Energiainvestointi ei ole lottoa

Aurinkopaneelien toimittaja syytä valita huolella

Vuoden pimein aika alkaa olla käsillä, eikä aurinkoa juuri näy. Ajattelin silti kirjoittaa juuri aurinkosähköstä ja vähän muutenkin energiainvestoinneista. Aurinkosähkö nimittäin tuntuu herättävän aina vain suurempaa kiinnostusta. Ja mikäs sen hienompaa, onhan se uusiutuvaa ja hajautettua energiantuotantoa parhaimmillaan.

Oulun Energia on järjestänyt tämän syksyn mittaan useita tilaisuuksia, joissa olemme kertoneet aurinkosähköstä ja sen tuottamiseen tarvittavista järjestelmistä. Tilaisuuksia on pidetty niin yksityisille kuluttajille kuin yritysten ja asunto-osakeyhtiöiden päättäjille. Yhteensä niissä on käynyt väkeä jo nyt noin kolmesataa ihmistä. Melkoinen määrä mielestäni.

Kaikissa tapaamisissa on käyty vilkasta keskustelua ja tunnelma on ollut suorastaan aurinkoisen lämmin. Monet ovat olleet iloisia siitä, että olemme tehneet aurinkosähköjärjestelmien hankkimisen asiakkaille helpoksi. Tuomme myös selkeästi esille, mikä on tärkeää ottaa huomioon, kun hankkii aurinkosähköjärjestelmää tai suunnittelee muita energiainvestointeja.
• • •
On hienoa, että aurinkosähköön suhtaudutaan näin myönteisesti. Kaiken innostuksen keskellä on kuitenkin hyvä pitää laskupää terävänä. Järjestelmän hankkiminen on investointi, joka kannattaa tehdä vain luotettavan kumppanin kanssa – sellaisen, joka pystyy kantamaan vastuunsa myös kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä, myy laadukkaita laitteita ja tarjoaa asiantuntevaa palvelua.

Oulun Energiassa olemme erityisesti panostaneet myymiemme laitteiden ja palvelumme laatuun. Tähän on perusteltu syy: olemme toimineet vuodesta 1889 lähtien ja tiedämme, mitä pitkäjänteinen ja sitoutunut toiminta on. Vastaamme toimittamistamme järjestelmistä myös niiden elinkaaren ehtoopuolella.

Aurinkosähköjärjestelmän ja sen toimittajan luotettavuus on tärkeä asia, sillä järjestelmä hankitaan kymmeniksi vuosiksi ja sen kannattavuus pitää laskea koko elinkaarta ajatellen. Investointi aurinkosähköön on nykyisillä hinnoilla maksettu takaisin 12-13 vuodessa. Taloudellista hyötyä järjestelmä alkaa täysimääräisesti hyrrätä vasta takaisinmaksuajan jälkeen. Mitä pitempään laitteisto pysyy täydessä terässä – mielellään reilusti yli 20 vuotta – sitä kannattavampi se on. Voimme kirkkain silmin ja yli sadan asennuksen kokemuksella sanoa, että järjestelmillä ja toimittajilla on eroja.

Hankintahinnaltaan halvin järjestelmä ei pitkän päälle ole investointina kannattavin, sillä sen tuotto ei välttämättä pysy vakaana koko elinkaaren ajan. Eikä sellaiselta myyjältä järjestelmää pidä hankkia, jonka pysymisestä markkinoilla ei voi olla vakuuttunut. Mihin ottaa yhteyttä mahdollisten ongelmien ilmaantuessa, jos myyjää ei enää ole olemassakaan?
• • •
Joulu on pian taas täällä. Toivotan kaikille Sulakkeen lukijoille mukavaa joulun odotusta!

Jari Pirkola