Taaniloilla seurataan innolla oman aurinkovoimalan tuomia hyötyjä

17.07.2019 - 15:18

Kemiläinen Juha Taanila sai viimeisen kimmokkeen hankkia aurinkopaneelit kotiinsa, kun hän luki aiheesta lehtijutun. Juttu vakuutti hänet siitä, että myös pohjoisilla alueilla aurinkopaneelit tuottavat sähköä suurimman osan vuodesta.  

Mielenkiinto aurinkoenergiaa kohtaan heräsi jo viime kesänä. Tuolloin Juha hankki pienen 15 watin aurinkopaneelin, joka tuotti sen verran virtaa, että sillä pystyi lataamaan matkapuhelimen. Tärkeimmät syyt aurinkopaneelien hankkimiselle olivat kuitenkin yleinen ilmastonmuutoskeskustelu ja asiantuntijoiden mielipiteet. Oma mielenkiinto tekniikkaan vaikutti toki myös, mutta sen rinnalla Juha olisi kaivannut enemmän tietoa ruohonjuuritason käyttökokemuksista, sillä aurinkosähköjärjestelmien tekniikka tuntui kehittyvän kovaa vauhtia.

Tällä hetkellä talossa asuvat uudet asukkaat, nimittäin Juhan poika Heikki Taanila perheineen. Heikin lapsuuden kotitalon katon etelälappeelle vasta asennettu aurinkovoimala koostuu 20 mustasta aurinkopaneelista ja on teholtaan 6 kilowattia. Paneeleiden on tarkoitus tuottaa vuodessa arviolta yli 5000 kilowattituntia puhdasta aurinkosähköä.

”Muiden ihmisten käyttökokemukset vakuuttavat usein parhaiten ostopäätöstä harkitsevan”, tuumaa Juha. Siksi Taanilat haluavatkin jakaa oman kokemuksensa muiden aurinkopaneelien hankkimista harkitsevien ostopäätöksen tueksi.

Eettinen kaupankäynti vakuutti

Taaniloiden muutamalla tuttavalla oli jo aurinkopaneelit, ennen kuin perhe hankki omansa. Vierestä seurattuna paneelien hinnat vaikuttivat kuitenkin liian korkeilta. Juha seurasi itse hintojen kehitystä pyytäessään tarjouksen muutamalta eri toimijalta. Hän huomasi, että eri toimijoiden tekemien tarjousten hintaerot saattoivat olla jopa usean tuhannen euron suuruisia, ja kalliimmissa tarjouksissa itse paneelit saattoivat kuitenkin olla teholtaan pienempiä.

Taanilat päätyivät hankkimaan aurinkosähköjärjestelmän Oulun Energialta, koska myyjä herätti luottamusta tasaisen rauhallisella kaupankäynnillä. Aurinkovoimalan hintakin oli kohdillaan. Lisäksi tärkeä kriteeri oli, että paneelit on valmistettu Euroopassa.

”Pidän eettisestä kaupankäynnistä, ja suosittelenkin aurinkopaneelien hankkimista harkitsevia kysymään hinnan useammalta eri toimijalta, jotta välttyy maksamasta liikaa”, toteaa Juha.

Heikin mukaan aurinkopaneelien hankinta vaatii tarkkaa perehtymistä. Hän aikookin kertoa käyttökokemuksiaan asiasta kiinnostuneille kavereilleen oman voimalansa datan perusteella.

Aurinkopaneelit omakotitalossaKuvassa Juha ja Heikki Taanila. Juhan sylissä on Heikin tytär.

Vastuullisuus edellä

Parin viikon käytön jälkeen aurinkopaneelit ovat tuottaneet jo 312 kilowattituntia sähköä ja vältettyjä hiilidioksidipäästöjä on kertynyt samalla 219 kilogrammaa.

”Kun asiaa katsoo konkreettisemmin, tällä vältetyllä päästömäärällä olisin ajanut autoa 1600 kilometriä tai katsonut noin 300 tuntia videoita suoratoistopalvelusta. On mielenkiintoista laskea eri päivinä, kuinka paljon aurinkovoimala tuottaa, ja kuinka paljon säästämme samalla luontoa”, Heikki kertoo.

Eräänä aurinkoisena päivänä Taaniloiden aurinkopaneelien oma sähköntuotanto oli 44 kilowattituntia, josta käytettiin itse 9,79 kilowattituntia. Verkkoon lähti 30,42 kilowattituntia ylijäämäsähköä ja verkosta ostettiin vain 3,79 kilowattituntia sähköä. Aurinkoenergian hyödyntämisen lisäksi kotitalossa säästetään energiaa myös esimerkiksi tehostettuja pattereita käyttämällä ja tekemällä vihreitä valintoja. Käyttöveden lämmitys ajastetaan kellokytkimen avulla aurinkoiselle ajalle. Myös pesukoneiden käyttö ja muut paljon sähköä kuluttavat kotiaskareet on pyritty ajoittamaan mahdollisuuksien mukaan päiväsajalle.

Taanilat korostavatkin sitä, että hankinta oli ehdottomasti enemmän ympäristö- ja vastuullisuusarvojen mukainen päätös, vaikka paneeleista saa myös taloudellista hyötyä. He halusivat kantaa oman kortensa kekoon ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

”Aurinkovoimalan hankkimisesta, sen hyödyntämisestä ja tuotannon seuraamisesta kannattaa tehdä mukava yhteinen projekti koko perheelle, niin paneeleista saa eniten irti”, Heikki toteaa. ”Kannattaa katsoa hankintaa monelta eri kantilta sen sijaan, että tuijottaa vain takaisinmaksuaikaa”.

”Aurinkoenergia on nouseva trendi. Kannustankin kaikkia ennakkoluulottomasti tekemään vastuullisen valinnan ja investoimaan omaan aurinkosähköjärjestelmään”, Juha toteaa lopuksi.


Olemme koonneet aurinkopaneelien hankintaoppaan, josta löydät tärkeimmät tiedot, mitä sinun tulee tietää aurinkopaneeleihin, niiden hankintaan ja elinkaareen liittyen.

Lataa aurinko-opas tästä!