Oulun Energia julkistaa kaksi valotaideteosta

11.09.2014 - 11:00

Oulun Energia -konserni julkistaa loppuvuodesta kaksi pysyvää valotaideteosta Oulun Energian 125-vuotisjuhlan kunniaksi. Ne sijoittuvat Oulun Energian pääkonttoriin Kasarmintielle sekä Merikosken voimalan lamellipatoon.

Valoteokset valittiin valosuunnittelijoille ja -taiteilijoille suunnatun avoimen kilpailun kautta. Ammattilaisista koostunut tuomaristo valitsi viiden osallistujan joukosta voittajaksi siilinjärveläisen Ari Tiilikainen/LITE-designsin teokset.

Teokset todettiin sekä taiteelliselta että tekniseltä toteutukseltaan korkeatasoisiksi ja parhaiten kohteisiinsa soveltuviksi. Energiataloon tuleva videotekniikkaa hyödyntävä valoteos on ainutlaatuinen Suomessa ja se julkistetaan Valoa Oulu! -valofestivaalin yhteydessä.

Lamellipadon valoteos muuttaa puolestaan massiivisen betonipadon eläväksi ja upeaksi merkkipaaluksi kaupungin keskeiselle paikalle. Se julkistetaan vuoden pimeimpään aikaan joulun alla. Teoksissa hyödynnetään energiatehokkaita led-valaisimia.

Voittajatöiden erityisvahvuus on muunneltavuus. Molempiin teoksiin voidaan ohjelmoida erilaisia valotaideteoksia esimerkiksi eri tapahtumien tai vuodenaikojen mukaan. Tämä antaa muun muassa vieraileville valo- ja videotaiteilijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden luoda vaihtuvia julkisia taideteoksia. Teosten asennuksista vastaa Oulun Energia Urakointi Oy.

Kilpailun tuomariston kokoonpano:

Kai Piippo, PLDA, Designchef, Tukholma, Ruotsi

Katja Nurminen, Senior Lighting Designer, Manchester, UK

Jari Heikkilä, dosentti, Tkt, arkkitehti, Oulun kaupungin kaupunkikuva-

työryhmän puheenjohtaja, Oulu

Leevi Lehtinen, animaatio- ja mediataiteilija, Oulun taiteilijaseuran

edustaja

Peipa Mäki, TaM, viestintäsuunnittelija, Oulun Energia -konsernin eli

Tilaajan edustaja

Heikki Niskala, projektipäällikkö, Oulun Energia Urakointi Oy:n eli työn

asentajan edustaja