Oulun Energian logo

Uusi S-market Oulunsalossa tuottaa kylmästä lämpöä kaukolämpöverkkoon.

Osuuskauppa Arinan uusi S-market Oulunsalossa tuottaa kylmästä lämpöä kaukolämpöverkkoon

22.06.2023 / Päivitetty viimeksi 28.06.2023 15.13

Osuuskauppa Arina avaa syksyllä 2023 Oulunsaloon uuden energiaviisaan S-marketin, jossa ylimääräinen kylmä- ja lämpöenergia otetaan talteen ja pumpataan Oulun Energian kaukolämpöverkkoon.

Oulunsalo on järjestyksessä toinen Osuuskauppa Arinan kauppakiinteistö, johon asennetaan innovatiivinen energiatuotantojärjestelmä. Ensimmäinen oli vuonna 2022 valmistunut Ritaharjun S-market. Molemmat kohteet liittyvät Osuuskauppa Arinan, Oulun Energian ja Caverionin vuonna 2022 tekemään sopimukseen kymmenen energiaviisaan kauppakiinteistön toteuttamisesta. 

Energiaviisas kiinteistö tuottaa kylmästä lämpöä

Yhtiöiden yhteistyössä kehittämä innovaatio lisää kustannustehokasta hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa kauppakiinteistöistä syntyvän hukka- ja lauhdelämmön avulla. Lisäksi uusi tapa hallita energiavirtoja tarjoaa konkreettisen ja paikallisesti toteutettavan keinon ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. 

”Palveluverkoston nykyaikaistaminen ja energiatehokkuuden kehittäminen tukevat tavoitettamme olla hiilinegatiivinen vuoteen 2025 mennessä. Olemme iloisia siitä, että Oulun Energian ja Caverionin yhteistyön tuloksena voimme avata jo toisen energiaviisaan kaupan ja olla omalta osaltamme mukana ilmastotalkoissa”, kertoo Osuuskauppa Arinan toimitusjohtaja Reima Loukkola.

Laskelmien mukaan Oulunsaloon asennettava järjestelmä mahdollistaa vuositasolla jopa 3 GWh kaukolämmön tuotannon, joka vastaa noin 170 omakotitalon vuosikulutusta. Samalla hiilidioksidipäästöt vähenevät vuoden 2022 energiamenetelmällä laskettuna noin 330 tonnilla.

”Yhteistyöllämme osoitamme, että kiinteistöjen lauhdelämpöjen hyödyntämisessä kaukolämpöverkossa on paljon potentiaalia ja se on yksi keskeisistä keinoista, joilla voimme vähentää päästöjä ja parantaa myös huoltovarmuuttamme”, Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila toteaa.

Tutustu myös Osuuskauppa Arinan tiedotteeseen Oulunsalon energiaviisaan S-marketin avaamisesta.