Oulun Energian logo

Puhtaampaa lämpöä

16.02.2022

Äänestä hiilineutraaliuden puolesta valitsemalla kokonaan uusiutuvilla energialähteillä tuotettu kaukolämpö Onni. Se on nyt tarjolla kaikille kaukolämpöasiakkaille.

Kotitalous voi pienentää hiilidioksidipäästöjä tuntuvasti vaihtamalla Onniin hiilineutraaliin kaukolämpöön. Sitä tuotetaan jo esimerkiksi Oulun Energian voimalaitoksissa hyödyntäen hukka- ja ylijäämälämpöä, joita syntyy teollisuudessa ja ruokakaupassa, tai sitten biopohjaisilla polttoaineilla. Niitä saadaan esimerkiksi teollisuuden puutähteistä kuten sahanpurusta, ja rakennusten purkupuusta.

Hiilineutraalisti lämpiävät Oulussa muun muassa poliisilaitos sekä aluehallintoviraston ja verohallinnon kiinteistöt. Niiden rakentamisesta ja ylläpidosta vastaava Senaatti-kiinteistöt liittyi hiilineutraalin kaukolämmön käyttäjiin viime keväänä. Senaatti-kiinteistöjen Pohjois-Suomen aluejohtaja Risto Rautiola kertoo, että valinnan taustalla on Suomen hallituksen linjaus tehdä Suomesta hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalin kaukolämmön käyttäjäksi Senaatti-kiinteistöt alkoi Oulussa ensimmäisten joukossa, kun tämä valinta tuli mahdolliseksi.

– Lämmitys ja sähkö ovat kiinteistöpuolella keskeiset hiilidioksidipäästöjen lähteet. Olemme jo pitkään ostaneet päästötöntä sähköä ja nyt katse on lämmityksessä. Käynnissä on myös öljylämmityksestä luopumisen ohjelma.

Rautiola kertoo, että Senaatti-kiinteistöt ostaa hiilineutraalia kaukolämpöä siellä, missä sitä on saatavilla ja se myös kehottaa energiayhtiötä tuottamaan päästötöntä lämpöä.

Tuotantoa lisätään

Hiilineutraali kaukolämpö on muidenkin kuin suurten toimijoiden käytössä. Jokainen kaukolämpöasiakas, niin omakotiasukas kuin taloyhtiökin, voi valita saman vaihtoehdon.

Hiilineutraaleja lämmöntuotantokohteita lisätään aktiivisesti ja turpeen käyttöä vähennetään, kertoo lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila Oulun Energialta.

– Meillä on tälläkin hetkellä useita hankkeita, jotka lisäävät hiilineutraalin tuotannon osuutta tuotannostamme, ja kuluvana vuonna on tehty aika valtaisa siirtymä turpeesta kohti biopohjaisia polttoaineita.

Valitsemalla uuden vaihtoehdon kaukolämmön asiakas aidosti pienentää hiilidioksidin kokonaispäästöjä, ei vain kaunista omaa hiilijalanjälkeään. Tuotteen hinta pidetään asiakkaille maltillisena, jotta vuotuiset lämmityskulut pysyisivät suunnilleen ennallaan.

Kaukolämmön alkuperä myös todennetaan, jotta hiilineutraali kaukolämpö on sitä, mitä luvataan.

Hiilineutraali lämmöntuotanto on Oulun Energialle suuri, tulevaisuuteen tähtäävä linjavalinta.

– Panostukset ovat moninkertaiset verrattuna siihen, mikä vielä tässä vaihteessa on asiakkailta tuleva eurovirta tästä tuotteesta.

Mistä vesi tietää?

Kuluttajat ovat kysyneet, miten se kaukolämpöverkossa kiertävä vesi tietää, onko se hiilineutraalia vai ei?

Kimmo Alatulkkila vastaa, että kaukolämpö itsessään on vain kanava, jota pitkin energia siirtyy asiakkaille. Itse tuote on kaikille sama, eli kodit lämpiävät kaukolämpöverkossa kiertävällä kuumalla vedellä. Vertailukohtaa voi hakea sähkömarkkinoilta. Sähkö on samaa, mutta kuluttaja voi valita, millä tavalla tuotettua energiaa hän käyttää.

Artikkeli on ilmestynyt alun perin asiakaslehdessä 2/2021. Teksti Pirkko Koivu.

Iäkäs mies ja nuori lapsi tutkivat lehteä metsässä.

Onni on hiilineutraalia kaukolämpöä

Lämmitämme taloja – emme maapalloa. Tee teko tulevien sukupolvien puolesta ja valitse hiilineutraalisti tuotettu Onni-kaukolämpö!

Lue lisää Onni-kaukolämmöstä