Oulun Energian logo

Oulun Energian kesäharjoittelija Jasmin

Kunnossapidosta kaukolämpösuunnittelijaksi – kesätöissä Oulun Energian Lämpöpalveluilla

02.08.2022

Energia- ja ympäristötekniikan insinööriksi Oulun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jasmin Rahkonen työskentelee jo kolmatta kesää Oulun Energialla. Kaksi ensimmäistä vuotta Rahkonen työskenteli Oulun Energian lämpöpalveluiden kunnossapitopuolella. Tänä vuonna urakehitys otti ison harppauksen ja Rahkonen pääsi aloittamaan työt lämpöpalveluiden suunnittelijana.

Kunnossapidon kesäharjoittelijana Rahkosen työtehtävät pitivät sisällään muun muassa kaukolämmön kaivohuoltoja.

”Kaksi kesää kunnossapidolla antoi tärkeää pohjaa nykyiselle työlleni. Kaukolämpölinjojen toiminnan ja huollon ymmärtämisestä on apua, kun suunnittelen uusia kaukolämpölinjoja. Oli tietenkin mahtavaa edetä suunnittelijan töihin tälle kesälle. Nyt työnkuvani myös vastaa sitä, mihin koulutus minua valmistaa”, viimeistä vuottaan Oulun ammattikorkeakoulussa aloittava Rahkonen toteaa.

Rahkonen kiinnostui suunnittelijan kesätyöpaikasta jo viime kesänä ja otti sen puheeksi esihenkilönsä kanssa ennen töiden päättymistä. Esihenkilö kannusti Rahkosta hakemaan tehtävää.

”Laitoin hakemuksen menemään ja onneksi, sain paikan. Lämpöpalveluiden suunnittelijana työtehtävät ovat monipuolisemmat ja vastuuta on enemmän.”

Työpäivät pitävät sisällään sekä kaukolämmön talojohtojen suunnittelua että projektien valmistumisen seurantaa. Osa töistä tehdään toimistossa ja osa työmaakohteissa. Liikenteessä tapahtuviin töihin kuuluu muun muassa suunnitelluissa kaukolämpötyömaakohteissa vierailu sekä katselmointi.

Kesätyö kaukolämmön suunnittelijana toi lisää vastuuta

Rahkosen työhön kuuluu muun muassa muutamista Oulun Energian kaukolämpöverkon pienemmistä työmaista huolehtiminen, joita ovat esimerkiksi avaimet käteen -kohteet. Tällaisia ovat pääasiassa vanhat omakotitalot sekä taloyhtiöt, joihin tehdään lämmitysjärjestelmien saneerauksia.

Avaimet käteen -paketteihin kuuluu myös se, että käymme paikan päällä katselmoimassa kohteen. Katselmoinnin aikana suunnitellaan lämpöratkaisut ja piirretään putkiston reitit alustavasti”, Rahkonen summaa.

Suunnittelu etenee kohteessa tehtävästä alkukartoituksesta toimistolla viimeisteltävään piirrostyöhön. Piirretystä työkuvasta selviää muun muassa kaukolämpöputkien reitti sekä putken koko ja muut rakentamiseen liittyvät ohjeet. Rahkosen mukaan merkittävä osa avaimet käteen -paketteja on kohteita, joissa öljylämmityksestä vaihdetaan kaukolämpöön.

”Tällä hetkellä öljylämmityksiä vaihdetaan nopeaa tahtia ympäristöystävällisiin lämmitysmuotoihin, joista kaukolämpö on Oulun alueella yksi parhaista vaihtoehdoista”.

Rahkonen pitää työssään parhaana työn monipuolisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa päivien kulkuun itse.

”Saan suunnitella ja piirtää kohteita, mutta myös seurata niiden rakentumista. On myös todella mukavaa tehdä töitä suoraan asiakkaiden kanssa ja päästä kohteisiin miettimään parhaita ratkaisuja. Tasapaino keskittymistä vaativan työn sekä asiakastyön välillä on kunnossa”, Rahkonen toteaa.

Perehdytys kestää koko kesän ja tukena huipputiimi

Työnantajana Oulun Energian Lämpöpalvelut saa Rahkoselta kiitosta.

”Lämpöpalveluilla on ihan huipputiimi sekä mukavat työkaverit. Minut on aina otettu tosi hyvin vastaan. Kaikki ovat kannustavia ja jokaisen kanssa on helppoa tulla toimeen”.

Lämpöpalveluilla sekä jo aikaisemmassa työssä kunnossapidolla perehdytykseen on Rahkosen mukaan panostettu ja se kestää läpi kesän.

”Ei ole ollut sellaista stereotyyppistä, että perehdytys kestäisi vain tietyn aikaa ja sitten pitäisi olla valmis töihin. Opin jatkuvasti uutta ja saamani koulutus täällä on parempaa kuin osasin oikeastaan edes kuvitella”.

Jasmin Rahkosen terveiset Oulun Energialle kesätöihin hakeville:

”Rohkeutta ja avointa mieltä niin hakemuksia tehdessä kuin itse työssäkin! Täällä saa kehittyä sekä edetä vaikeampiin tehtäviin, jos riittää kunnianhimoa ja halua oppia."

Henkilö pitelee pientä valkoista lelutaloa ja avainta käsissään.

Lämmönjakokeskus avaimet käteen -palveluna

Avaimet käteen -palvelumme hoitaa puolestasi lämmönjakokeskuksen suunnittelun ja asennuksen sekä vanhan laitteen purkamisen.

Lue lisää!

 

Oulun Energian työntekijä katsoo kaukaisuuteen ja varjostaa kädellään aurinkoa.

Tule meille töihin

Meillä kohtaavat monen alan ammattilaiset ja osaajat. Tarkista avoimet paikkamme tai vakuuta meidän avoimella hakemuksellasi!

Töihin Oulun Energialle