Oulun Energian logo

Kalatie avattu – seuraa vedenalaisia kulkijoita reaaliajassa

05.05.2021 / Päivitetty viimeksi 12.13

Merikosken voimalaitoksen ohittava kalatie on jälleen avoinna nousuhalukkaille kaloille. Kaloja voi seurata nettikameramme kautta reaaliajassa. Jokeen nousevien kalojen lajit määritetään ja yksilömäärät lasketaan myös videoinnin avulla.

Näkyvin osa kalojen reitistä voimalaitoksen ohi on kolmivaiheinen kalatie, jonka alin osa sijaitsee Merikosken vanhassa nippu-uittokanavassa. Keskimmäinen osa kulkee kauneusaltaan läpi ja ylimmän osan kalatiestä muodostaa Hupisaarten alueella kiemurteleva puromainen osuus.

Kalatien loppupäähän keskiviikkona 5.5. asennettu kalalaskuri jää yleisöltä näkymättömiin. Jokeen nousevien kalojen on uitava valaistun tunnelin läpi, jolloin jokainen kulkija videoidaan. Videomateriaali analysoidaan viikoittain, ja siitä saadut tiedot julkaisemme sivulla Kalatie lukuina. Materiaalin perusteella määritetään nousevien kalojen laji, koko ja määrä. Laite nostetaan kesän aikana ylös tarpeen mukaan muutaman kerran, jolloin kaloja ohjaavan laskurin videotunnelin pinta sekä tilan valot ja seinät puhdistetaan.

Kalatien yläosassa olevassa tarkkailuhuoneessa on reaaliaikaista kuvaa lähettävä kamera, jonka kautta nousevia kaloja voi seurata kesän aikana. Vallitsevan koronatilanteen vuoksi tarkkailuhuoneessa ei toistaiseksi ole mahdollista vierailla paikan päällä. Tiedotamme kuitenkin, mikäli tilanne sallii tarkkailuhuoneen avaamisen kävijöille.