Oulun Energia -konserni eteni vahvasti

16.02.2011 - 10:00

Oulun Energia -konserni menestyi vuonna 2010 taloudellisesti ja toiminnallisesti hyvin. Konsernin liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat merkittävästi. Se myös kehitti voimakkaasti toimintaansa ja aloitti useita merkittäviä investointihankkeita. Konsernin liikevaihto kohosi viime vuonna 242,8 miljoonaan euroon edellisvuoden 200 miljoonasta eurosta. Liikevoitto puolestaan nousi 44,5 miljoonaan euroon. Vastaava luku vuonna 2009 oli 33,5 miljoonaa. Viime vuoden tuloksestaan Oulun Energia tulouttaa omistajalleen eli Oulun kaupungille 21 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Juhani Järvelä luonnehtii Oulun Energia -konsernin taloudellista tulosta hyväksi ja samalla tarpeelliseksi. Hänen mukaansa tulokselle on paljon käyttöä, sillä tämän vuoden aikana konserni investoi vahvasti – kaikkiaan noin 63,5 miljoonaa euroa. Isoimpia kohteita ovat Laanilan ekovoimalaitoksen rakentaminen, kaukolämmön runkoputken ulottaminen Oulusta Kiiminkiin sekä etäluettavien sähkö- ja energiamittarien asentaminen.

Suotuisa toimintaympäristöOulun Energian hyvien lukujen taustalla oli toimitusjohtaja Järvelän mukaan suotuisa toimintaympäristö sekä toki myös onnistunut oma toiminta. ”Lämmön kysyntä nousi ennätysmäiseksi kylmien säiden kirittämänä. Sähkön markkinahinta taas oli Suomessa selvästi – keskimäärin 53 prosenttia – korkeammalla kuin edellisvuonna. Pohjoismaisilla markkinoilla sähkö poikkeuksellisesti maksoi jopa enemmän kuin Saksassa. Lisäksi sähkön kysyntä kasvoi talouden elpymisen ja kylmyyden vuoksi. Kaikki tämä nosti liikevaihtoamme”, hän kertoo. Sähkön hintaa nostivat lähinnä vähäisistä sateista johtuneet vesisähkön tuotanto-ongelmat Ruotsissa ja Norjassa. Niiden isoista tunturialtaista puuttui vettä jopa kolmen ydinvoimalaitoksen sähköntuotantoa vastaava määrä. Lisäksi Ruotsin ydinvoimalaitokset kärsivät heikosta käytettävyydestä. Juhani Järvelän mielestä Oulun Energia onnistui myös toiminnallisesti monessa mielessä hyvin. Esimerkiksi ekovoimalaitoksen rakentaminen eteni suunnitellusti kovasta pakkaskaudesta huolimatta, energianeuvonta sai kiitosta asiakkailta ja konsernista rakentui entistä yhtenäisempi ja tehokkaampi kokonaisuus.

Sähkönmyynti kärsi hintapiikeistä Vaikka vuosi 2010 sujuikin kokonaisuutena hyvin, ei haasteilta ja ongelmiltakaan vältytty. Sähkön rajut kulutus- ja hintapiikit johtivat siihen, että Oulun Sähkönmyynti joutui ostamaan markkinoilta erittäin kallista sähköä kattaakseen voimakkaan kysynnän. Tuotannossa taas haasteita aiheutti Toppilan voimalaitoksen kakkosturpiini. Loppuvuodesta laakeriongelma esti reilun kuukauden ajan turpiinin täysitehoisen käytön. Tämän vuoksi Oulun Energia joutui varavoimana käyttämään tarkoitettua enemmän alueellisia lämpölaitoksia pitääkseen pakkaskaudella kaupungin lämpimänä. Sähköverkon luotettavuus on Oulussa valtakunnallista huippuluokkaa. Sähkökatkojen laskennallinen pituus oli suunniteltujen katkojen osalta viisi ja vikakeskeytysten osalta neljä minuuttia asiakasta kohti. Järvelän mukaan katkojen pituus on täällä parikymmentä prosenttia kaupunkitaajamien keskiarvoa parempi.

Turve kaipaa ylivuotista puskuriaOulun Energia -konserniin kuuluvan Turveruukki Oy:n tuotanto kärsi kesän rankoista sateista ja korkeasta ilmankosteudesta. Yhtiö pystyi tuottamaan turvetta noin 70 prosenttia tavoitteestaan. Määrä on riittämätön, jotta Toppilan voimalaitoksella lähienergiana puun ohella käytettyä turvetta riittäisi ylivuotisiin varastoihin. Toimitusjohtaja Järvelä toivoisikin, että turpeen nykyisen käyttömäärän turvaamiseksi sen tuotantoalaa pystyttäisiin Pohjois-Suomessa hallitusti lisäämään. ”Tämä pienentäisi turvetuotantoon liittyvää sääriskiä ja turvaisi huoltovarmuuden kannalta nykyistä paremmin riittävän ja tasaisen polttoaineen saannin vuodesta toiseen sekä vähentäen merkittävästi tarvetta turvautua varavoimana öljyyn ja kivihiileen”, hän korostaa. Toppilan voimalaitoksen puun ja turpeen yhteiskäyttö on merkittävä hyvinvoinnin tuoja pohjoiseen. ”Oulun Energia työllistää oman 350 henkilön lisäksi maakunnissa vajaa 1500 henkilöä lähienergian tuotantoketjussa. Vuosittain puu- ja turvehankinnastamme kulkeutuu yli 40 miljoonaa euroa maakuntiin”, summaa Järvelä. Oulun Energia -konserni kattaa koko energia-alan arvoketjun: raaka-aineiden tuotannon, sähkön ja lämmön tuotannon, jakelun ja myynnin sekä näihin liittyvät erilaiset palvelut. Konserniin kuuluvat Oulun Energia, Oulun Sähkönmyynti Oy, Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy, Turveruukki Oy, Haukiputaan Energia Oy sekä vuoden 2011 alusta myös Oulun Energia Urakointi Oy, joka syntyi Oulun Energia Siirto ja Jakelun jakautumisen tuloksena. Oulun Energia -konsernin tunnusluvut 2006-2010Lisätiedot: toimitusjohtaja Juhani Järvelä, puh. 044 703 3105 talousjohtaja Antti Ollikainen, puh. 044 703 3170