Sähkömarkkinat ja Oulun Energia

Nykyinen Euroopan laajuinen energiakriisi on erittäin huolestuttava kuluttajille sekä yrityksille. Sähkömarkkinat ovat reagoineet vallitsevaan tilanteeseen voimakkaasti, eikä tulevaisuutta voi ennustaa tässä hetkessä. Olemme koonneet tälle sivulle infoa vallitsevasta tilanteesta sekä asioista joihin Oulun Energia voi vaikuttaa.

Lisää tietoa, miten sähkömarkkinat toimivat löytyy kootusti Energiateollisuus ry:n ja Fingrid Oyj:n julkaisusta

Usein kysytyt kysymykset sähkönmyyntiyhtiöistä, kuten Oomi Energiasta

Oulun Energia toimii sähköntuottajana

Oulun Energia Oy toimii sähköntuottajana ja myy tuottamansa sähkön pohjoismaiseen sähköpörssiin. Sähkömarkkinalain mukaisesti sähköverkkoyhtiöt on eriytetty sähkönmyyntiyhtiöistä. Oulun Energia Oy ei siis toimi sähkönmyyjänä vähittäismarkkinoilla eikä Oulun Energialla ole sähkösopimuksia loppukuluttajien kanssa.

Sähkön siirrosta ja jakelusta vastaa Oulun Energia Sähköverkko Oy.

Oulun Energia voi omalta osaltaan vaikuttaa sähkön hintaan alentavasti tuottamalla mahdollisimman paljon sähköä tässä tilanteessa. Tärkeintä on pitää tuotantolaitoksemme hyvässä kunnossa ja maksimoida kantaverkkoon saatava sähkö, jotta sähkön hinnannousu pysyisi kohtuullisemmalla tasolla. Tällä hetkellä energian korkea hinta johtuu koko Euroopan laajuisesta energiakriisistä, joka on seurausta Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa. 

Sähkön hinta ja sähkönmyynti

Sähkönmyyjät vastaavat sähkönmyynnissä vähittäismarkkinaan. Suomessa sähkönmyyjien välillä vallitsee kova kilpailu ja tämä on sähkönkäyttäjien etu. 

Sähkösopimusten hinnoittelusta vastaavat sähkönmyyjät. Sähkönmyyntiyhtiöt ostavat asiakkaidensa tarvitseman sähkön suoraan pohjoismaisesta sähköpörssistä.

Oulun Energia ja sähkönmyyntiyhtiö Oomi

Oomi Energia on 1.4.2020 toimintansa aloittanut sähkönmyyntiyhtiö. Oomi Energian ovat perustaneet Lahti Energia, Oulun Seudun Sähkö, Pori Energia, Vantaan Energia sekä Oulun Sähkönmyynti Oy ja sen osakkaat: Oulun Energia, Tornion Energia, Haukiputaan sähköosuuskunta, Raahen Energia, Rantakairan Sähkö ja Tenergia.

Sähkösopimusten hinnoittelusta vastaa Oomi. Oomi ostaa asiakkaidensa tarvitseman sähkön suoraan pohjoismaisesta sähköpörssistä. Hinnat ovat nousseet huomattavasti sähköpörssissä ja sähkönmyyjät joutuvat huomioimaan tämän, mikä on näkynyt voimakkaina sähkönhinnan nousuina myös asiakkaille.

Oulun Energia ei voi vaikuttaa Oomin tai minkään muunkaan sähkönmyyntiyhtiön hinnoitteluun. Itsenäiset yhtiöt vastaavat itse tuotteidensa hinnoittelusta. Oomi on kuitenkin toimistusvelvollinen Oulun Energia Sähköverkko Oy:n toiminta-alueella. Oomilla on vain yksi ja sama toimitusvelvollisuustuote kaikille asiakkaille tarjolla ja se on pörssihinnoiteltu Oomi aktiivinen.

Oomi Aktiivinen on pörssihintainen sähkösopimus, jossa energiahinta on muuttuva ja se perustuu pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin tuntikohtaiseen Suomen aluehintaan. Kunkin tunnin kustannus muodostuu tuntikohtaisen hinnan ja tuntikohtaisen kulutuksen perusteella. Lisäksi veloitetaan kulloinkin voimassa oleva marginaali (c/kWh) ja perusmaksu (€/kk).

Energiavirasto on todennut, että toimitusvelvollisuustuote voi olla myös pörssihinnoiteltu tuote. Toimitusvelvollisuussähkö voidaan myydä esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella tai se voi olla pörssisähkösopimus

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaa sähköinen uutiskirjeemme ja pysyt ajan tasalla Oulun Energian kuulumisista! Saat tiedon uusista tuotteista, palveluista ja uutisista suoraan sähköpostiisi.

Tilaa uutiskirje


Jos haluat peruuttaa suostumuksesi sähköpostiuutiskirjeisiin, voit tehdä sen uutiskirjeen lopusta löytyvästä peruutuslinkistä.