Toppilan voimalaitos sai tulikärpäsaiheisen taideteoksen

03.06.2014 - 13:37

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion julkisen taiteen kurssin opiskelijat toteuttivat Toppilan voimalaitoksen porraskäytävään uuden taideteoksen. Opiskelijat Viivi Välimäki, Tiina Paakkari ja Jonna Luopajärvi maalasivat neljä päivää ja saivat työn viimeisetkin yksityiskohdat valmiiksi 26.5. maanantaina. Työn julkistamistilaisuus pidettiin 27.5. tiistaina.

Viivi Välimäki (vas.) ja Tiina Paakkari

Tulikärpäsaiheinen työ on neljä kerrosta korkea ja alkaa voimalaitoksen 5. kerroksesta. Työn ensimmäisen kerroksen seinämaalauksessa on avonainen lasipurkki, josta lentää ulos tulikärpäsiä. Tulikärpäset kiertelevät ja kaartelevat kaksi kerrosta ylöspäin aina 8. kerrokseen, jossa on avonainen ovi, mistä tulikärpäset lentävät ikään kuin ulos. Työ yhdistää kaikki neljä kerrosta ja portaiden välistä voi nähdä alemman kerroksen tulikärpäsien lentävän seuraavaan kerrokseen.

Opiskelijoista projekti oli opettavainen kokemus, ja heistä oli mukavaa päästä maalaamaan isolle pinnalle. ”Tuntuihan se vähän erilaiselta, kuin mihin on tottunut, varsinkin seinämaaleilla maalaaminen. Aikaisemmin on maalattu vaan pienempiä töitä.”, työn suunnitellut Viivi kertoi. Idea lähti liikkeelle voimalaitoksen porraskäytävän väreistä. Alimman kerroksen punainen ja ylöspäin mentäessä keltaiseksi muuttuva väritys toi Viiville mieleen tulen. Myös feenikslintu, joka ilahduttaa työntekijöitä 7. kerroksessa, on samaa värimaailmaa.

Työ elää suunnitteluvaiheesta valmiiseen maalaukseen jonkin verran ja maalaajat kertoivatkin, että maalaamisvaiheessa alettiin suunnitella tulikärpästen kuviota. Myös valokatkaisija keksittiin maalaamisvaiheessa. ”Kuinkahan moni erehtyy luulemaan valokatkasijaa oikeaksi?”, julkisen taiteen kurssin opettaja, Hanna Schroderus naurahtaa. Työn yksityiskohdat näyttävät heijastuksia myöten todellisilta ja jokainen valo ja varjo on selvästi loppuun asti suunniteltu.

”Käydessämme kahvilla työ ilahduttaa ja piristää meitä aina matkalla!” kertoivat laatuasiantuntija Päivi Pekkarinen ja ympäristöasiantuntija Eila Rasmus. Tuotantojohtaja Ilkka Koskela kiitteli opiskelijoita ja muisteli pitkää yhteistyötä lukion kanssa, ”vuosia maalauksia tehtiin vain ulkosalla, kunnes keksittiin, että onhan Toppilassa seinäpintaa sisälläkin. Aluksi tuli feenikslintu ja nyt tulikärpäset liittyivät joukkoomme."