Oulun Energian logo

Käytön kesätyöntekijät seisovat rivimuodostelmassa siilon edessä.

Kesätöissä Oulun Energialla: Kurkkaus käytön kesään

13.07.2023

Oulun Energia työllistää vuosittain yli 30 kesätyöntekijää ympäri konsernia eri liiketoiminnoissaan. Moni kesätyöntekijä suorittaa opintoihinsa kuuluvan harjoittelun kesän aikana. Kesätyöblogeissa päästään tutustumaan eri liiketoimintojen kesäharjoittelijoiden tehtäviin hiukan paremmin, kun kesäharjoittelijat jakavat kokemuksiaan. Ensimmäisenä esittelyvuorossa ovat käytön kesäharjoittelijat ja kesämestari, jotka työskentelevät kesän aikana usealla eri Oulun Energian voimalaitoksella.

Millaista käytön kesätyöntekijöiden arki voimalaitoksilla on?

Kesänsä tähän mennessä Toppilan ja Laanilan voimalaitoksilla ovat viettäneet käytön kesäharjoittelijat Annette Karlsen, Santeri Ukkola, Olli Jaakola, Julius Korhonen sekä kesämestari Miia Pääkkönen. He opiskelevat ympäristötekniikkaa, konetekniikkaa sekä energia- ja ympäristötekniikkaa. Korhonen ja Pääkkönen ovat jo toista kesää Oulun Energialla, muille kesä on ensimmäinen.

Mutta, miltä käytön kesäharjoittelijoiden arki näyttää? Kesätyöntekijät kertovat puhdistavansa prosessitiloja voimalaitoksilla ennen revisioita, jotta kunnossapito pääsee tekemään tarvittavia huolto- ja korjaustöitä niihin. Kesän aikana harjoittelijat ovat päässeet tutustumaan monipuolisesti useampaan voimalaitokseen, ja laitteet joihin käytön kesätyöntekijät eivät olisi kajonneet ovat harvassa.

”Olemme pesseet erilaisia kuljettimia, varastoja, vastaanottohalleja sekä imuroineet arinalla tuhkaa ja hiekkaa”, kesäharjoittelijat luettelevat tehtäviään.

Käytön rooli koko voimalaitoksen toiminnassa on merkittävä. Erilaiset kuljettimet kulkevat ja kuljettavat polttoainetta läpi koko prosessin aina polttoaineen vastaanotosta arinalle saakka. Kuljettimet myös vievät polton seurauksena tulevan tuhkan arinalta pois. Erilaisia säiliöitä ja muita tiloja on tärkeä puhdistaa ennen kunnossapidon käyntiä myös siksi, että prosesseissa on erilaisia antureita ja mittausvälineistöä, joiden tuottaman datan on oltava luotettavaa, jotta laitos voi olla toiminnassa. Voimalaitoksien seisakkien, eli revisioiden, aikana kesätyöntekijät toimivat myös luukku- ja tulityövahteina.

Kesäharjoittelijoiden työnkuva vaihtelee paljon sen mukaan, onko voimalaitos käynnissä vai ei, ja onko revisio jo alkanut. Yksin kesätyöntekijöiden ei ole tarvinnut työskennellä, sillä työskentely käytössä tapahtuu yleensä työpareina tai suuremmallakin porukalla.

Kesätyöntekijästä kesämestariksi

Jo toista kesää Oulun Energialla viettävä Pääkkönen on saanut vaihtaa viimevuotisen sinisen kypäränsä valkoiseen, merkiksi urapolun seuraavasta askeleesta. Käytön kesämestarina hän muun muassa toimii kesätyöntekijöiden lähiesihenkilönä, organisoi ja valvoo töitä sekä kirjoittaa työlupia niin laitoksen omalle henkilökunnalle kuin urakoitsijoille.

Kaikki käytön kesätyöntekijät ovat päässeet työssään seuraamaan voimalaitosten revisioita, mutta erityisesti kesämestarin roolissa niiden laaja-alaisuus ja tarvittava monitahoinen yhteistyö korostuvat. Revisioiden aikaan voimalaitoksilla väkeä on tavallista enemmän, sillä revisiot vaativat usean eri alan ammattilaisen erityisosaamista. Kesämestarilta vaaditaan kykyä organisoida useita työmaita samanaikaisesti, jotta turvallisuus säilyy, eivätkä erilliset työmaat pääse aiheuttamaan toisilleen vaaratilanteita.

