Oulun Energian logo

Pimeään aikaan otettu kuva Oulujoelta Intiön suuntaan

50 vuotta kaukolämpöä Oulussa – automaation ensiaskelista nykyhetkeen

25.09.2019 /Kimmo Alatulkkila

1970-luvun lopulla automaatiota sovellettiin kaukolämpöön niin lämpökeskusten kuin verkonkin puolella.

Oulun Energian lämpö palvelujohtaja Kimmo Alatulkkila.

Kirjoittaja

Nimi: Kimmo Alatulkkila

Titteli: Lämpöpalvelujohtaja

Kimmo Alatulkkila vastaa kaukolämpöverkon ja voimalaitosten kunnossapidosta sekä kaukolämmön jakelusta Oulun alueella. Katse on vahvasti tulevaisuuden energiaratkaisujen kehittämisessä, kuten kaukolämpöverkon mahdollistaman alustatalouden hyödyntämisessä. Tämä unohtamatta lämmönjakelun häiriöttömyyden turvaamista ja varautumista häiriötilanteisiin. Vapaa-aika kuluu perheen ja harrastusten parissa.

Pääverkon kaukolämpöenergia tuotettiin vielä 1970-luvulla kokonaisuudessaan Toppilan voimalaitoksessa. Verkon optimointi aloitettiin tarkastelemalla verkon pumppausta ja pumppauksen optimointia. 1970-luvun lopulla Toppilassa alettiin kaukokäyttää välipumppaamoita, ja myöhemmin verkkoa alettiin ohjata oikealla kaukokäyttölaitteistolla. Tuolloin käytössä ei vielä ollut logiikoita tai tietokoneita. Automaation soveltamisen lisäksi kaukolämmön mittausta ajanmukaistettiin uusilla virtausantureilla.

Kaukolämmön suosio on kasvanut tasaisesti. Vuonna 1984 kaukolämmössä oli 2 620 kiinteistöä. Sähkönkuluttajien määrä oli 49 597 ja sähköä myytiin 488 800 MWh. Vuonna 1989 Oulun kantakaupungin taloista jo noin 85 prosenttia oli kaukolämmitteisiä. 1990-luvun puolella Toppila 2 -voimalaitoshankkeeseen liittyvät sopimukset allekirjoitettiin. Vuonna 1995 oli juhlan aika: Presidentti Martti Ahtisaari vihki käyttöön Oulun Energian toisen voimalaitosyksikön Toppila 2:n.

50v kaukolampoa5.jpg

Kaukolämpöverkko laajenee 2000-luvulla

 2000-luvun puolella Toppilan voimalaitoksella tuotetun kaukolämmön toimitus alkoi Kempeleen kaukolämpöverkkoon ja Oulunsalon kuntaan. Haukiputaan Energian kaukolämpöverkko liitettiin Oulun Energian kaukolämpöverkkoon vuonna 2009. Energiatoimituksen laskutusperusteena on kulutuksen mittaaminen. Alkujaan mittaustiedot toimitettiin paperisien mittaustietokorttien avulla energianmyyjälle. Kaukolämmön etäluenta aloitettiin vuonna 2006 Oulunsalon alueella. Vuonna 2013 kaikki noin 9 100 kaukolämmön käyttöpaikkaa Oulussa, Haukiputaalla, Kiimingissä ja Oulunsalossa olivat etäluennan piirissä.

Vuosikymmenet ovat osoittaneet, että kaukolämpötoiminta Oulussa voi hyvin: kaukolämpö on säilyttänyt suosionsa, sillä se on huoleton, ympäristöystävällinen ja edullinen lämmitysmuoto. Vuonna 2016 eli kolme vuotta sitten ilmoitimme hiilineutraalisuustavoitteestamme. Tavoittelemme täysin hiilineutraalia sähkön- ja lämmöntuotantoa vuoteen 2050 mennessä – katse on siis kohdistettu menneen sijaan tulevaisuuteen. Seuraavat 50 vuotta näyttävät, miten kaukolämpötoiminta kehittyy jatkossa.

50v kaukolampoa4.jpg

Lapsi katsoo ruutua sohvalla.

Kaukolämmöstä enemmän irti

Tarjoamamme kaukolämmön palvelut varmistavat lämmityksesi energia- ja kustannustehokkuuden sekä ympäristöystävällisyyden.

Tutustu kaukolämmön palveluihin