Oulun Energian logo

Nallikarin Uimaranta kesällä. Kuva otettu ilmasta.
Ympäristöystävällinen kaukolämpö lämmittää Nallikarin lomakylän. Nallikarin alue ylhäältä kuvattuna.

Kaukolämmön ympäristöystävällisyys vakuutti Nallikarin

Oulun tunnetuin virkistys- ja matkailualue Nallikari Lomakylä valitsi täysin hiilineutraalin lämmityksen ympärivuotisiin Villoihin sekä toimitilarakennuksiinsa. Myös alkuvuodesta 2024 valmistuva Aalto-hotelli tulee saman lämmityksen piiriin. Oulun Energian tuottaman hiilineutraalin kaukolämmön Onnin avulla Lomakylä pienentää toiminnastaan syntyviä päästöjä jopa 11 prosenttia, laskee hiilijalanjälkeään ja toimii entistäkin ympäristöystävällisemmin.

Matkailuala eroaa ”perinteisestä” liiketoiminnasta siinä, että matkailusta syntyvän hiilijalanjäljen laskeminen alkaa jo silloin, kun asiakas poistuu kotoaan. Tämä saattaa tapahtua niinkin lähellä kuin viereisessä kaupungissa tai jopa tuhansien kilometrien päästä, toisessa maanosassa. Tästä syystä matkailijan hiilijalanjäljen laskeminen on olennaista, kun mietitään ympäristöystävällisyyttä.

Nallikari Lomakylässä onkin tehty pitkäjänteisesti töitä kestävän matkailun kehittämiseksi. Katse on toiminnan osalta suunnattu sekä matkailijoiden oman käyttäytymisen huomioimiseen että Lomakylässä tehtyihin liikkumisen, energiaratkaisujen ja hankintojen valintoihin.

Nallikari Lomakylä on esimerkiksi mahdollistanut asiakkailleen majoituksesta syntyvän hiilijalanjäljen kompensoinnin keväästä 2023 lähtien. Lomakylä kompensoi majoituksen päästöjä Siikalatvalle perustetun hiilinielun avulla. Hiilinielu toimii niin, että käytöstä poistuneelle turvetuotantoalueelle istutetaan kompensaationa uusia mäntyjä. Laskenta perustuu puiden sitomaan hiilidioksidin määrään.

Kaukolämmön ympäristöystävällisyys sekä mahdollisuus vaikuttaa alueeseen positiivisesti vaikutti lämmityksen valintaan

Matkailun vastuullisesta kehittämisestä vastaava Antti Romppanen ja markkinointikoordinaattori Katja Vuorio kertovat, että tehtyjen toimien pitää näkyä kaikessa Lomakylän tekemisessä.

Pieniä, mutta merkittäviä asioita ovat majoituksessa sekä kuvin että tekstein esiin tuodut ohjeistukset, joissa pyydetään asiakkaita kiinnittämään huomiota esimerkiksi roskien lajitteluun sekä energian- ja veden käyttöön. Suuria säästöjä saadaan aikaiseksi esimerkiksi lämmityksen ja käytettyjen liikennepolttoaineiden osalta.

”Kaukolämmön ympäristöystävällisyys ja siirtyminen hiilineutraaliin lämmitykseen oli olennainen osa arvojamme. Tavoitteenamme onkin olla täysin hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Nyt kun siirryimme Lomakylässä ympäristöystävälliseen kaukolämpöön, saimme pienennettyä toimintamme hiilidioksidipäästöjä noin 11 % eli 58498kg CO2e”, Romppanen toteaa.

Ympäristöystävällisen kaukolämmön piirissä on 24 tasokasta villaa, päärakennus sekä helmikuussa 2024 valmistuva Aalto-hotelli, jossa on yhteensä 21 huonetta. Kokonaisuutena Nallikari Lomakylässä lämmitetään kaukolämmöllä noin n. 3 350 kem2.

Nallikari Lomakylän uusi Hotelli-Aalto.jpg

Havainnekuva tammikuussa 2024 Nallikari Lomakylään avautuvasta Aalto-Hotellista.

Nallikarin Aalto tulee palvelemaan myös paikallisia oululaisia, sillä kiinteistöön tulee ravintola, välinevuokraamo ja elämyskeskus sekä hieronta- ja hyvinvointipalveluita. Lisäksi Aaltoon rakennetaan yleiset wc- ja suihkutilat, joihin pääsee näppärästi suoraan uimarannalta.

”Koska ympäröivä luonto ja alueen ihmiset ovat toimintamme kestävyyden kannalta olennaisia, haluamme osaltamme olla pitämässä huolta molemmista. Meille Onni-kaukolämmön yhteydessä avautunut mahdollisuus äänestää, mitä vastuullisuuskohdetta Oulun Energia tukee vuonna 2024 on ehdottomasti asia, johon osallistumme. Valitsemme marraskuun aikana meidän näkökulmastamme tärkeimmän kohteen ja äänestämme sitä”, Vuorio toteaa.

Kaikki ympäristöystävällisen kaukolämmön Onnin piirissä olevat asiakkaat pääsevät äänestämään vastuullisuuskohteen valintaa Oulun Energian verkkosivuilla 31.11.2023 mennessä. Lue lisää Äänestyksestä täältä!

Tutustu Nallikari Lomakylään ja kehittyviin palveluihin täältä