”On ollut mielenkiintoista ja opettavaista päästä seuraamaan, kuinka revisioita ja niiden aikaisia töitä suunnitellaan, järjestetään ja valvotaan niiden edistymistä”, Pääkkönen toteaa.

kayton-kesatyontekijat-kavley-1200x628px.jpgKäytön kesätyöntekijät nostavat yhdeksi kesän parhaista asioista työyhteisön hyvän ja rennon hengen.

Voimantuotanto monipuolisesti tutuksi


Tehtävät kesän aikana ovat olleet monipuolisia ja töitä on tehty ennalta suunnitellun ja voimalaitosten muuttuvien tilanteiden mukaan.

 ”Joka päivä voimalaitoksella on erilainen, eikä koskaan voi tietää, mitä päivä tuo tullessaan”, kesätyöntekijät toteavat.

Päivistä löytyy kuitenkin ripaus rutiineja, nimittäin tiimin yhteiset aamukahvit, joita häiritsevät ainoastaan erityiset kiiretyöt. Rutiineja on rakennettu yhdessä myös työhyvinvoinnin ympärille, sillä kesäharjoittelijat kertovat pitävänsä toisilleen taukojumppaa piristämään päivittäistä aherrusta.

Loppukesältä harjoittelijat odottavat vielä erityisesti, työskentelyä Merikosken vesivoimalaitoksella. Toista kesää Oulun Energialla viettävä Korhonen muistelee, että Merikosken revisio jäi positiivisesti mieleen viime kesältä, sillä tehtävät Merikoskella ovat hyvin erilaisia. Kesätyöntekijöiden mielestä onkin mielenkiintoista päästä katsomaan myös erilaisia laitoksia paikan päällä, niin laitoksen toimintaa ja erityispiirteitä on helpompi hahmottaa.

”Vesivoimalaitos on lähtökohtaisesti hyvin erilainen toimintaympäristö kuin polttoon perustuvat voimalaitokset Toppilassa ja Laanilassa, vaikka molemmat kuuluvatkin voimantuotantoon”, Pääkkönen kiteyttää.

Kokemusta ja kehittymistä

Käytön kesätyöntekijät ovat olleet tyytyväisiä aikaansa Oulun Energialla, ja työtehtävät ovat yllättäneet heidät positiivisesti. Haastattelussa tosin käy ilmi, että aivan kaikki kesätyöntekijöiden odotukset eivät ole toteutuneet. Karlsen nimittäin naurahtaa, ja kertoo, että hän luuli tulevansa työskentelemään Toppilan voimalaitoksen savupiipun huipulla 150 metrin korkeudessa rälläkän kanssa. Näillä näkymin tuo odotus ei ainakaan tänä kesänä tule täyttymään.

Vaikka aivan kaikki odotukset eivät täyttyneet, kesätyöntekijät suosittelevat Oulun Energiaa kesätyöpaikkana muillekin opiskelijoille. He ovat kokeneet, että työstä on apua opinnoissa ja Oulun Energialla kerrytetty kokemus on heille arvokasta. Lisäksi he mainitsevat, että kesän aikana yleinen perspektiivi teollisuuden tason laitoksista ja ymmärrys energiatuotannon eri vaiheista on kehittynyt.

Loppuun kesätyöntekijät lähettävät terveisiä opiskelijoille, jotka miettivät Oulun Energialle kesätöihin hakeutumista:

”Jos miettii pärjäämistä, niin täällä aina löytyy apua ja opastusta. Työkaverit ovat kesän paras juttu ja kesätyöntekijät otetaan hyvin osaksi työyhteisöä. Täällä tuetaan oppimisessa, mutta annetaan vapaus omatoimiseen toteutukseen.”

Mekaanisen kunnossapidon kesätyöntekijät kävelevät Toppilassa.

Innostuitko?

Etsimme tulevaisuuden talentteja jatkuvasti joukkoomme harjoittelujen ja opinnäytetyöpaikkojen kautta. Kesäisin tarjoamme kymmeniä harjoittelupaikkoja eri alojen opiskelijoille ja osaajille. 

Hae meille töihin