Pidä kotisi turvassa – muista nämä viisi vinkkiä ennen lomamatkaa

26.06.2018 - 10:35

Kesälomat häämöttävät aivan nurkan takana, ja kodin turvallisuus nousee tärkeään rooliin lomamatkan lähestyessä. Haastattelimme Viria Security Oy:n aluemyyntipäällikköä Antti Vaaramoa, jolta saimme kattavan muistilistan kodin turvallisuuteen liittyen.

Pidä kotisi asutun näköisenä – tilaisuus tekee varkaan

Koti tulisi jättää asutun näköiseksi ennen lomareissulle lähtöä. Pursuileva postilaatikko ja pitkäksi kasvanut nurmikko viestivät siitä, että koti on tyhjillään. Arvokas kodin irtaimisto, kuten pihalla näkyvä mönkijä, voi houkutella ei-toivottuja vierailijoita pihaympäristöön.

Vaaramo painottaa maalaisjärkeä turvallisuusasioissa; arvokas kodin irtaimisto tulisi olla poissa näkyvistä lukkojen takana, nurmikko leikattuna ja posti haettuna. Lomareissun aikana on viisasta huolehtia siitä, että joku käy sovitusti tyhjentämässä postilaatikon ja siistimässä pihapiiriä.

Huolehdi nykyaikaisesta lukituksesta

Vaaramo muistuttaa, että ovien ja ikkunoiden huolellisen lukitsemisen lisäksi tulisi kiinnittää huomiota lukituksen nykyaikaisuuteen. ”Asukkaiden olisi viisasta suunnitella tarvittavat toimenpiteet avaimen katoamisen varalle ja kartoittaa kenellä kaikilla on avaimet kotiin. Jos lukitusjärjestelmän suojaus on kunnossa, vain lukoston haltija voi teettää avaimen. Lukituksen uudelleensarjoitus on tarpeen, mikäli asukkailla on epäilystä siitä, että avain on väärissä käsissä. Turvalukot ovat hyvä lisä kodin lukitukseen.”

Digitaalisuus on vienyt myös kodin lukituksen uudelle aikakaudelle. Yale Doorman –älylukko on avaimeton ratkaisu, jonka avulla kodin lukitusta voidaan hallita koodilla, kulkutunnisteella tai älypuhelimella. Kadonnut kulkutunniste voidaan poistaa käytöstä välittömästi, jolloin koti pysyy turvassa katoamisesta huolimatta. Älylukko tarjoaa joustavuutta ja sujuvuutta arkeen.

Hälytysjärjestelmät antavat reaaliaikaista tietoa lomamatkan aikana

”Kodin hälytysjärjestelmät ovat nykypäivänä suosittuja, ja ne ilmoittavat välittömästi kun luvaton tunkeutuja pääsee asuntoon sisälle”, toteaa Vaaramo. Hän muistuttaa myös, että asukkaan kannattaa kiinnittää hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat ja kyltit näkyville, sillä ne antavat välittömän viestin siitä, että pidemmälle ei kannata yrittää.

Varaudu riskeihin vakuutusten kautta

Joskus saattaa käydä niin, että asianmukainen lukitus ja hälytysjärjestelmät eivät riitä estämään kodin murtoja. Mikäli koti on uhattuna lomamatkan aikana ja jotakin häviää, asianmukaiset vakuutukset antavat lisäturvaa. Vaaramo vinkkaa, että arvokkain irtaimisto olisi hyvä kuvata ennen lomamatkaa, jolloin kuvia voi jälkeenpäin hyödyntää todistusaineistona tarpeen tullen.

Älä paljasta liikaa sosiaalisessa mediassa

Ihmisiä kannustetaan jakamaan elämäntapahtumiaan sosiaalisessa mediassa, ja monet jakavat siellä reaaliaikaista tietoa suunnitelmistaan ja sijainnistaan. Lomareissulle lähtiessä kannattaa kuitenkin miettiä kahdesti, millaista tietoa on viisasta jakaa. Vaaramo vahvistaa, että liian tarkat lomasuunnitelmat kannattaa pitää poissa sosiaalisesta mediasta. Parhaimmat lomakuvat kannattaa toki säästää ja jakaa kavereille lomareissun jälkeen!


Katso Viria Securityn edut etuasiakkaille