Toppilan uuden piipun pystytys alkaa

24.09.2013 - 08:16

Toppilan voimalaitoksille nousee toinen 130-metrinen savupiippu. Piipun pystytys alkaa maanantaina 30.9. ja kestää arviolta kaksi viikkoa, jos tuuli ei ylly liian kovaksi. Uusi piippu liitetään voimalaitosyksikköön ja otetaan käyttöön viikolla 42.

Piippuelementtien laivaus Tanskan Esbjergistä on alkanut lauantaina 21.9. ja piippu saapuu Oritkarin satamaan tänään tiistaina 24.9. iltapäivästä. Ensimmäiset kaksi osaa kuljetetaan Toppilaan erikoiskuljetuksena keskiviikkona ja loput ensi viikon aikana pystytystöiden edetessä.

”Elementtien kuljetus vaatii erikoisjärjestelyjä liikenteeseen. Kuljetukset ajoitetaan kuitenkin ilta-yöaikaan, jolloin ne häiritsevät liikennettä mahdollisimman vähän. Kuljetettavia osia on yhteensä kahdeksan, joista suurin ja haastavin on savukanavaelementti”, energiainsinööri Tommi Kantola Oulun Energiasta kertoo.

Rakenteeltaan vanhaa sirompi, vaalean harmaa teräskuorinen piippu on ulkohalkaisijaltaan 4,5 metriä ja yhtä korkea kuin vanha piippu. Uusi piippu nousee noin 30 metrin päähän vanhasta.

Uuteen piippuun johdetaan jatkossa Toppila 2:n savukaasut. Uusi piippu tarvitaan, koska vanha piippu ei kestä niin kutsuttuja märkiä savukaasuja. Vanhaan piippuun johdetaan edelleen Toppila 1:n ja varakattiloiden savukaasut.