Vanhatullin Pumppaamo sai lisää vuosia

16.10.2015 - 11:26

Kesän ja alkusyksyn aikana uusittiin Vanhatullin pumppaamo Oulun Etu-Löytyssä. Se on yksi kaukolämpöverkoston pääpumppaamoista ja sijaitsee keskustan hammashoitolan talossa. Uusiminen varmistaa jatkossakin häiriöttömän lämmönjakelun erityisesti Oulun eteläiselle alueelle.

”Saneeraus alkoi toukokuussa 2015 ja päättyi lokakuussa 2015, joten suunnitellussa aikataulussa pysyttiin. Pumppaamo on täysin käyttökunnossa lokakuussa”, kertoo verkostoinsinööri Risto Haapalainen Oulun Energian kaukolämpö -yksiköstä. ”Saneerauksen kustannusarvio oli n. 800 000 euroa ja se piti”, kaukolämmön verkostoinsinööri Marko Jauhojärvi täydentää.

Vanha pumppaamo saneerattiin, koska alkuperäisellä alkoi olla ikää jo 35 vuotta. Saneerauksen avulla lämmönjakelun toimitusvarmuus paranee ja pumppaamon toiminta jatkuu vähintään seuraavat 20-30 vuotta. ”Saneerauksella parannettiin pumppaamon kapasiteettia ja se on tehokkaampi eli pystytään jatkossa pumppaamaan enemmän”, Marko Jauhojärvi selventää ja toteaa, että koko saneerausurakka eteni hienosti.

Pumppaamo on paineenkorotuspumppaamo, jossa kaukolämmön meno- ja paluuveden painetta nostetaan välipumppaamolla. ”Saneerauksessa uusittiin alkuperäinen automatiikka, pumput ja moottorit ja lisäksi kaikki muuntajia ja sähköjä myöten”, Risto Haapalainen kertoo, ”pumput kasvoivat saneerauksen myötä suuremmiksi ja yhden pumpun moottorin teho on 315 kW:n luokkaa. Pumppaamolla on yhteensä neljä pumppua”.

Iso saneerauskohde ahtaassa tilassa

Erikokoisia välipumppaamoita on pitkästi toistakymmentä kaukolämpöverkossa, joista suurin osa on uusia, mutta vanhimpia on tarpeen mukaan saneerattu. Vanhatulli oli poikkeuksellisen iso saneerauskohde. ”Haastavinta oli se, että pieniin ja ahtaisiin tiloihin saneerattiin uudet isommat pumput putkistoineen”, muistelee Risto Haapalainen, ”vanhoja pumppaamoita ei ole samassa mittakaavassa ennen saneerattu”. Saneeraus tehtiin kesällä, jolloin pumppaustarve on pienin ja asiakkaille ei aiheutunut häiriöitä.

Saneeraus tehtiin yhteistyössä Oulun Energia Urakointi Oy:n kanssa, joka asensi muuntajat ja kojeiston. Lisäksi ulkopuoliset urakoitsijat tekivät muita töitä, kuten LVI-, putkisto- ja sähkö-ja automaatiourakoita.  

 

Kaukolämmöstämme yli 90 prosenttia tuotetaan Toppilan voimalaitoksella ympäristöystävällisesti ja tehokkaasti sähkön ja lämmön yhteistuotantona. Puulla tuotetaan lämpöä jo yli 50 000 oululaiselle. Loput lämmöstä saadaan pääosin Laanilan ekovoimalaitokselta ja teollisuuden hukkalämmöstä.
Lisää kaukolämmöstä: https://www.oulunenergia.fi/tuotteet-ja-palvelut/lampoa-kotiin