Oulun Energian logo
Peukalo ja etusormi painavat sulakkeen katkaisijaa.
Etusormi ja peukalo kääntävät sulakkeen katkaisijaa.

Sulakkeen palaessa

Jos asunnostasi on sähköt poikki kokonaan tai osittain, syynä voi olla sähköliittymää tai kiinteistöverkkoa suojaavien sulakkeiden palaminen. Voit vaihtaa itse sulakkeet, jotka ovat asunnon sisällä sähkökeskuksessa. Tarkista oman asuntosi sulakekoot ja hanki varalle muutama kappale kutakin sulakekokoa.

Sulakkeet löytyvät asunnon teknisessä tilassa tai eteisessä sijaitsevasta sähkökeskuksesta, jossa on pääsulakkeet, pääkytkin, sähkömittari ja ryhmäsulakkeet.  

Etenkin kerros- ja rivitaloissa pääkeskus sijoitetaan usein asunnon ulkopuolelle. Tällöin asunnon sisällä on erillinen ryhmäkeskus, tutummin sulaketaulu, jonka sisältä löytyvät asuntokohtainen pääkytkin ja ryhmäsulakkeet. 

Ryhmäsulakkeen vaihtaminen 

Jos osa sähköistä toimii, kyseessä voi olla ryhmäsulakkeen palaminen. Jos sulakkeen palamisen syynä on viallinen tai vialliseksi epäilty sähkölaite, poista se heti käytöstä ja vie laite tarvittaessa ammattiliikkeeseen korjattavaksi. Myös ylikuormitus voi polttaa sulakkeen. 

Pääsulakkeen vaihtaminen 

Suuren kuormituksen aikana, esimerkiksi kovilla pakkasilla, pääsulakkeen läpi saattaa kulkea niin suuri sähkövirta, että sulake palaa. Tällöin ainakin osa liittymästä jää sähköttömäksi. Kovilla pakkasilla kannattaakin välttää suuritehoisten sähkölaitteiden, kuten sähköuunin ja -kiukaan, yhtäaikaista käyttöä. 

Pääsulakkeet ovat liittymäkohtaiset, joten niiden palaminen ei vaikuta muiden alueella olevien liittymien sähkönjakeluun. 

Toistuva pääsulakkeen palaminen 

Jos pääsulake palaa toistuvasti, sähköliittymäsi sulakekoko on liian pieni tai kuormitus on jakautunut sulakkeille epätasaisesti. Jos uusi sulake palaa heti vaihtamisen jälkeen, vika on johtimissa tai jossakin sähkölaitteessa. Asian selvittämiseksi suosittelemme ottamaan yhteyttä sähköurakoitsijaan, joka korjaa vian sekä selvittää liittymän kokonaiskuormituksen ja mahdollisen tarpeen suurentaa pääsulakkeen kokoa. 

Veloitamme pääsulakkeen suurentamisesta liittymismaksun, joka on nykyisen ja uuden pääsulakekoon liittymismaksujen erotus, jos kaapelia ei tarvitse vaihtaa. Suuremmista muutostöistä saat erillisen hinta-arvion teknisestä neuvonnastamme. 

Tavallisimpien kotitalouksissa käytettävien sulakkeiden sallitut kuormitukset: 

Sulakkeen nimellisvirta Sallittu kuormitus Tunnusväri
6 A 1 400 W vihreä
10 A 2 300 W punainen
16 A 3 700 W harmaa
20 A 4 600 W sininen
25 A 5 750 W keltainen
35 A 8 050 W musta