Myrskypartio pelastaa, kun sähköt katkeaa

23.11.2015 - 14:45

Kun myrsky kaataa puita sähköverkon päälle ja sähköt katkeavat, saa Oulun Energia Urakointi Oy:n Myrskypartio hälytyksen lähteä liikkeelle. Partion tehtävänä on korjata tuhot ja palauttaa sähköt alueelle mahdollisimman pian.

Talven ensimmäiset lumimyrskyt ovat vieneet Myrskypartion sähköverkkoyhtiö Elenian avuksi Keski-Suomen alueelle. Myrskyraivauksia on tehty muun muassa Juupajoella, Orivedellä ja Mäntässä. Viikonlopun aikana on kaadettu linjoilta puita, jotka ovat taipuneet lumen ja jään painosta sähkölangoille.

Kun lumimyräkän aiheuttamat ongelmat tulivat tietoon, otti Oulun Energia Urakoinnin projektipäällikkö Merja Pirilä yhteyttä Eleniaan: ”kerroin, että meillä olisi asentajia ja metsureita tarjolla hätäavuksi.  Elenialle tarjous kelpasi hyvin”, Merja Pirilä kertoo, ”meillä on käytössä Whatsapp-ryhmä, jonka kautta kokosin Myrskypartion kokoon ja matkalle kohti raivauskohteita”.

Myrskypartio korjaa kovia kokeneet sähkölinjat

Kovia kokeneiden sähkölinjojen raivaaminen ja korjaaminen on vaarallista ja raskasta työtä. Se vaatii monenlaista osaamista. Myös erikoistyökalut ovat tarpeen. ”Myrskyt ja tykkylumi aiheuttavat eniten vaurioita sähköverkkoon,” kertoo verkostoasentaja Juha Niemelä, joka on yksi Oulun Energia Urakoinnin Myrskypartion 34:sta jäsenestä. Itse vaurion korjaaminen voi kestää muutamasta tunnista muutamaan vuorokauteen, riippuen vaurion sijainnista ja vakavuudesta. Ykkösasiana on aina turvallisuus: ”siitä me ei tingitä”, Juha painottaa.

Partion jäseniä yhdistää pitkä työhistoria ja vankka ammattitaito. Työkokemusta täytyy olla riittävästi, jotta pystyy työskentelemään haasteellisissakin olosuhteissa. Juha, kuten muutkin Myrskypartion jäsenet, kouluttavat itseään jatkuvasti.

Nopeasti paikan päälle

Kiireisintä aikaa on yleensä syksy ja kevät. Talvisin lumi aiheuttaa hälytyksiä ympäri Suomen. Partio lähtee liikkeelle heti, kun asiakas tilaa korjauskeikan.

Oulun Energian Myrskypartio on saanut kiitosta erityisesti nopeasta toiminnasta.  Juha onkin tyytyväinen toimintatapaan: ”lähdemme liikkeelle heti. Meillä panostetaan myös turvallisiin työtapoihin, työvälineisiin ja siihen, että niitä löytyy aina riittävä määrä omasta varastosta”.

Myrskypartion toiminta-alue on laaja, sen kattaa koko Suomen. Mutta hyvällä porukalla on helppo lähteä kauemmaksikin tarpeen vaatiessa. ”Meillä on todella hyvä porukka ja yhteishenki korkealla”, Juha iloitsee.