Yhdessä kohti kestävämpää huomista
Onni-kaukolämpöasiakkaana voit vuosittain vaikuttaa paikalliseen hyvinvointiin ja ympäristöön äänestämällä suosikkiasi esivalituista vastuullisuustyön kohteista. Onni-vastuullisuustyö on suunnattu ympäristön tilan parantamiseen sekä alueelliseen hyvinvoinnin edistämiseen.
Vuonna 2023 Onni-kaukolämpöasiakkaamme äänestivät kolmesta esivalitusta kohteesta, joita ovat:
- Lintujen pesintämahdollisuuksien parantaminen Oulussa
- Urbaanin pölyttäjäkedon toteuttaminen kaupunkialueella
- Lasten ilmaisen kulttuuripäivän järjestäminen elokuvateatteri Starissa
Vastuullisuuskohteen äänestyksessä voittajaksi nousi vaihtoehto 2 eli urbaanin pölyttäjäkedon toteutus kaupunkialueella, joka sai 43 prosenttia annetuista äänistä.
Urbaanin pölyttäjäkedon toteuttaminen kaupunkialueella
Miten pölyttäjäketo toteutetaan?
Pysyvän pölyttäjäkedon toteuttaminen Oulun kaupungin alueella: Toteutukseen kuuluu vanhan alueen maanpinnan poisto ja ketokasvien kylväminen. Keto kehittyy vuosien saatossa, mutta voi vaatia myös ylläpitoa. Kedon kehittymistä seurataan aktiivisesti Oulun Energian kanavissa.
Miksi asia on tärkeä?
Meille elintärkeiden pölyttäjien määrä on vähentynyt romahdusmaisesti ihmistoiminnan vaikutuksesta. Pölyttäjät ovat keskeisiä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjiä, ja niiden väheneminen voi johtaa ekosysteemien epätasapainoon.
Viime vuosina on raportoitu maailmanlaajuisesta pölyttäjäkadosta, joka on herättänyt huolta ympäristön monimuotoisuuden säilymisestä. Pölyttäjät käsittävät noin 200 000 lajia ympäri maailmaa. Pölyttäjäryhmään kuuluvat esimerkiksi linnut, perhoset, kärpäset, kovakuoriaiset ja pienet nisäkkäät.
Jokainen siemenkasvi tarvitsee pölytystä lisääntyäkseen, joko tuulen tai hyönteisten avulla. Suurin osa kukkakasveista, noin 90 prosenttia, on hyönteispölytteisiä ja tarvitsee pölyttäjien apua lisääntyäkseen.
Esimerkiksi yksipuolinen maankäyttö ja perinnebiotooppien väheneminen uhkaavat pölyttäjiä. Pölyttäjät ovat uhanalaisia, ja niiden tilanteen seuraaminen ja suojeleminen ovat tärkeitä tehtäviä. Erityisesti Suomessa tilanne on haastava, sillä tarhamehiläisten pölytys ei yksinään riitä takaamaan hyönteispölytteisten kasvien viljelyä. Suomessa viljelijät joutuvat turvautumaan myös ulkomaisiin kimalaisiin pölytyksen varmistamiseksi.
Pölyttäjien haasteita ovat muun muassa tarhattujen mehiläisten terveysongelmat, luonnon monimuotoisuuden väheneminen ja viljelyn intensiivisyys. Pölyttäjien suojelu on tärkeää ekosysteemien ja elintarviketuotannon kannalta.