Oulun Energian logo

Kaukolämpö on kestävä ratkaisu kodin lämmitysmuodoksi

Omakotitalon lämmitys kaukolämmöllä on turvallinen ja kustannustehokas valinta

26.09.2022

Oman kodin energiaratkaisussa vaikuttavat samat asiat kuin isompien rakennusten kohdalla. Antti Välitalon omakotitalon lämmitys hoituu kaukolämmöllä, johon Välitalo luottaa myös omassa työssään LVI-asentajana.

Oulun Hiukkavaaran uudella asuinalueella kauniissa omakotitalossa asuu Antti Välitalon perhe. Antti ja puoliso Henrika Hokkanen muuttivat toukokuussa taloon pienen Hilda-tyttären kanssa. Vuonna 2017 rakennetun omakotitalon lämmitys on kaukolämpö.

”Kaukolämpö on meille tuttu, sillä aiemmissa kodeissamme rivitalossa ja kerrostaloissakin on ollut kaukolämpö”, Antti Välitalo sanoo.

Antti ja Henrika ovat tyytyväisiä kaukolämmön asiakkaita, sillä lämpöä riittää ja se on tasaista. Heidän talossaan kaukolämpövesi lämmittää vesikiertoisen lattialämmityksen kautta.

”Ja kun ei ole erillistä lämminvesivaraajaa, niin lämmin vesikään ei lopu kesken”, Antti sanoo.

Kaukolämpö säästää asuinneliöitä omakotitalossa

Antti Välitalo on lvis-suunnittelutoimiston yrittäjä. Kaukolämpö on tullut hänelle työnkin kautta tutuksi, sillä heidän ympäri Suomea suunnittelemistaan asuin-, hoiva- ja liikekiinteistöistä suurin osa liittyy kaukolämpöön. Kun rakennusta suunnitellaan, lvi-suunnittelija mitoittaa teknisen tilan. Tässäkin tulee esiin yksi kaukolämmön eduista, sillä jokainen rakennettu neliömetri maksaa.

”Kaukolämpölaitteet mahtuvat melko pieneen tilaan, eikä tekninen tila syö arvokkaita asuinneliöitä”, Välitalo hoksauttaa.

Vaikka kaukolämmön rinnalle on noussut muitakin lämmitysvaihtoehtoja, Välitalon mielestä kaukolämpö on edelleen tätä päivää, koska se vie vähän tilaa ja sen rakentaminen on suhteellisen edullista. Nämä seikat korostuvat erityisesti isojen rakennusten kohdalla.

Omakotitalon lämmitys kaukolämmöllä on ekologinen ratkaisu

Niin omakotitalojen kuin isompienkin rakennusten kohdalla ekologisuus on jatkuvasti tärkeämmässä roolissa. Välitalo uskoo, että tulevaisuudessa kaukolämpöä tehdään yhä enemmän hiilineutraalisti.

”Mielestäni kaukolämpö on ekologinen vaihtoehto ja uskon, että jatkossa sitä tuotetaan yhä enemmän uusiutuvalla energialla”, hän pohtii.

Kaukolämpö on ekologista myös elinkaariajattelussa. Välitalo kuvailee kaukolämpöjärjestelmää perustekniikaksi, joka kestää hyvin.

”Venttiilin moottori tai pumppu voisi rikkoutua, mutta eipä sen isompaa. Ne ovat halpoja korjattavia, korkeintaan muutamia satasia.”

Miksi kaukolämpö?

Leikki-ikäinen lapsi istuu sohvalla ja piirtää liitutauluun. Kissa kävelee sohvan selkänojalla.

Helppo ja toimintavarma

Kaukolämpö on asiakkaan kannalta turvallinen ja toimitusvarma lämmitystapa. Huoltovarmuus on jopa 99,98 %. Kaukolämpölaitteisto on pitkäikäinen sekä helppo huoltaa.

Kaukolämmön käyttö
Ruskeahiuksinen ihminen ja koira istuvat joen rannalla syksyllä.

Hinnaltaan vakaa

Oulun Energian kaukolämmöntuotanto perustuu pitkälti uusiutuvien energialähteiden käyttöön sekä hukkalämmön hyödyntämiseen, joka pitää kuluttajahinnan maltillisena.

Kaukolämmön hinnasto
Versot kasvavat mullasta. Auringonvalo osuu versoihin.

Ympäristövastuullinen

Kaukolämpö tuotetaan ympäristöystävällisesti ja tehokkaasti Oulun Energian voimalaitoksissa maakunnan omista raaka-aineista. Keskitetty lämmöntuotanto vähentää merkittävästi paikallisia päästöjä ja lisää asumisviihtyvyyttä. 

Kaukolämmön tuotanto

Artikkeli on julkaistu alun perin Oulun Energian asiakaslehdessä 2/2022. Teksti Kati Jurkko.

Iäkäs mies ja nuori lapsi tutkivat lehteä metsässä.

Onni on hiilineutraalia kaukolämpöä

Lämmitämme taloja – emme maapalloa. Tee teko tulevien sukupolvien puolesta ja valitse hiilineutraalisti tuotettu Onni-kaukolämpö!

Lue lisää Onni-kaukolämmöstä