa, kun hukkalämpöä, paluulämpöä ja erilaisia lämmönlähteitä hyödynnetään entistä fiksummin. Ehkä tulevaisuudessa käyt kotonasi esimerkiksi suihkussa, jonka vesi on lämmennyt lähikauppasi hukkalämmöllä.

Kylmäkoneiden hukkalämpöä hyödynnetään jo Oulun Kaukovainiolla, jossa Osuuskauppa Arinan myymälän ylijäämälämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon. Osa alueen taloista hyödyntää muitakin ratkaisuja, kuten aurinkopaneeleja ja lämpöpumppuja. Alueella toteutetun Making City -hankkeen idea on saada kerrostalot yhdessä S-marketin tuottaman lämmön kanssa vähintäänkin energiaomavaraisiksi.

”Oulun Ritaharjuun on rakenteilla ruokakauppa, jossa mallia viedään askel eteenpäin yhteistyössä Arinan ja Caverionin kanssa. Käyttöön otetaan lämpöpumppu, joka tekee mahdolliseksi hyödyntää kaupassa syntyvä hukkalämpö sekä kaukolämmön paluulämpö”, Pantsar sanoo.

Vähähiilistä asumista hiilineutraalilla lämmityksellä

Oulun Karjasillalle tulee kokonainen asuinalue, jonka asunnot lämpiävät vähähiilisesti. Hartelan rakentaman 11 kerrostalon lämmitys ja viilennys toteutetaan yhdessä Oulun Energian kanssa. Aluelämpöverkkoon liitetyt talot hyödyntävät lämpöpumpun avulla tuotettua kylmä- ja lämpöenergiaa ja lämpöpumppu puolestaan hyödyntää kaukolämmön paluuenergiaa.

Alueen viilennyksessä syntynyttä hukkaenergiaa syötetään lämpöpumpun avulla kaukolämpöverkkoon. Asumisessa suurin hiilijalanjälki syntyy lämmityksestä. Omakotiasukas tai taloyhtiö voi jo ostaa Oulun Energialta hiilineutraalia Onni-kaukolämpöä. Sitä tuotetaan käyttämällä turpeen sijaan energianlähteenä puuraaka-ainetta, joka on syntynyt teollisuuden sivutuotteena.

Vuokralla asuvankin on mahdollista valita asunto, joka lämpiää hiilineutraalisti. Kuluvan vuoden lokakuusta alkaen vuokrataloyhtiö Sivakan noin 8000 asunnosta 98 prosenttia lämpiää hiilineutraalilla lämmityksellä.

Oulun Energia kehittää lisäksi aktiivisesti koko kaukolämmön tuotantoa ja jakeluverkkoaan niin, että molemmat toimisivat mahdollisimman tehokkaasti pienillä häviöillä. Tämä vähentää polttoaineen tarvetta. Hän korostaa, että hiilineutraaliin kaukolämpöön pyritään usealla eri keinolla, muullakin kuin puun polttamiseen perustuvalla.

”Teemme asiakkaan puolesta valintoja kohti hiilineutraaliutta, joka on tavoite vuodelle 2030. Polulla ollaan jopa vähän edellä tavoitteesta”, toteaa Pantsar.

Artikkeli on julkaistu alun perin Oulun Energian asiakaslehdessä 3/2021. Teksti Pirkko Koivu.

Iäkäs mies ja nuori lapsi tutkivat lehteä metsässä.

Onni on hiilineutraalia kaukolämpöä

Lämmitämme taloja – emme maapalloa. Tee teko tulevien sukupolvien puolesta ja valitse hiilineutraalisti tuotettu Onni-kaukolämpö!

Lue lisää Onni-kaukolämmöstä